DISTRIBUIŢI

Datoria publică a ajuns în prezent în România la 52,4% din PIB.

Conform articolului 13 din Legea 69/2010, „dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:

a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;

b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

3. Dacă datoria publică depășește 55% din produsul intern brut, dar se situează sub 60% din produsul intern brut:

a) se aplică prevederile pct. 2;

b) Guvernul inițiază măsuri care să determine înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public;

c) măsurile prezentate potrivit lit. b) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea acestora într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

4. Dacă datoria publică depășește 60% din produsul intern brut:

a) se aplică prevederile pct. 3;

b) Guvernul inițiază și aplică un program de reducere a datoriei publice potrivit prevederilor art. 10;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. b) se aplică prin aprobarea unor acte normative la nivel de lege, prin care să fie identificate măsuri urgente de reducere a deficitului bugetar și a datoriei publice, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

5. Prevederile pct. 2, 3 și pct. 4 lit. a) nu se aplică în condițiile manifestării unor circumstanțe extraordinare, dacă neaplicarea nu periclitează sustenabilitatea datoriei publice pe termen mediu și lung.”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, i-a solicitat marţi premierului Marcel Ciolacu să prezinte „de îndată” un plan de reducere a cheltuielilor, arătând că România „nu mai poate funcţiona pe datorie, cu împrumuturi la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa”.

„Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB în februarie 2024. Este o încălcare a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Îi cer lui Marcel Ciolacu să prezinte de îndată planul de reducere a cheltuielilor. România nu mai poate funcţiona pe datorie, cu împrumuturi la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa”, a scris Drulă, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că, potrivit Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, atunci când datoria publică depăşeşte pragul de 50% din PIB trebuie declanşat imediat un plan de reducere a cheltuielilor şi a datoriei.

„În loc să vină cu un plan clar, guvernul lui Marcel Ciolacu alege să ignore legea. În schimb, ce vor să facă e să aranjeze cifrele din pix. În ianuarie, datoria de 50,2% din PIB a fost ‘revizuită’, din pixul ministrului Finanţelor al PNL, la 49,9%. Nu mai pot merge cu ascunderea adevărului. E timpul ca Marcel Ciolacu să iasă în faţa românilor şi să spună unde s-au dus banii împrumutaţi, să prezinte un plan real de reducere a cheltuielilor şi să oprească imediat jaful public. Datoria României afectează viaţa fiecăruia dintre noi. Banii împrumutaţi astăzi de Ciolacu şi Ciucă pentru sinecuri şi pensii speciale vor trebui plătiţi, cu dobândă, de viitoarele generaţii”, a susţinut liderul USR.

52 ARII

 1. Și, cu-i pasă. Am ajuns literalmente un neam de proști și idioți. Le-a promis nărozilor că le mărește pensia ? Ca turmele de cornute vor merge să-i voteze. Bugetarii cu neamurile lor îi vor vota și ei. Să nu ne mirăm că vor câștiga alegerile la limită, covrigarul și tablagiul. Bugetarii și pensionarii, vor asigura cvorumul. Pariu ? V-am pupat pe portofel.

  • Chiar nu ai pic de rușine ???
   Ai părinți sau bunici?.
   Cum să-i cataloghezi pe pensionari drept ,, nărozi”? Au muncit o viață ca să ajungă unul ca tine să-i batjocorească???.
   #rezist ticălos ce ești

   • Nărozi sunt cei care votează fără sa gândească, indiferent ce sunt ei, pensionari sau orice. Când nu îți pasă de unde vin banii, sau ignori faptul că suntem datori vânduți, și doar te bucuri că vin, ești sau idiot sau kurvă. #turma_de_oi

   • Deci e o diferență de câțiva ani până vei ajunge NAROD !!! Pensionarii și -ai plătit pensia toată perioada cat au muncit . Și ai și discernământ , stați liniștit și învățați reguli minime de bun simț

