Home Actualitate Ciolacu e evazionist: încalcă Legea responsabilității fiscale și obligațiile care îi revin...

Ciolacu e evazionist: încalcă Legea responsabilității fiscale și obligațiile care îi revin după ce datoria publică a urcat la 52,1% din PIB

DISTRIBUIŢI

Pentru  a patra lună consecutiv, premierul Marcel Ciolacu ignoră obligația ce-i revine prin legea privind responsabilitatea fiscală deși nu pierde nicio ocazie de a arunca disprețuitor asupra mediului de afaceri eticheta de evazioniști.

Ciolacu întâiul evazionist al țării

Conform celui mai recent Dicționar al Academiei Române, evaziune înseamnă sustragere de la o situație, de la o solicitare, abandonare a unui mediu, a unei situații, sustragere de la a-și preciza atitudinea, în timp ce evaziunea  fiscală reprezintă sustragerea de la obligațiile fiscale. Ciolacu încalcă în formă continuată obligațiile fiscale ce-i revin prin legea responsabilității fiscale, de la 01 iulie 2024 trebuind deja să fie aplicate măsuri concrete de înghețare a cheltuielilor cel puțin cu salariile plătite din fonduri publice.

În contra legii, Ciolacu a majorat salariul minim ceea ce va genera o creștere a cheltuielilor cu salariile bugetarilor care sunt calculate în funcție de acesta.

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei, de la 845,098 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor (MF).

Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%, de la 51,6% în martie (PIB conform comunicatului Institutului Naţional de Statistică din 8 iulie 2024).

Ciolacu a crescut salariile bugetarilor deși era obligat să le înghețe

Conform articolului 13 din Legea 69/2010, „dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:

a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;

b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

3. Dacă datoria publică depășește 55% din produsul intern brut, dar se situează sub 60% din produsul intern brut:

a) se aplică prevederile pct. 2;

b) Guvernul inițiază măsuri care să determine înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public;

c) măsurile prezentate potrivit lit. b) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea acestora într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

4. Dacă datoria publică depășește 60% din produsul intern brut:

a) se aplică prevederile pct. 3;

b) Guvernul inițiază și aplică un program de reducere a datoriei publice potrivit prevederilor art. 10;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. b) se aplică prin aprobarea unor acte normative la nivel de lege, prin care să fie identificate măsuri urgente de reducere a deficitului bugetar și a datoriei publice, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

5. Prevederile pct. 2, 3 și pct. 4 lit. a) nu se aplică în condițiile manifestării unor circumstanțe extraordinare, dacă neaplicarea nu periclitează sustenabilitatea datoriei publice pe termen mediu și lung.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.