DISTRIBUIŢI

Ieri a fost adoptat în Senat un proiect important care repară o greşeală majoră a coaliţiei PSD-PNL şi incriminează din nou în Codul Penal abuzurile sexuale dintre adulţi şi minorii de 16-18 ani. Acest proiect trebuie adoptat de urgenţă şi în Camera Deputaţilor pentru a nu lăsa tinerii pradă abuzurilor şi traficului de persoane.

Pe 28 iunie 2023, când Parlamentul a modificat Codul penal în sensul incriminării ca viol a actului sexual cu un minor cu vârsta până la 16 ani, PSD şi PNL au dezincriminat prin lege actele sexuale dintre adulţi şi minorii de 16-18 ani, încurajând astfel abuzurile sexuale comise în special în centrele de plasament sau asupra minorilor cu dizabilităţi.

În toamnă, USR a depus un proiect de lege pentru sancţionarea adulţilor care profită sexual de minori cu vârsta între 16 şi 18 ani ca să repare greşeala coaliţiei. Parlamentarii USR au cerut dezbaterea în procedură de urgenţă, dar PSD şi PNL au refuzat.

La fel ca în alte situaţii, după depunerea proiectului USR, PSD a venit cu un proiect similar.

Indiferent de proiectul care se votează, USR atrage atenţia asupra urgenţei de a avea până la finalul anului legea modificată, altfel de la 1 ianuarie 2024, tinerii care sunt deja într-o situaţie vulnerabilă să nu fie lăsaţi pradă agresorilor şi traficanţilor de persoane.

„Mă bucur să văd că PSD-ul preia din proiectele USR de protejare a copiilor, însă ce rămâne cu adevărat grav în această situaţie este că acest proiect va veni la vot în Senat abia azi, urmând ca în următoarele două săptămâni să ajungă şi la Camera Deputaţilor, timp limitat având în vedere faptul că proiectul trebuie să ajungă la dezbatere în comisii şi apoi la plen.

Din nefericire, PSD joacă ruleta rusească tocmai cu tinerii cei mai vulnerabili ai acestui stat, iar în loc să îi protejeze lasă cale liberă agresorilor ca de la 1 ianuarie 2024 copiii aceştia să ajungă pe piaţa traficului de carne vie”, declară deputata Monica Berescu, iniţiatoare a legii.

„De neînţeles de ce majoritatea la guvernare a dezincriminat în iunie actul sexual cu un minor de 16-18 ani comis de adulţii cu autoritate asupra lor. PSD şi PNL au votat împotriva amendamentului nostru şi în comisie şi în plen. De atunci, adolescente au rămas însărcinate chiar cu profesorii lor din centrele de plasament şi justiţia nu va mai avea instrumente să îi pedepsească pe făptuitori dacă nu reparăm asta. Am depus o lege care să oprească dezincriminarea şi Parlamentul trebuie să o adopte până la 31 decembrie anul acesta. Societatea civilă, experţi, jurnalişti au semnalat problema gravă, dar guvernarea e încă oarbă la abuzurile din centre. Acum, au din nou şansa să susţină copiii nu abuzatorii, declară deputata USR Oana Ţoiu, iniţiatoare a proiectului de lege.

2 ARII

  1. Dupa 1989 CLASA POLITICA SI GUVERNANTII nu au elaborat nici o STRATEGIE DE DEZVOLTARE NATIONALA ORI SECTORIALA preocuparile lor sunt HOTIA SI SEXUL…….

  2. TREBUIE FACUT DE CATRE CAPABILITATI NOTABILE (INDEPENDENTE POLITIC) UN AUDIT PE TOATE DOMENIILE SOCIETATII ROMANESTI PE ULTIMII 34 DE ANI , RELIEFAND IN PRINCIPAL NEREALIZARILE , CAUZELE SI VINOVATII……..

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.