Acasă Actualitate Cercetare socială: Pacienții vor transparență în Sănătate

Cercetare socială: Pacienții vor transparență în Sănătate

DISTRIBUIȚI
  • 99,1% dintre pacienții din România vor să știe cât au costat îngrijirile medicale de care au beneficiat.
  • 98,2% vor să știe care sunt sumele cu care au cotizat la sistemul de sănătate.
  • 96% dintre pacienți consideră că este nevoie de un sistem informatic care să le permită să afle care au fost costurile suportate de sistemul medical cu îngrijirile care le-au fost acordate.
  • 96,5% consideră că este nevoie de o lege care să le permită accesul la o bază de date care să conțină sumele cotizate și costurile pentru serviciile medicale de care beneficiază pacienții.

Acestea sunt rezultatele răspunsurilor la chestionarul realizat de FACIAS, în cadrul Proiectului „Pacient român – legi juste și transparență maximă”. Cercetarea s-a realizat în perioada 15 iulie-15 august, in mediul online.

Majoritatea covârșitoare a celor care au răspuns la chestionar doresc un sistem de sănătate transparent, în care accesul pacientului la informație să fie facil. De asemenea, pacienții consideră că informațiile legate de costurile tratamentelor, sumele cotizate pentru asigurări și modul în care acestea sunt cheltuite trebuie să fie ușor accesibile, la orice oră.
Fundația FACIAS are ca obiectiv declarat „Monitorizarea abuzurilor statului și intervenția activă, prin mijloacele prevăzute de lege, pentru remedierea acestora și monitorizarea reglementărilor şi practicilor din domeniul sănătății cu impact asupra drepturilor omului;

FACIAS oferă gratuit sprijin cetățenilor pentru promovarea, susținerea sau apărarea drepturilor acestora sau în demersurile cetățenilor împotriva abuzurilor semnalate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.