DISTRIBUIȚI
sporuri

Mii de angajați din sistemul de sănătate au pierdut sume importante la veniturile din luna martie 2018 față de cele din luna februarie a aceluiași an. După ce Olguța Vasilescu și Sorina Pintea au încercat să convingă oamenii că legea salarizării e foarte bună așa cum e și că managerii de spitale sunt incompetenți, ieri, guvernul a emis o ordonanță de urgență pentru modificarea „minunatei” legi a salarizării. În acest timp, Sorina Pintea, ministrul Sănătății refuză să respecte legea salarizării unitare care o obliga ca la 31 Martie 2018 să publice în detaliu veniturile salariale din ministerul pe care-l conduce. Am sunat ieri la Biroul de presă al Ministerului Sănătății unde, angajatele refuză să-și spună numele, susținând că numele și prenumele sunt date personale. Așa că am vorbit cu Doamna 1 care mi-a spus că găsesc veniturile pe site, apoi că de fapt nu există obligația de a se publica și în final că să sun în jumătate de oră că se va interesa. Am revenit și Doamna 2 mi-a spus că nu am vorbit cu ea, ci cu doamna directoare Oana Grigore care conform ultimei liste publicate încasează un salariu net cuprins între 9504 lei și 10213 lei dar n-are chef să-și decline identitatea. Doamna 2 mi-a spus să-i las numărul de telefon și mă va suna când se întoarce Doamna 1 = Oana Grigore în birou. Desigur că până seara, Doamna 1 nu s-a mai întors în birou sau Doamna 2 a uitat să-i spună sau Doamna 1 n-a mai vrut să mă sune sau … că la minister timpul trece, leafa merge!

Astăzi am sunat din nou și am vorbit cu Doamna 3 care mi-a spus că n-am vorbit cu ea ieri, mi-a confirmat că numele și prenumele sunt date personale și nu pot să aflu cu cine vorbesc de la Biroul de Presă și că ea știe că documentul cu salariile este la avizat la conducere, că nu s-a depășit termenul de depunere (sic!) și că „se va publica listele probabil săptămâna asta”. Eu am corectat-o: „se vor publica, doamnă, că sunteți de la Biroul de Presă”. Ea s-a enervat: „adică de ce credeți că nu se vor aproba?” Eu, amuzată am insistat: „se vor publica listele că sunt mai multe”. Ea, și mai nervoasă, mi-a spus: „nu înțelegeți că sunt la aprobat și se vor aproba!”. I-am replicat că era vorba de o corecție gramaticală dar nu a părut impresionată și a insistat că ele vor fi aprobate și publicate.

Așadar, în câteva zile listele vor fi publicate pe site. Acestea trebuie să conțină salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz; tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia; orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora; orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora.

Dar cum să publice doamna 4 = Sorina Pintea listele cu salarii și sporuri să vadă poporul din spitale că funcționarii din minister iau sporuri peste sporuri în timp ce pentru ei nu sunt bani? Că alt motiv pentru nepublicarea la termenul legal nu văd care ar putea fi, de vreme ce salariile sunt cele din Legea Salarizării si deci identificabile, iar cele X doamne de la Biroul de Presă nu au răspuns la o întrebare simplă: de ce nu sunt publicate listele?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.