Acasă Actualitate Cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice pot intra în România fără viză

Cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice pot intra în România fără viză

DISTRIBUIȚI

 

Cetățenii Republicii Moldova titulari de pașapoarte biometrice pot intra în România și rămâne pe teritoriul țării, începând de luni, fără a avea obligația de a deține viză, pentru șederi a căror durată totală nu depășește 90 de zile, în cursul oricărei perioade de 180 de zile, informează IGPF.

 

Această măsură intră în vigoare ca urmare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 259/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3.04.2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 al Consiliului de stabilire a listelor țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de aceasta obligație, Republica Moldova fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001, precizează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), într-un comunicat remis duminică.

 

Astfel, conform Ordonanței Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare, (precum și a Regulamentului (CE) 562/2006), cetățenilor moldoveni posesori de pașapoarte biometrice li se permite intrarea în România fără viză, cu respectarea celorlalte condiții prevăzute de art. 6 alin. 1 lit. c-f din acest act normativ.

 

Una dintre condiții este aceea de a prezenta documente care justifică scopul și condițiile șederii lor și care fac dovada existenței unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreținere pe perioada șederii, cât și pentru intoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranța că li se va permite intrarea.

 

De asemenea, cetățenii moldoveni trebuie să prezinte garanții că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul celor aflați în tranzit.

 

Alte două condiții sunt acelea ca ei să nu fie incluși în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în România sau care au fost declarați indezirabili și să nu fi încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obținerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României ori nu au încercat să treacă frontiera cu documente false.

 

IGPF mai precizează că, tot potrivit legislației în vigoare, cetățenii moldoveni trebuie să nu aibă introduse, pe numele lor, alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării și să
nu prezinte un pericol pentru apărarea și siguranța națională, ordinea, sănătatea ori morala publică.

 

Potrivit sursei citate, rămân totodată în vigoare prevederile Acordul privind micul trafic de frontieră încheiat între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, în sensul că, cetățenii Republicii Moldova, titulari ai unor permise de mic trafic eliberate de către autoritățile competente, pot călători și sta pe teritoriul României, având obligația de a nu depăși limita de 50 de kilometri de la linia de frontieră și de a respecta condițiile și scopul pentru care a fost eliberat un astfel de document.

 

În vederea fluidizării traficului de pasageri la frontiera cu Republica Moldova, conducerea IGPF a dispus măsurile necesare pentru suplimentarea personalului care să realizeze un nivel ridicat al verificărilor pentru intrarea, respectiv ieșirea în/din România dinspre/înspre Republica Moldova, precum și pentru soluționarea cu operativitate a oricărui posibil litigiu de trafic.

 

IGPF reamintește tuturor participanților la traficul transfrontalier că, pentru informații suplimentare privind formalitățile de trecere a frontierei pot suna la numărul de telefon 021.9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de către polițiștii de frontieră care vor acționa în consecință, legal, de la caz la caz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.