Acasă Actualitate Commando ortodox la Ocna Mures

Commando ortodox la Ocna Mures

DISTRIBUIȚI

Vineri noaptea, peste 30 de credinciosi ortodocsi au intrat prin forta in biserica din Ocna Mures si i-au scos afara pe greco-catolici din lacasul de cult. Preotul greco-catolic din Ocna Mures, Alexandru Biris, a asemanat actiunea ortodocsilor cu cea a comunistilor din 1948, cand, -pentru a nu exista martori, noaptea, pe la ora 3.00, impreuna cu armata, preotii erau dati afara din biserici-. Situatia in Ocna Mures ramane tensionata, importante forte de ordine fiind prezente in oras, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru preintampinarea unui nou conflict.

Asaltul de la ora 3.00

Saptamana trecuta, Sectia Civila a Curtii Supreme de Justitie a dispus suspendarea executarii sentintei privind retrocedarea bisericii din Ocna Mures si a stabilit data de 5 iunie ca prim termen de judecata al recursului inaintat de Parohia Ortodoxa. Incurajati de aceasta decizie, un grup de credinciosi ortodocsi, in frunte cu preotul paroh Cornel Marcu, protopopul ortodox de Aiud, Ioan Toganel, si un consilier al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia, au hotarat sa ocupe lacasul de cult. Credinciosii greco-catolici au aflat de decizia luata de ortodocsi si au decis ca noaptea de vineri spre sambata sa o petreaca in biserica. In jurul orei 3.00, impreuna cu preotii, ortodocsii au intrat in biserica, unde cativa greco-catolici se rugau. -Au fost ca niste hoti la drumul mare. Erau turmentati, aveau rangi, au spart trei usi si mai multe geamuri. Erau ca niste haite de lupi. Am chemat Politia in ajutor, dar fortele de ordine mai mult i-a ajutat pe ortodocsi sa ne dea afara. Nu au schitat nici un gest si am avut impresia ca totul era regizat, pentru ca noi sa fim scosi din biserica-, a declarat preotul Alexandru Biris.

Pentru preintampinarea conflictului, la Ocna Mures au fost deplasate importante forte de ordine. Zeci de politisti si jandarmi, impreuna cu forta de interventie rapida constituita la nivelul IPJ Alba, au fost prezenti vineri noaptea, sambata si duminica. Desi situatia era tensionata, nu s-au semnalat incidente, credinciosii greco-catolici rugandu-se in fosta casa de cultura din Ocna Mures.

-Cucerire- salutata de Arhiepiscopie

Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia a salutat preluarea lacasului de cult. -La 7 februarie, credinciosii ortodocsi din Ocna Mures au fost izgoniti din biserica lor. In urma sentintei date de Curtea Suprema de Justitie din 13 martie 2002, ortodocsii au intrat in propria lor biserica.-Aflandu-ne la inceputul Postului Mare, facem apel la toti crestinii sa se roage lui Dumnezeu, pentru armonia intre Biserici-, se arata intr-un comunicat semnat de Biroul de presa al Arhiepiscopiei. Pentru rezolvarea acestui conflict, Biserica Greco-Catolica a cerut ajutorul si Nuntiului Apostolic de la Bucuresti si Sfantului Scaun de la Vatican.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.