   • Băi „anonime”, omul are, cam de pe la 18 ani, mai multe îndatoriri, între care și pe aceea că, prin oamenii pe care-i trimite în parlament, sa asigure propàșirea țarii. Càcacioșii de pensionari români (nu toți), prin votul lor imbecil dat PSD-ului, au trimis în parlament niste lepre care au dus țara-n gard. Se pare că ești un astfel de specimen. Taci dreacu’ din gura, foșgàie in continuare prin viațà, dar macar stai acasà decât să-ți mai bagi in urna votul pt grupul infracțional organizat moșit de criminalul bolșevic Ion Iliescu.

   • Tocmai faptul ca au muncit pana la batranete si nu au avut norocul sa isi incaseze banii din cotizatia propriei munci ii face perfect pt politicieni gen dragnea psd etc….fiindva sunt categoria de oameni care nu mai nimic de pierdut daca voteaza tot felu de jigodii care le dau ceva dar nu din bugetul statului sau cotizatiile din fondul de pensii ci din imprumuturile din banci pe care urmatoarea generatie tot va trebui sa o plateasca…faptul ca iti incasezi pensia din niste bani care nu provin din economia sanatoasa ale statului ci din imprumuturi findca nici un politician de la Base di Boc incoace nu a avut curajul sa reduca chetuielile…nu e o justificare nici pt pensionari sa voteze politicieni care tot promit si le tot dau dar din ceva ce nu exista doar fiindca ei nu mai au nimic de pierdut si se simt si justificati…aceasta nu este o justificare..este mai degraba o imprejurare nefericita so proasta gestiune a umor politicieni,mai este si consecinta ca am intrat in UE…un ocean vast si necunoscut in care inotam fii d coplesiti de diferenta de trai exyern si libera circulatie si de faptul ca si sistemul salarial bugetar nu este intemeiat pe un buget real ci unul inexistent…de ce?pt voturi…pt politicieni care nu au cojones cum sar zice sa le reduca ….trebe balls pt asa ceva…ori nu este nici pnl nici psd si nici altii care sa isi asume sa fie rai…sa taie…pai cine vrea injurii de genul ca in 2007 „iesi afara javra ordinara!”…nu mai bine piticianul merge frumos la lucru…mai cere un imprumut mai isi ia si el salarul stufos,mai da si la altii,mai da pensii mai face o combinatie..si toata lumea e happy…da da happy pana cand…ca hehemonia a inceput de la dragnea care dorind sa scape de temnita…o dat la toti….lumea ar trebui sa ill injure pe el si pe catu si johanis politicirni fara cojones…care au facut exact ca cele amintite mai sus…dar sa vedem cat va mai merge:))))))

   • Stimabile domn, uiți un amănunt esential, eu îi susțin pensia, așa că în principal EU ( adică cei care contribuim la CAS ) trebuie sa fiu protejat și să mi se mărească salarul, ptr că fără mine nici bunicul său părintele meu nu va primi nimic .

   • Asta este adevărul,din inconștiență bătrânilor noștri…toți tragem și încă zece generații vor plății datoriile făcute de ,,hoții,, aleși de ei…care le-au făcut pomeni în campaniile electorale,ăștia au fost bătrânii noștri,educația lor din comunism,mulțumirea lor cu,,puținul”a îmbogățit aleșii lor

  • Ai uitat sa mentionezi ca si spitalele regionale si autostrazile sunt practic gata,mai trebuie doar sa treaca alegerile si se taie panglica.

   • Un asemenea idiot a contribuit la cresterea datoririe publice, nu pensionarii. Pensionarii sunt cei mai umiliti si neputniciosi oameni. Neghiobul ar trebui sa stie o treaba simpla , un partid mareste pensiile si salariile iar un alt partid salta preturile in cardasie cu asa zisii oameni de afaceri . Cine sunt acele partide ? Sunt toate care se perinda ca niste parasute in fata noastra.

