Acasă Actualitate Clanul Mihalachi din Vaslui a luat cu japca prin falsuri peste 5...

Clanul Mihalachi din Vaslui a luat cu japca prin falsuri peste 5 hectare din orașul Negrești

DISTRIBUIȚI

Președintele Consiliului Județean Vaslui, pesedistul Vasile Mihalachi, se comportă ca un veritabil baron local, luând cu japca în proprietatea sa și a familiei sale terenuri întinse menite să asigure bunăstarea clanului pe care-l conduce. Ca orice baron care se respectă, Mihalachi nu se ocupă de ieri de azi cu afaceri, fapt de notorietate în județul pe care-l păstorește cu binecuvântare de la partid. Dar să începem cu începutul. Până în decembrie ‘89, onorabilul tovarăș Vasile Mihalachi ocupa funcția de director al Complexului Agroindustrial Asociația Economică Intercooperatistă de Creștere a Vacilor de Lapte din orașul Negrești, judeșul Vaslui, unitate care deținea aproape 5,5 hectare reprezentând construcții și terenuri în această localitate în care domiciliază până în ziua de astăzi președintele Consiliului Județean.

Odată cu venirea așa-zisei Revoluții, Vasile Mihalachi a fost probabil bulversat de răsturnarea ordinii de drept pe care o cunoștea atât de bine încât a uitat cu totul de complexul agroindustrial pe care-l conducea, lăsându-l de izbeliște.
Abia în anul de grație 2001, Mihalachi și-a dat seama ce comoară lăsase vraiște la Negrești, întrucât terenurile, clădirile și utilajele fostului complex agroindustrial valorau de câteva zeci de ori mai mult decât în 1990. Cu alte cuvinte, fostul complex de creștere a vacilor de lapte devenise dintr-o dată un business pe care fostul director nu-l putea rata, mai ales că acum avea și spate politic puternic fiind deputat în Comisia de  agricultură. Interesându-se de soarta complexului, Mihalache a aflat că în 15.01.1992 s-a înregistrat la Judecătoria Vaslui, prin Încheierea nr.3, Societatea  Agricolă „LACTOPROD“, având 16 membri fondatori.

Goana după titlul de proprietate

Mihalachi s-a prezentat astfel, în vara lui 2001, la Primăria Negrești solicitând demararea formalităților pentru eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de 5,4664 ha. În data de 22 august 2001, Primăria Negrești a înaintat către Comisia Județeană de aplicare a Legii 18/1991 „documentele privind eliberarea titlului de proprietate pentru SC LACTO-PROD SA Negrești, în suprafață de 5,4664 ha“.

Cel mai probabil cei de la Primăria Negrești studiaseră cu atenție Legea 18, care la articolul 27 alineatele (3), (4) și (5) arată că „(3) Pentru terenurile aflate în exploatarea societăților agricole de tip privat, constituite în temeiul Legii nr. 36/1991(n.r. – cum era și cazul Societății Agricole LACTOPROD) privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, comisiile locale și cele județene, în termen de 12 luni, vor efectua toate operațiunile prevăzute la alin. (1) și (2) (n.r. – măsurători pe vechile amplasamente) și vor elibera titlurile de proprietate.
(4) Membrii ori conducerea acestor societăți agricole au obligația de a solicita imediat comisiilor locale să efectueze operațiunile prevăzute la alineatul precedent, iar comisiile județene, să solicite eliberarea titlurilor de proprietate. (5) Încălcarea prevederilor alineatelor precedente atrage desființarea, de drept, a societăților agricole în cauză.“.
Prin urmare, întrucât în termen de 12 luni de la înființare (15 ianuarie 1992), Societatea Agricolă LACTOPROD nu făcuse demersurile pentru obținerea titlului de proprietate, se consideră, potrivit Legii 18 , art. 27, al. (5), desființată de drept. Astfel, Primăria Negrești a solicitat acordarea titlului de proprietate pentru SC LACTO-PROD SA, așa cum prevede Legea 18, art. 30, alineatul (1): „Asociațiile intercooperatiste sau de stat ori cooperatiste de orice profil se pot reorganiza în societăți comerciale pe acțiuni, în termen de 90 de zile de la publicarea legii în «Monitorul Oficial al României», Partea I.“. La alineatul 2 al aceluiași articol se stipulează clar că „Terenurile și celelalte bunuri aduse de cooperativa agricolă de producție în asociație, precum și bunurile dobândite de aceasta devin proprietatea societății comerciale, iar cooperatorii și celelalte persoane îndreptățite a-și reconstitui proprietatea asupra terenurilor ce aparțin societății, precum și salariații acesteia pot deveni acționari în condițiile legii.“. Toate bune și frumoase, numai că societatea comercială pe acțiuni care trebuia înființată în termen de 90 de zile de la publicarea Legii 18 în „Monitorul Oficial“, adică cel mai târziu la sârșitul lui mai 1991, nu exista și, prin urmare, titlul de proprietate pe terenul respectiv nu putea fi eliberat. Numai că imposibilul nu există în vocabularul baronului PSD Vasile Mihalachi. Prin urmare, pe 23.11.2001, Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor eliberează titlul de proprietate pentru SC LACTO PROD SA, pe care o împroprietărește cu 5,4664 ha în orașul Negrești. Documentul este semnat de prefectul de Vaslui, Ioan Țibulcă, de secretarul Ioan Cupșan, de directorul general al Direcției Generale pentru Agricultură și Alimentație, Ion Dima, și de directorul Oficiului de Cadastru, Mihail Căpușneanu.

