Acasă Actualitate Cinstirea eroilor căzuți la datorie pe Dealul Cireșoaia. Ceremonial pe Caraiman

Cinstirea eroilor căzuți la datorie pe Dealul Cireșoaia. Ceremonial pe Caraiman

DISTRIBUIȚI
În urmă cu exact 105 ani, ostașii Regimentului 15 Infanterie ,,Războieni” luptau în bătălia de la Oituz, una dintre cele trei lupte victorioase ale Armatei României din vara anului 1917, alături de Mărăști și Mărășești. Pierderile regimentului au fost grele, sute de luptători, ofițeri, subofițeri și soldați, căzând la datorie pe Valea Trotușului, pe dealurile Cireșoaia, Măgura și Coșna.
Cu acest prilej, militarii Brigăzii 15 Mecanizate ,,Podu Înalt” și camarazii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareșal Jozef Pilsudski” au participat ieri la manifestările de comemorare ale eroilor neamului, care, acum 105 ani, au cazut la datorie în Războiul de Reîntregire, în lupta de pe Dealul Cireșoaia.
Din cauza vremii nefavorabile, drumul care duce la monumentul închinat eroilor de pe Dealul Cireșoaia devenise impracticabil, astfel că ceremonia militară și religioasă s-a desfășurat în Parcul Central din Slănic Moldova. Cu toate acestea însă, în semn de recunoștință pentru eroii Regimentului 15 Războieni, camarazi din cadrul Batalionului 635 Apărare Antiaeriană ,,Precista” au urcat pe munte să depună coroanele de flori la monument și să le aducă un omagiu așa cum se cuvine.
Spre seară, muzica militară a garnizoanei Iași a susținut un concert de marșuri patriotice și muzică de promenadă.
Pios omoagiu, eroilor Regimentului 15 Infanterie ,,Războieni”!
Cinste și recunoștință, eroilor neamului!
Ministerul Apărării Naționale a organizat un ceremonial militar și religios la Crucea comemorativă a Eroilor din Primul Război Mondial, de pe muntele Caraiman, astăzi, de ziua Înălțării Sfintei Cruci.
Monumentul a fost realizat în perioada 1926-1928 „întru slava și memoria eroilor prahoveni căzuți în Primul Război Mondial pentru apărarea patriei”.
Garda de onoare prezentă la ceremonial a fost compusă din militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte „Leonard Mociulschi”, ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” și ai Jandarmeriei Montane Sinaia. A participat și Muzica militară a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.
Foto MApN

1 COMENTARIU

  1. Este mare pacat ca nepotii celor Cazuti la Datorie cumpara astazi benzina de la dusmani lor , la pret international , facua din petrol romanesc cucredevente de rahat . Glorie Eroilor Romani si slava in ceruri !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.