 2. SA NU SE MAI ANGAJEZE LA STAT TOATE REBUTURILE DE PENSIONARI FOSTI POLITISTI CU 2 CLASE! Sa-i mai lase si pe cei tineri si capabili cu studii sa se angajeze ! Ai iesit la pensie deci nu mai poti munci,da ? Atunci de ce te angajezi in continuare ? Si vor si doar pe functii de conducere niciodata executie ! Lichele analfabete turnatori securisti

 3. Doar 6 masuri simple de reducerea cheltuielilor bugetare:
  1. Reforma administrativa cu reducerea numarului de comune cu 1000 prin comasarea celor cu populatii de sub 5000 de locuitori si comasarea unor orasele mici cu comune apropiate fara potential de dezvoltare.
  Transormarea municipiilor cu populatii de pana la 25.000 de locuitori in orase.
  Reducerea numarului de consilieri locali de la 44400 la 10000 prin marirea normei de reprezentativitate si corelat cu populatia recenzata.
  2. Reducerea ministerelor si a numarului de personal cu 50% din agentii, oficii, birouri si alte autoritati.
  3. Reducerea cu 25% a pensiilor speciale si ocupationale in acest an si impozitarea cu 25% a pensiilor speciale ce depasesc salariul mediu brut pe tara stabilit prin legea bugetului.
  4. Impozitarea veniturilor cumulate din salariu, pensie, indemnizatii CA, AGA cu 50% pe fiecare loc de obtinere a venitului.
  5. Impozitarea pesionarilor ce depasesc varsta standard de 65 ani cu 50% a veniturilor obținute in afara de pensie.
  6. Desfiintarea in toate companiile de stat a posturilor de Directori Adjuncti, transformarea posturilor de sefi de serviciu in sef birou si comasarea lor atunci cand numarul de personal e neadecvat intrucat la CFR sau Bancile de Stat sunt posturi de sefi serviciu cu doi subordonati in mod deosebit in administratia centrala.

   • Ai omis: reducerea sumelor de bani a pensiilor speciale alocate de la buget, subvențiile partidelor politice din buget,reducerea parlamentarilor,senatorilor,și câte și câte nu mai sunt.

  • Da și București ce nevoie are de 7 primari înconjurați de armate pline de incompetenți, sute de consilieri, politii locale care taie frunza?
   Care. capitala Europeana sau nu mai are o asemenea administrare?

  • La pct 3, v-a interveni discriminarea, deoarece impozitul pe venit este 16%. Ce depășește echivalentul salariului mediu brut îl poți impozita cu 16% sau mai puțin. Mai mult nu se poate.
   Eu nu as mai accepta ca cei ieșiți la pensie sa mai continue în câmpul munci în instituțiile de Stat. Ai ales pensia, poți lucra în continuare în mediul privat. Nu public de strat.
   Legea pensiilor speciale pentru a, procurori, magistrați se poate anula numai cu votul întregului Parlament adică 100% voturi. Și asta datorita dl Av Valeriu Stoica care a introdus un amendament în legea specială pentru soldați în guvernul Boc – Băsescu.
   Și trebuie abrogata toată legea în totalitate.

  • Propunerile mentionate mai sus ,sunt necesare si bune de implementat.
   Intrebarea este daca ALESII NOSTRI,adca Guvernul si Parlamentul Romaniei,vor avea vointa politica necesara pentru reducerea RISIPEI DE BANI PUBLICI.

 4. Latră usr. Alte nulități. Stai să vină usr…să zică ce rău a făcut usl, când și ei sunt vai de ei. Usl aruncă România în Rusia, lui usr i-o fură Rusia de sub nas. Asta e, votăm pe unul să nu iasă altul. Nu să fie mai bine. Votăm psd pnl, e rău cu psd și pnl, votăm apoi usr. Apoi se vede că usr sunt incompetenți, și revenim la psd și pnl. Apoi mai vedem și traseism.