Titlu de proprietate acordat unei firme inexistente

Toți cei menționați mai sus au mari șanse să dea ochii cu procurorii în perioada următoare, deoarece au acordat titlu de proprietate unei firme care nu există și nici nu a existat vreodată. Conform unui răspuns primit în urma unei solicitări făcute de ziarul „Curentul“, „în evidențele Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Vaslui nu figurează SC LACTOPROD SA sau SC LACTO PROD SA și nici nu a fost vreodată înregistrată vreo firmă cu această denumire și formă juridică“.
 

Prin urmare, cui a fost acordat titlul de proprietate? Unei firme-fantomă? Încercând să dezlegăm misterul, am solicitat Oficiului de Cadastru din Vaslui să ne spună ce acte au stat la baza eliberării titlului de proprietate pentru cele aproximativ 5,5 ha din orașul Negrești.

Oficiul pentru Cadastru Vaslui ne-a trimis Hotărårea nr. 75 din 5 noiembrie 2001 a Prefecturii Vaslui „privind avizarea eliberării titlului de proprietate Societății Agricole «Lacto-Prod» pentru terenul aferent acesteia, în suprafață de 5,4664 ha“. Conform acestei Hotăråri, Prefectura Vaslui, în baza Încheierii nr.3 a Judecătoriei Vaslui prin care s-a constituit Societatea Agricolă „Lacto-Prod“ și în temeiul art.29 și 30 din Legea 18 (n.r. art. 29 nu face referire la complexele agroindustriale intercooperatiste, ci doar la simplele CAP-uri), „avizează favorabil solicitarea Primăriei orașului Negrești privind eliberarea titlului de proprietate Societății Agricole «Lacto-Prod» pentru suprafața de 5,4664 ha“.

Numai că Primăria solicitase titlu de proprietate pentru SC Lacto Prod SA și nu pentru Societatea Agricolă „Lacto Prod“ așa cum avizase Prefectura.
Și, întrucåt informasem Oficiul de Cadastru Vaslui că de la Registrul Comerțului ni s-a comunicat că nu există și nici nu a existat niciodată SC Lactoprod SA sau SC Lacto Prod SA, funcționarii de la cadastru s-au gåndit să acopere faptul că au dat titlu de proprietate unei societăți inexistente printr-un fals grosolan. Astfel, așa cum se poate observa din copia titlului de proprietate pe care au anexat-o la hotărårea nr.75 a Prefecturii Vaslui, funcționarii de la cadastru au scris un A mare peste C, transformånd SC Lacto Prod SA în SA Lacto Prod SA, pentru a fi în concordanță cu informațiile furnizate de Prefectură.

Falsul grosolan în acte publice pentru a acoperi ilegalități menite să aducă prosperitate unora este cu siguranță demn de tot interesul procurorilor din Vaslui care au acum șansa să facă lumină într-un caz ale cărui ițe au fost intenționat încurcate pentru a se pierde urmele celor interesați.
Cert este că din tot acest amestec de societăți agricole și societăți comerciale s-a eliberat un titlu de proprietate pentru o societate inexistentă.

