Home Actualitate Conferențiarul Belușică: Ministerul Sănătății trebuia să emită alertă de călătorie pentru județul...

Conferențiarul Belușică: Ministerul Sănătății trebuia să emită alertă de călătorie pentru județul Argeș

DISTRIBUIŢI

Șeful secției de chirurgie a Spitalului MIRA, conferențiarul Laurențiu Belușică a emis un comunicat de presă despre măsurile ce trebuiau luate în cazul copiilor din Argeș: „După cum bine știm, în această perioadă un număr de 42 de copii au ajuns internați miercuri, 17 februarie, în spitalele din Argeș cu infecții digestive, iar alți 2 copii care au fost transferați la București au fost confirmați cu rotavirus.
Și mai grav este faptul că un al treilea copil dintre cei internați cu sindromul hemolitic-uremic, la Spitalul „Marie Curie”, a murit marți, a anunțat un reprezentant al spitalului. In Spitalul „Marie Curie” din Capitală, mai sunt internați nouă copii diagnosticați cu sindromul hemolitic-uremic, iar șase dintre aceștia să află internați la Nefrologie și trei la Terapie Intensivă.
Intrebarea mea este cum de s-a ajuns aici? De ce nu a fost depistată cauza imbolnăvirii până la ora actuală?
In cazul în care apar intr-un areal mai multe cazuri de pacienți cu simptome asemănătoare, de regulă iau aspectul unei boli infectocontagioase, organele abilitate ale Ministerului Sanatatii trebuie să realizeze ceea ce se numește o anchetă epidemiologică. Aceasta are rolul primordial intr-un complex de teste de a depista cauza imbolnăvirii colective cât mai curând cu putință pentru a anihila sursa imbolnăvirii colective și a limita astfel apariția altor cazuri noi de imbolnăvire. Aceste cazuri apar de regulă în primul rând la copii și la bătrâni, deoarece aceștia sunt mai susceptibili de a face boală.

Personal, consider că în acest caz cei chemați să facă acest lucru nu și-au făcut datoria!

Pericolul este real dacă sursa de imbolnăvire persistă putând fi considerată potențial o problemă de siguranță națională. De la situația din prezent a numărului de imbolnăviri până la zeci de morți este un pas extrem de mic.
Ne aflăm in secolul XXI, ancheta epidemiologică trebuia să fie demult pe masa Ministrului Sănătății și focarul stins sau limitat.

Până acum trebuia:

1. identificat focarul, sursa de infectie și suprimat
2. emisă alertă de calătorie în județul Argeș
3. mobilizată orice resursă existentă sau parteneră pentru aflarea focarului infectios

Aceste imbolnăviri au sigur o cauză comună, o anchetă pe teren profesionistă ar fi trebuit să identifice sursa.
Norocul copiilor din Argeș ar fi ca sursa să se fi autoeliminat (exemplu, dacă sursa ar fi fost un lot de fructe importate acestea s-au epuizat până acum). Dar o națiune nu poate juca la ruleta rusească.
Ancheta epidemiologică este cea care trebuie să indrume organele de anchetă și către posibilitatea existenței unui act terorist, fapt de loc de neglijat.
O analiză la rece va găsi asemănări intre cazul ‪#‎colectiv‬ si cazul ‪#‎copiiargesului‬.
Consider că trebuia asumată incompetența și chemat ajutorul extern așa cum trebuia făcut și în cazul #colectiv. Nu trebuia să așteptăm să se autoinvite specialiștii internaționali.
In medicină timpul inseamnă viață.

Pentru a continua sinteza acestor cazuri mai precizez și faptul că un număr de 33 de copii sunt internați la Spitalul de Pediatrie din Pitești. De asemenea, alți 5 copii sunt internați la Spitalul Județean de Urgență din Pitești, 3 la Spitalul Municipal Curtea de Argeș și unul este internat la Spitalul Orășenesc Costești. Direcția de Sănătate Publică Argeș precizează că doi copii cu rotavirus au fost transferați în ultimele 24 de ore la spitalele „Victor Babeș” și „Matei Balș” din Capitală.
Asadar, îi rog pe cei în drept să iși indeplinească atribuțiile!”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.