Acasă Actualitate Codruța Kovesi: Nu am reușit indepărtarea procurorilor care nu au ce...

Codruța Kovesi: Nu am reușit indepărtarea procurorilor care nu au ce cauta în sistem

DISTRIBUIȚI

„… ar trebui eliminați din sistem procurorii care nu înțeleg că trebuie să-și facă treaba la un nivel european“

Codruța Kovesi spune că, la preluarea funcției de procuror general, în 2006, a crezut că poate muta munții din loc și schimba lucrurile care nu merg, dar a constatat că e împiedicată de proceduri și consideră un eșec faptul că nu a reușit să îndepărteze procurorii care nu au ce căuta în sistem.
„Consider că unul dintre eșecurile mandatului meu este că nu am reușit ca în această perioadă să eliminăm din sistem pro-curorii care nu au ce să caute în acest sistem.
Consider că 90% sunt buni, își fac activitatea așa cum trebuie, chiar avem procurori excepționali care au foarte multe rezultate în activitatea investigativă, dar rezulta-tele pe care ei le obțin nu pot fi puse în valoare din cauza procurorilor care nu-și îndeplinesc activitatea așa cum trebuie, procurorilor care au probleme de conduita, procu-rorilor care încalcă legea în activitate, procurorilor care sunt neprofesioniști.
Cred că aici ar trebui insistat mai mult și ar trebui eliminați din sistem procurorii care nu înțeleg că trebuie să-și facă treaba la un nivel european“, a declarat Kovesi pentru Mediafax.
În ceea ce privește cerințele Comisiei Europene pentru ridicarea monitorizării în domeniul justiției, procurorul general spune că nu sunt imposibil de realizat: „pot fi îndeplinite chiar într-un timp scurt“, în funcție de colaborararea instituțiilor pentru acest obiectiv.
Presiunea
presei asupra
CSM – benefică
De asemenea, Kovesi remarcă faptul că, în mai multe cazuri, presiunea pe care o fac jurnaliștii asupra CSM este mai puternică decåt o cerere de revocare sau o cerere de verificare pe care o face procurorul general.
Totodată, Codruța Kovesi s-a declarat „foarte impresionată“ de activitatea DIICOT, avånd „cuvinte de apreciere“ și față de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme.
Întrebată dacă la finalul mandatului de procuror-general se va reîntoarce la Sibiu sau va accepta continuarea muncii la București, Codruța Kovesi nu a exclus nicio variantă: „De oameni care să muncească cred că este nevoie oricånd. Sunt un om care muncește. Și cånd am fost procuror simplu am lucrat, și ca procuror general am lucrat. Nu mă feresc de muncă. Chiar și în detrimentul relațiilor personale mi-am făcut munca, deci nu cred că ar fi o problemă pentru mine să-mi continui activitatea, indiferent în ce funcție sau în ce calitate“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.