Home Actualitate Constanta, posibil -cap de pod- pentru atacarea Irakului

Constanta, posibil -cap de pod- pentru atacarea Irakului

DISTRIBUIŢI

-Speculatiile de presa privind numarul militarilor prezenti la Kogalniceanu sunt mult exagerate – sustine Ambasada SUA, care a precizat ca -Statele Unite nu abordeaza public aspecte privind numarul militarilor sau caracteristicile echipamentelor americane-. Daca mai adaugam la acesta declaratie ambigua si afimatiile Corinei Cretu, purtator de cuvant al presedintiei, potrivit careia -Aeroportul Mihail Kogalniceanu va fi folosit temporar pentru pozitionarea avansata a personalului si echipamentelor comandamentului SUA, in eventualitatea unei interventii militare in Irak-, devine clara optiunea guvernului nostru. Alinierea Romaniei la cerintele grupului format din Statele Unite si Marea Britanie ii garanteaza o integrare mai usoara in structurile NATO, in ciuda reprosurilor vehemente ale presedintelui Frantei, Jacques Chirac. Cum Ambasada SUA la Bucuresti anuntase guvernul roman de posibilitatea -sporirii semnificative a numarului militarilor si echipamentelor americane de la baza Mihail Kogalniceanu din Constanta-, este de asteptat ca localitatea constanteana sa se transforme, cat de curand, intr-o adevarata baza militara americana.

Intre reticenta si nevoia de informatii suplimentare

In aceasta conjunctura este interesant de urmarit consecintele recentului vot negativ exprimat de parlamentul din Turcia, care a respins a motiunea guvernamentala privind desfasurarea masiva de soldati americani pe teritoriul acestei tari. Un total de 264 de deputati au votat pentru motiunea prezentata de guvern, 250 au votat impotriva, iar 19 s-au abtinut. Pentru a fi adoptata, motiunea trebuia sa fie votata de jumatate dintre deputatii prezenti la sedinta, adica de 267 de alesi.

Chiar daca noul raport trimestrial elaborat de Hans Blix, seful inspectorilor ONU pentru dezarmare, remis, vineri seara, celor 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU, va fi dat publicitatii integral luni, convoaiele militare ce strabat Europa spre est par sa indice o precipitare a situatiei. Consiliul de Securitate va decide, pana luni dimineata, data unei reuniuni cu Hans Blix, pentru discutarea acestui document. Cel mai des este mentionata data de 6 sau 7 martie pentru aceasta intrevedere.

Vladimir Putin ii va -urechea- pe bulgari?

Deocamdata, Romania este primul cap de pod din zona Balcanilor, unde miscarile de trupe americane de manifesta cu preponderenta, importanta tarii noastre in cadrul planurilor de razboi impotriva Irakului fiind subliniata si de afirmatia aceleiasi Ambasade SUA, potrivit careia, la Kogalniceanu, -in functie de planificarile militare ulterioare, numarul personalului militar american va fi fluctuant, nu va depasi cateva mii-.

Alaturi de tara noastra, o alta eventuala -rampa de lansare- a fortelor militare NATO spre Irak este Bulgaria. In cursul saptamanii trecute, presa de la Sofia anunta ca Bulgaria este gata sa puna la dispozitia trupelor americane patru-cinci baze militare. Erau citate afirmatiile ministrului apararii, Nikolai Sviranov, care sublinia ca acest lucru ar insemna enorm pentru economia nationala. Mergand pe firul speculatiilor, ziarele estimau ca, in ultima instanta, preconizata prezenta a soldatilor SUA ar putea constitui o sansa de recuperare a celor 1,7 miliarde de dolari, pe care Irakul le datoreaza Bulgariei. In plus, Sviranov evoca o crestere substantiala a investitiilor americane in aceasta tara. In contextul acestei atitudini pro-americane, vizita presedintelui rus, Vladimir Putin, la Sofia ne ofera toate motivele de a banui o incercare de contracarare a planurilor razboinice, stiuta fiind pozitia Rusiei, care militeaza pentru o solutionare pasnica a problemei irakiene.

Optiunea pro-americana

Pentru a reveni la tara noastra, este evident ca afluenta transporturilor militare va spori si mai mult in urmatoarea perioada, asa explicandu-se numeroasele inspectii efectuate de echipa de experti americani de la Comandamentul SUA pentru Europa (EUCOM). Dupa ce si-au dat girul pentru Aeroportul Kogalniceanu, acestia au mai evaluat Spitalul de Urgenta, Spitalul Militar si Centrul de transfuzii, toate din Constanta, accentul fiind pus pe sectiile de urgenta, chirurgie plastica si reanimare. Toate acestea, pe fundalul declaratiilor EUCOM, care anunta o posibila mutare a bazelor militare americane din Europa de Vest spre Polonia, Cehia, Romania si Bulgaria.

Pentru romani, deocamdata, venirea militarilor americani este doar o curiozitate…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.