 5. Gunoaie psd+PNL pe aceștia din urma i-am votat de când ma știu, puneți taxe celor ce muncesc ca o sa închidem toți, unde e Rareș Bogdan care ajuta mediul privat , avea dreptate !! ne-a ajutat sa inchidem papagalul .

  • Și eu i-am votat PNL,pentru că Rareș Bogdan ( Pinocchio )a spus cu spume la gura ca PNL are obligația sa taie pensiile speciale.Rezultatul îl vedem toți

 6. Bă jigodilor știu că sinteti exroci a-ți promis că de la 1 septembrie veți mări pensiile le măriți pe dracul să vă ia de la alegerile din 09/iunie veți face ce a făcut Băsescu și Boc o să tăiați pensiile ,nu speciale.la ce-i cu pătura de jos și salariile le veți ciopîrți.si văd că prostimea vor veni ca oile să vă voteze praful și pulberea să se aleagă de voi.

 7. PERFECT, – Datoria Publica , depășește. Nu o sa plătesc Eu pt alte persoane. Ținând cont de faptele persoanelor din administrația publica – la care ați ajung la diverse S.R.L. ex al avem. Cu sprijinul guvernului – v- ati privatizat ulterior. ,prin administrația de locatari- Baltita, Gornesti și Argeselu cât și regiunea Ilfov

 8. Datoria nu este de acum , este de pe vremea domnului Citu, de acolo sa se înceapă verificările, apoi o sa fim probabil sub 25 %.

 9. Daca va pasa de tara asa cum spuneti va rog sa va calcati pe suflet si sa nu iesiti la vot.Doar asa o sa ii puteti pune la punct .Altfel vom murii cu totii cu datorii de git si nu doar noi ci vom nenorocii si tinara generatie .Eu una nu voi iesii la vot .Ginditi inainte sa votati .Sa le dam vot de blam .Aveti singe in voi nu votati .

  • Cea mai proastă gândire…cumva ești și
   tânăr/tânără? ….
   Mergi la vot …anulează-l..e dreptul tău.
   Dar să nu ieși la vot, înseamnă că marja aia
   de 30% care aparține „comasaților”, va câștiga!

 10. Are de unde sa scoată acel deficit ,taie din salariile celor din guvern ,senatori și deputați ,de la ministere ,de la primării ,pune asistații sociali la muncă și problema este rezolvată .

 11. Tăiați salariile celor din guvern deputați senatori ,de la ministere ,administrații, primării ,asistații sociali la munca și problema este rezolvată .

 12. Imaginea „unor TREI” care continuă nenorocirea si subjugarea României puterilor străine, diferența față de perioada fanariotă de acum 200 de ani este ca suntem in anul 2024. Romania o țară controlată evonomic și financiar de străini si care trăiește din împrumuturi. Fără împrumuturi, Romania devine o țară in incapacitate „financiara”, falimentară. Asta reprezintă imaginea celor 3 mizerii umane. Cat despre democrație, ce fel de democrație într-o țară închinată total intereselor străine ?.

 13. Comasare pentru ciolan. Nu reforme?!?! Aparatul bugetar sufoca bugetul. Guvernul, instituțiile pline de pile, amante, lipitori de afișe. Suntem în 2024 nu în 89,tehnologia e avansata nu scriem la mana, mașina de scris.!? Sine urile acestea aduc voturi. Cu privați ce facem? Nu salarii decente, nu, vauchere vacanta, nu bonuri de masa cu valoarea la zi, nu tot felu de bonusuri!?!

 14. Sint de acord.
  Și dacă se poate la astea care au luat și pensie și salariu sa I pună sa dea bani înapoi la stat sa vezi citi bani sint la guvern .

