Acasă Actualitate Ce mai mâncăm? Amenzi de 281.720 lei la unități alimentare doar într-o...

Ce mai mâncăm? Amenzi de 281.720 lei la unități alimentare doar într-o zi

DISTRIBUIȚI

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, cu sprijinul inspectorilor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, alături de inspectori din mai multe D.S.V.S.A. județene, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române — Direcția de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat controale privind verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de funcționare, în unități din Complexul Comercial, din B-dul Timișoara nr. 82, sector 6, București.

Au fost verificate 17 unități (14 magazine alimentare, un depozit alimentar, un catering, o carmangerie) și două mijloace de transport, la 16 unități și cele două mijloace de transport, fiind constatate abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, respectiv comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depășit, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea condițiilor sanitare veterinare privind depozitarea produselor alimentare, lipsă trasabilitate produse alimentare, neasigurarea sau întreruperea lanțului frigorific în cazul produselor refrigerate sau congelate, comercializarea produselor alimentare în spații neautorizate sanitar veterinar, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, transportul produselor alimentare în mijloace de transport neautorizate.

Un depozit alimentar a fost sigilat, unitatea fiind notificată asupra prezentării la sediul DSVSA București, întrucât nu a putut fi contactat niciun reprezentant al societății.

A fost retrasă de la comercializare cantitatea de 1.681,97 kg produse alimentare (pește, carne și organe pasăre, preparate din carne, produse lactate etc.) și dirijată către o unitate de neutralizare, produse alimentare în valoare totală de 11.569,8 lei.

Urmare neconformităților înregistrate, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 281.720 lei, fiind suspendată activitatea la un magazin alimentar, iar la un alt magazin alimentar dispunându-se interzicerea activității.

Având în vedere că obiectivul verificat prezintă grave deficiențe structurale, improprii desfășurării activităților de comerț cu produse alimentare, prin faptul că halele închiriate nu sunt izolate și nici condiționate termic, înregistrând temperaturi ambientale care intră în contact cu produsele alimentare, ce depășesc 30 de grade celsius, favorizând procesele de alterare și datorită condițiilor insalubre constatate așa cum reiese inclusiv din arhiva foto, considerăm că activitatea desfășurată de operatorii economici din acest complex prezintă în integralitate risc crescut de siguranță alimentară, în multe situații constatate chiar ‘atentat la siguranța alimentară’ a cetățenilor bucureșteni, astfel că analizăm de urgentă baza legală pentru interzicerea funcționării acestuia.

De asemenea, precizăm că urmare verificării documentelor sanitare veterinare și a condițiilor de subcontractare către unii operatorii economici, în obiectivul verificat ieri, 04.08.2016 în complexul comercial din str. Fântânica nr. 36, sector 2, s-a dispus suspendarea activității în perioada 05.08.-05.09.2016 a unei unități de tranșare-reambalare, precum și interzicerea activității unui depozit frigorific, începând cu data de 12.08.2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.