Intră în scenă și SC Lactoprod SRL a băiatului lui Vasile Mihalachi

La un an și jumătate de la obținerea titlului de proprietate pentru SC Lacto Prod SA, mai exact pe 22.07.2003, fiul lui Vasile Mihalachi, Corneliu Ioan Mihalachi înființează în calitate de unic asociat și administrator SC Lactoprod SRL, avånd ca obiect principal de activitate „activități în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creșterea animalelor)“.

Exact cu ce se ocupa și tăticul său la defunctul Complex Agroindustrial Asociația Economică Intercooperatistă de Creștere a Vacilor de Lapte din orașul Negrești, înainte de ‘89. Și, cum tradiția trebuia păstrată, feciorul lui Mihalachi și-a mutat întreaga activitate în clădirile și terenurile pe care le păstorise și tatăl său înainte de ‘89, fără a
avea însă vreun drept legal de a le folosi. Ce-i drept, nu e de ici de colo să te trezești peste noapte stăpån peste circa 5,5 ha în orașul Negrești, bașca utilajele aferente fostului complex agroindustrial. Dovada că familia Mihalachi a pus stăpånire ilegal pe terenurile și construcțiile fostului complex este clară ca lumina zilei. Astfel, deciziile de impunere trimise de Primăria Negrești pentru anul 2010 către SC Lactoprod SA în vederea achitării impozitelor și taxelor locale au fost semnate la primire de celălalt băiat al lui Mihalachi, Lucian Mihalachi. Acesta a semnat că a primit deciziile de impunere deși nu avea nicio legătură legală sau contractuală cu SC Lactoprod SA, firmă care de altfel nici nu există, dar are emis pe numele ei un titlu de proprietate pentru aproximativ 5,5 ha în orașul Negrești.

Așa se face că Primăria nu încasează niciun ban din taxe și impozite, iar clanul Mihalachi se folosește de terenuri și construcții făcånd afaceri frumușele și profituri pe măsură din activitatea agricolă. Substituindu-se ilegal SC Lacto Prod SA, care nu există, sereleul lui Mihalachi s-a făcut stăpån peste terenuri și clădiri, unde și-a mutat tot calabalåcul personal (combine, tractoare, autocamioane) fără ca vreo autoritate, precum Garda Financiară să-i deranjeze, întrucåt își desfășoară activitatea într-un punct de lucru nedeclarat. Sperăm ca, măcar în ultimul ceas, autoritățile să-și facă datoria, chiar dacă este vorba despre șeful CJ Vaslui, care s-a făcut stăpån peste județ.

Șeful clanului Mihalachi știe despre mizeria de sub preș

Relevantă pentru situația de la Negrești este chiar declarația șefului CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, care știe exact realitatea, dar nu se dă în lături să ascundă gunoiul sub preș:
„Rep.: Domnule Vasile Mihalachi, există cumva Lactoprod SA?
V.M: Da, da’ este și acuma Lactoprod SA, deci Societatea Agricolă.
R.: Păi nu, SA este altceva, este Societate pe Acțiuni.
V.M.: Aia este alta! Este Lactoprod SA și SA Lactoprod. Sunt lucruri diferite.
R.:  Este aceeași cu Lactoprod SRL?
V.M.: Nu, nu nu! Sunt două societăți diferite.
R.: Deci există o societate agricolă, cum spuneți…
V.M.: Da…
R.: Nu există un SA, deci Societate pe Acțiuni…
V.M.: Nu…
R.: Dar există un SRL, care este altceva…
V.M.: Da.
R.: Și spuneți că este altceva, SRL-ul…
V.M.: Da, da da. Aia este altă societate.
R.: Și aia e a fiului dv., dacă nu mă înșel…
V.M.: Aia e a fiului meu, da…“.

În conformitate cu prevederile Legii 18/ 19.02.1991, titlul de proprietate emis pentru SC Lacto Prod SA este lovit de nulitate, iar potrivit art.3 alin. 2, „nulitatea poate fi invocată de primar, prefect, procuror și de alte persoane care justifică un interes legitim, iar soluționarea cererilor este de competența instanțelor judecătorești de drept comun, care au plenitudine de jurisdicție“.
Pentru faptele penale suntem siguri că vor răspunde toți cei implicați, iar domnul Vasile Mihalachi, după ce a stăpånit 20 de ani județul fără ca nimeni să-l deranjeze, cu certitudine va invoca persecuția politică a actualei puteri.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.