 15. Asta?????habar nu are de PIB sau ce e aia datorie externa. Nu va face acest lucru ptr. Ca s a mai hotărât acum vre o 4 luni ca cheltuielile publice trebuiesc stopate și apoi a crescut toate cheltuielile publice inclusiv salariile. Vom munci numai sa plătim statul și datoriile făcute și apoi furate de cei de la stat.ASTA DACA VOM RAMANE LA FEL DE LEGUME CA PANA ACUM

 16. Propunerile mentionate mai sus ,sunt necesare si bune de implementat.
  Intrebarea este daca ALESII NOSTRI,adca Guvernul si Parlamentul Romaniei,vor avea vointa politica necesara pentru reducerea RISIPEI DE BANI PUBLICI.

 17. Și in luna fev.era depășită marja de inflatie dar s-a tacut ,ca 8n trei luni a trebuit sa vina magistratii la zi,si cu 29p9 de ani asta e an de an! Dupa vin doctorii,dupa profesorii! inaitea prostilor care ii platesc!!;cine merita ramane la urna!

 18. Ai dreptate mai Drula dar nici la voi la USRishti nu s-a facut curatzenie in partid,poate nu shtiai dar Stelian Ion fostul ministru al justitziei din partea U.S.R.decand eratzi la putere impreuna cu PNListi si UDMRishti,la scurt timp dupa ce a ajuns el ministru al fustitziei un judecator din Medgidia l-a iertat pe PSDistul Radu Mazare de un dosar penal,adica ce nu a putut sa faca Stelian Ion pe timpul cand PSDishti guvernau Romania si Stelian era avocatul PSDistului Radu Mazare a facut U.S.Ristul Stelian pentru baronul PSD de Constantza care era deja im pushcarie pentru un prejudiciu de 112 milioane de euro intrun alt dosar,caci la cate faradelegi a facut vrejul de Mazare avea asta dosare destule,ia spune domnule Drula dupa isprava asta Stelian Ion mai are vreo functzie in U.S.R.pentru ca sa shtie toata lumea ca daca voteaza U.S.R. voteaza servitori PSDishtilor.
  Cat despre datoria asta pe care o are Romania asta nu a aparut doar dupa o singura guvernare ci indatorarea Romaniei au inceputo politicieni romani odata cu venirea la putere a F.S.Neului lui nea Nelu,partidul asta democrat si anticomunist format din foshti activishti de partid si securishti comunishti care cu nea Nelu in frunte ce a facut prima data dupa ce au ajuns la putere prin minciuni si manipularea romanilor cu ajutorul TVR,au adus mineri in Bucureshti sa ii omoare in bataie pe acei oameni care s-au prins de inshelaciunea comunishtilor condushi de nea Nelu si demonstrau in centrul Bucureshtiului contra comunishtilor vopsitzi in democratzi,dupa care Petrica Roman a declarat ca industria Romaniei este un morman de fier vechi si ce au facut ashtia se shtie,inloc sa retehhnologizeze industria caci mana de lucru era ei au vandut aproape tot pe nimic,nu de proshti ce erau ci pentru ca diferentza pana la pretzul real o luau conducatori de atunci ai Romanie ca shpaga de la straini si au vandut FSNishti au vandut si PNLishti impreuna cu PNTCDishzi si PDSRishti si PSDishti mereu acompaniatzi de UDMRisti care nu au luat ei niciodata partea leului dar au luat mereu cu toate partidele care au fost la putere,si dupa ce nu mai avea Romania prea multe de vandut sau apucat ai noshtri sa ia bani cu imprumut si azi un euro maine un dolar uite ca s-a ajuns la procentul asta din P.I.B.,acum ce se poate face se shtie dar nu se vrea,pai numai cate sinecuri sunt,catzi membri ai consiliilor de conducere si A.G.A la unitatzle de stat care totzi ar trebui rashi,catzi pensionari tineri cu pensii mari ies din sistem si altzi care trebuiesc adushi sa ocupe locurile lasate libere de pensionari ashtia tinerei de s-a creat un fel de perpetum mobile de tocat bani,sau cat de multzi birocratzi sunt prin ministere sau primarii ca sunt mai multzi decat pana in 1990 cu toate ca atunci nu exista digitalizsre si era si populatzia mai mare,sau cat de multzi politzisti,agentzi de paza si polizishti locali avem cu toate ca atunci nu erau camere de luat vederi in toate barurile,localurile sau pe strazi si cu toate astea puterea clanurilor interlope a crescut atat de multe ca nu politzia le opreshte creshterea ci au ajuns sa se bata ei intre ei,plus traficantzi de tot felul si altzi infractori si cu toate astea de ziua Poliziei la fiecare sfarshit de an vine M.A.I.ul cu bilanz pozitiv,sau cat de multa marfa circula nefiscalizata in Romania,cat de coruptzi sunt cei care ar fi trebuit sa recupereze bani de la datornici statului,sau sa opreasca evaziunea fiscala.
  Defapt ashtia care au atributzii de control in stat sunt cei mai vinovatzi pentru ce este in Romania,ashtia impreuna cu judecatori care fac scapatzi mari hotzi ai Romaniei si pedepsesc gainari,nu ca nu ar trebui pedepsitzi si ashtia dar si ashtia din min.Justitziei se lauda cu mii de cazuri rezolvate pe an cand defapt doar un mare hotz facut scapat de ei a adus un prejudiciu tzari mai mare decat totzi gainari luatzi la un loc si ei judecatori nu fac scapat doar un mare hotz pe an ci sunt de ordinul zecilor sau sutelor;vretzi dovada,sa se controleze ce averi detzin ashtia cu functzii de control sau judecatori,ca sunt si tablagii de la polizia locala care au cate trei case chiar daca nu toate pe numele lor,dupa modelul fostului primar ai Iashului care el nu avea vila,ci avea fiul lui de un an pentru ca la ce contrale sunt in Romania se poate daca era aici unde sunt eu si eu veneam cu o justificare de tipul asta,ala de la finantzele statului se uita asha ironic la mine dupa care imi spunea:”Domnule Remus dumneavoastra avetzi impresia ca eu sunt prost ?”,sau cum am spune noi pe romaneshte:”hai ma lasa mishtoul ca nu tz-ai gasit prostul”.

