Acasă Economic-Financiar Premiera dupa 1989: obligatiuni la trei ani

Premiera dupa 1989: obligatiuni la trei ani

DISTRIBUIȚI

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va scoate la vanzare, azi, obligatiuni cu termen de trei ani, cel mai mare termen inregistrat dupa 1989 pe piata interna, maturitatea urmand sa creasca la cinci ani pana la sfarsitul anului, a declarat, ieri, Enache Jiru, secretar de stat in MFP. Potrivit unui ordin al ministrului finantelor, statul va oferi in luna martie, prin licitatie, obligatiuni in valoare totala de 3.400 miliarde de lei, din care doua emisiuni de cate 200 miliarde de lei vor avea termen de trei ani.

Test de piata

-Este pentru prima data dupa 1989 cand avem un astfel de termen. Avem semnale ca operatorii din piata cer maturitati mai lungi si putem face acest lucru intrucat rata inflatiei a scazut-, a afirmat Jiru. El a precizat ca valoarea relativ redusa a emisiunilor cu termen de trei ani se explica prin faptul ca Ministerul Finantelor doreste sa testeze piata, adaugand ca maturitatea va creste, daca titlurile vor avea succes.

-Ca strategie, dorim sa crestem maturitatile, in functie de evolutia indicatorilor macroeconomici. Daca totul merge bine, in a doua jumatate a anului, probabil in trimestrul patru, speram sa avem obligatiuni cu termen de cinci ani-, a mentionat Enache Jiru.

MFP va scoate la vanzare, in luna martie, certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni de stat in valoare totala de 9.300 miliarde de lei (260,4 milioane euro). Valoarea emisiunilor din februarie a fost de 7.500 miliarde de lei (209,9 milioane euro), iar a celor din ianuarie de 8.000 miliarde de lei (223,9 milioane de euro).

Oficialul MFP a explicat valoarea mai ridicata din aceasta luna prin faptul ca trebuie achitate o serie de emisiuni de titluri de stat ajunse la scadenta. -In general, trezoreria imprumuta pentru a plati valoarea ajunsa la scadenta si o anumita suma peste acest nivel. In martie va trebui sa achitam emisiuni scadente in valoare de aproximativ 8.000 miliarde de lei-, a spus Jiru.

Azi, primele licitatii pentru certificate de trezorerie cu discount

Primele licitatii pentru adjudecarea certificatelor de trezorerie cu discount vor avea loc astazi. Cea mai mare parte a certificatelor, in valoare de 3.000 miliarde de lei, au scadenta la 364 de zile.

Pe langa acestea, statul mai lanseaza titluri cu scadenta la 182 de zile, in valoare de 2.300 miliarde de lei, si la 91 de zile, cu o valoare de 600 miliarde de lei. Licitatiile vor mai fi organizate in zilele de 11, 18 si 25 martie. In ceea ce priveste obligatiunile, Ministerul Finantelor va scoate la vanzare, in afara de cele cu termen de trei ani, trei emisiuni in valoare de cate 1.000 miliarde de lei si maturitate de doi ani. Licitatiile vor avea loc pe 4, 11 si 18 martie.

La licitatii pot participa intermediarii autorizati sa tranzactioneze titluri de stat pe piata primara atat in contul propriu, cat si in contul clientilor persoane fizice sau juridice. Majoritatea titlurilor de stat vor fi vandute prin oferte competitive, care trebuie sa includa, pe langa costul total, si dobanda oferita de catre cumparator. Statul va admite insa si oferte de cumparare necompetitive, in proportie de 10% din totalul emisiunilor anuntate.

Ofertele de acest tip trebuie sa indice doar valoarea titlurilor dorite, adjudecarea urmand sa se realizeze in ordinea depunerii lor. Certificatele si obligatiunile nu pot fi achizitionate de catre persoanele nerezidente in Romania. Valoarea minima a unei oferte de cumparare sau a unei transe a acesteia este de 100 milioane de lei, in vreme ce valoarea nominala a obligatiunilor si a certificatelor este de 100 milioane de lei.

Dobanzi mai mici pentru populatie

Pentru inceputul acestei luni, Finantele au pregatit si o emisiune de titluri pentru populatie. Astfel, ministerul va lansa, maine, 5 martie, o emisiune de certificate de trezorerie pentru populatie, cu termen de 180 de zile si o dobanda de 16% pe an, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul practicat la emisiunea din luna februarie.

Titlurile de stat cu scadente similare emise in luna ianuarie au avut dobanzi de 17%, cu 15 procente mai putin decat cele aferente primelor emisiuni de la inceputul anului 2002.

Subscrierea certificatelor va avea loc in zilele de 5, 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20, 21, 26, 27 si 28 martie. Titlurile au valori nominale de un milion de lei, cinci milioane de lei, 10 milioane de lei, 20 milioane de lei si 50 milioane de lei.

Ministerul Finantelor a lansat, in lunile ianuarie si februarie, atat certificate cu scadenta la 180 de zile, cat si la 90 de zile, dar nu a anuntat, pentru luna martie, emisiuni cu termen de 90 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.