Acasă Actualitate Contabila unei mari firme de audit lucrează în particular pentru escroci

Contabila unei mari firme de audit lucrează în particular pentru escroci

DISTRIBUIȚI

Unde s-au dus banii furați de Străuț?

Așa cum am arătat în numărul trecut, Marcel Străuț, Luciana Zamfirescu, o firmă de avocați și mai mulți membri ai lumii interlope de la Chișinău au transferat patru firme pe numele unor tinere eleve de liceu din Republica Moldova. Alegerea nu a fost tocmai potrivită. Fetele trăiau în cămin și nici nu auziseră vreodată că patru milioane de euro pot să existe în același timp și în același loc. Mai mult, fetele se cunoșteau, semn că recrutorul lor a acționat la comandă. Interesant este însă unde s-au dus banii și ce vor face autoritățile în acest sens. Înafară de firmele prejudiciate, statul a rămas fără mulți bani pe care ar fi trebuit să-i încaseze din TVA și impozite.
Pe data de 9 martie 2009, folosindu-se de viclenie, după cum spune legea, Străuț și oamenii lui le-au indus în eroare pe cele două tinere că semnează niște acte pentru a câștiga 200 de euro. Înainte de a semna aceste acte, fetele au semnat o procură notarială. Acolo este cheia. Acele procuri stau la baza transferurilor de bani din conturile celor trei societăți către anumite companii off-shore.

Cum a pasat Străuț răspunderea

Cu aproape două săptămâni înainte, atât Străuț, cât și amanta sa, Luciana Zamfirescu (foto dr. sus), au demisionat. Faptic, ei au semnat niște hârtii prin care anunțau că din motive personale își declină răspunderea și nu mai doresc să fie administratori sau directori în firmele pe care se pregăteau să le vândă. După ce vânzarea a avut loc, respectivele demisii au fost „aprobate“ de tânăra care împotriva voinței sale a ajuns patroană.
Dacă banii ar fi fugit din firmă în timpul în care Străuț era administrator, atunci tranzacția ar fi fost inutilă, iar răspunderea penală și patrimonială i-ar fi rămas tot afaceristului. În aceste condiții, este foarte important felul în care banii au circulat după ce tinerele moldovence au semnat actele. Este importantă procura pe care ele au semnat-o la notariat înainte de a se duce la avocații lui Străuț.
Respectivii avocați au încercat să spună apoi că s-au ocupat numai de actele referitoare de tranzacție, numai că evidențele arată altceva. Ei au reprezentat firmele mai ales după tranzacție și se ridică o întrebare legitimă: cine i-a angajat? Spre exemplu, la data de 26 martie 2009, firma Bigger Creative Services era dată în judecată de o altă companie, iar citațiile erau transmise la SCA Pangratie, Alexe și Asociații (vezi facsimil). Acest lucru arată că respectivii membri ai Baroului București știu mai mult decât arată.
Persoana care a operat conturile celor trei firme din grupul Bigger și conturile Fantastik Media este cheia întregii afaceri. Știm sigur că niciuna dintre tinerele eleve de liceu implicate fără voia lor în această afacere nu a făcut vreo tranzacție în aceste firme după ce au semnat preluarea lor.
O problemă importantă pe care Străuț o rezolva cu ocazia acestei afaceri era cea a actelor contabile. La o eventuală anchetă el va declara că acele acte au fost predate fetelor, lucru total neadevărat. În acest fel, el poate să încerce să-i fenteze pe anchetatori și să spună că nu își mai aduce aminte de anumite tranzacții.

Contabila din umbră

Există o femeie angajată a unei mari firme de audit care se cunoaște foarte bine cu Marcel Străuț. Atât de bine bine se cunosc cele două personaje, încât fac schimburi de documente contabile în parcarea din spatele birourilor în care femeia lucrează. Actele sunt un fel de „temă pentru acasă“, deoarece se pare că firma cea mare nu cunoaște despre activitățile „extracurriculare“ ale angajatei sale. Din informațiile noastre, acolo au ajuns actele firmelor lui Străuț. Afaceristul nu a vrut să vorbească despre aceste afaceri, dar indirect ne-a spus că informațiile noastre sunt adevărate: „Ziceți-i înainte că îi ziceți bine“, a spus sec Marcel Străuț când l-am întrebat despre aceste afaceri.
Nicoleta Cristea lucrează la celebra firmă de audit BDO Consulting și a recunoscut cu nonșalanță că îi ține contabilitatea lui Marcel Străuț. Ea nu a părut afectată de dosarele în care numele lui Străuț apare și nici de sumele enorme implicate în această afacere. Femeia trăiește în concubinaj cu un cadru al Ministerului Administrației și Internelor și are împreună cu acesta un copil, dar acest lucru nu o va putea scăpa în cazul în care va ascunde probe anchetatorilor.
În total, în anul 2007, firmele lui Marcel Străuț au avut o cifră de afaceri de 4 milioane de euro conform datelor care apar la Ministerul Finanțelor Publice. În același an, cele trei firme din grupul Bigger înregistrau datorii totale de 1,2 milioane de euro. Se pare că același rulaj, sau unul asemănător, a avut loc și în 2008, cu mențiunea că de această dată furnizorii nu au mai fost plătiți.

Anchetele se țin lanț

În acest moment, numele lui Marcel Străuț apare în două dosare penale. Unul este cercetat de polițiștii de la Secția 1 din București, iar cel de-al doilea de procurorii de la Direcția Națională Anticorupție, Biroul Teritorial Slobozia.
Conform purtătorului de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, un dosar ajunge la un birou teritorial deoarece această structură este subordonată serviciului teritorial. „Prin ordin al procurorului-șef au fost înființate birouri teritoriale care au o rază de competență care coincide cu cea a Serviciilor cărora li se subordonează“, ne-a spus Livia Săplăcan, fără să se refere strict la dosarul lui Străuț.
O altă anchetă a fost deschisă de proprietarul imobilului unde firmele lui Străuț au avut sediul și unde există un prejudiciu de aproape un milion de euro. În ciuda prejudiciului mare și al modului de operare deosebit de elaborat, afacerea este anchetată de oameni ai legii care în general fac dosare penale comercianților care vând marfă și nu emit bon fiscal.
Este posibil ca următoarele dosare să fie de competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) din cadrul Ministerului Public. Spunem acest lucru deoarece activitățile de spălare de bani și asocierile pe care le-a făcut afaceristul necesită o atenție sporită din partea anchetatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.