 19. Nu va plăti nimeni nici o datorie .În 89 România vitejilor din pcr a plătit datoriile. Ungaria avea vreo 30 miliarde datorie.A venit revoluțiile care au făcut sa cada comunismul.Datoriile sau șters.No cinei prost ?Cine mănâncă zece pâini sau cine le ofera sa le manance?

  • Jon tu ori eshti prost,ori dezinformezi,ce s-a intamplat in 1990 a fost sfarshitul urmarilor celui de-al doilea razboi mondial cu Europa impartzita in doua,comunism si cortina de fier pe de-o parte si democratzie si libertate pe de alta parte,acum este altceva datoriile Romaniei cu toate ca sunt mai mici decat ale altor state sau dus in salarii si pensii sunt tzari care cu toate ca au datorii mai mari au investit bani luatzi imprumut,sau ca sa intzelegi mai bine,tu iei un milion imprumut si traieshti pe picior mare cu bani ashtia pe care trebuie sa ii dai inapoi creditorului iar altul ia 10 milioane imprumut ii investeshte iar investitzia asta ii aduce 2 milioane pe an profit net in plus mai da bani la inca 1000 de oameni dar nu pentru ca aia stau degeaba ci pentru ca muncesc,Romania daca merge pe drumul asta o sa ajunga mai rau decat Grecia care tot asha intrase in faliment dar greci trecusrra la euro si erau in shenghen,in plus greci aveau infrastuctura (shosele autostrazi si cai ferate mult mai bune decat ce este in Romania acum ).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.