Acasă Actualitate Controversatul Omar Hayssam, sponsor si -salvator- al ziaristilor rapiti in Irak

Controversatul Omar Hayssam, sponsor si -salvator- al ziaristilor rapiti in Irak

DISTRIBUIȚI

Dincolo de incarcatura emotionala evidenta pentru toata lumea, cazul ziaristilor romani rapiti in Irak ridica cateva semne de intrebare. Ca tot ce se intampla in Romania, nici acest caz tragic nu poate fi -clar-, existand numeroase legaturi, destul de ciudate, intre modul in care a fost finantata deplasarea ziaristilor si oameni de afaceri controversati. Dupa doua zile de la disparitia celor trei romani, a devenit o certitudine ca in spatele acestei deplasari se afla omul de afaceri de origine siriana Omar Hayssam, membru de vaza al PSD, prieten la catarama cu cativa fosti ministri -grei- ai aceluiasi partid. Dincolo de legaturile politice cu fostul partid de guvernamant, Hayssam este implicat si in numeroase afaceri nu tocmai curate, marea lor majoritate fiind realizate cu largul sprijin al acelorasi prieteni din PSD.


In aceste conditii, motivul pentru care omul de afaceri a dorit sa plateasca o suma destul de consistenta de bani pentru ca trei ziaristi romani sa se deplaseze in Irak este destul de neclar. De la debutul cazului, conducerea postului Prima TV a insistat ca deplasarea in Irak a celor doi angajati ai sai a fost platita din banii postului, recunoscand doar ca un misterios om de afaceri de origine irakiana ar fi mijlocit aceasta plecare. In realitate, toate cheltuielile au fost platite de Hayssam, prin intermediul unuia dintre partenerii sai de afaceri, Munaf Mohamed, rapit si el o data cu cei trei ziaristi. Mai mult, intreaga deplasare a fost aranjata de catre Marie-Jeanne Ion, fiica senatorului PSD Vasile Ion, partener de afaceri cu Hayssam, care l-a invitat in aceasta deplasare si pe ziaristul de la -Romania libera-, Ovidiu Ohanesian. Legaturile dintre Hayssam si anumiti membri ai PSD sunt vechi si trainice.

Afaceri marca PSD

Aflat in Top 300, omul de afaceri sirian a reusit performanta de a se afla in anturajul fostului presedinte Ion Iliescu, de a fi prieten cu Ristea Priboi, Dan Ioan Popescu sau Ovidiu Musetescu. Ultimul mare scandal in care a fost implicat este cel al privatizarii IPRS Baneasa. Hayssam a reusit performanta de a pune mana pe cele aproximativ 16 hectare de teren, pe care societatea le detinea in zona rezidentiala Baneasa-Pipera. Cazul a fost cercetat de catre PNA, care a trimis dosarul la Parchetul General, unde a ramas uitat, mai ales ca acuzatiile aduse se refereau si la finantarea unor organizatii arabe suspectate de legaturi cu cercuri teroriste, iar membri marcanti ai PSD figurau pe lista prietenilor lui Hayssam. Mai mult, numele omului de afaceri a fost vehiculat si in dosarul RAFO, el importand cantitati impresionante de combustibil din Republica Moldova, pentru a-l revinde armatei romane.

Sponsor si -salvator-

In aceste conditii, sponsorizarea acordata de Hayssam fiicei unui senator PSD nu mai pare chiar atat de dezinteresata, mai ales ca persoana aleasa sa se ocupe de deplasare, Munaf Mohamed, este la randul ei cercetata penal pentru implicare in afaceri nu tocmai legale. In plus, modul in care a decurs plecarea este, la randul sau, destul de ciudat. Astfel, surse oficiale din cadrul Ambasadei Irakului la Bucuresti sustin ca in momentul in care cei trei ziaristi s-au prezentat pentru a obtine vizele necesare deplasarii au fost atentionati asupra situatiei deosebit de periculoase. Aceiasi oficiali declara ca au recomandat ziaristilor mai multe firme specializate de paza insa au fost refuzati, ziaristii declarand ca toate aceste detalii au fost puse la punct. Rapirea ziaristilor ridica de asemenea semne de intrebare. Astfel, din momentul in care au ajuns in Iordania, ziaristii au fost preluati de Munaf Mohamed. Toate relatarile referitoare la incident releva faptul ca romanii erau paziti de anumiti -prieteni- ai aceluiasi Munaf Mohamed. In plus, in momentul rapirii, Marie-Jeanne Ion a reusit sa-si foloseasca telefonul mobil pentru a solicita ajutorul celor din redactie. Convorbirile telefonice si schimburile de mesaje text au durat in jur de 20 de minute, fara ca nici unul dintre rapitori sa se fi gandit sa-i ia ziaristei telefonul, situatie extrem de ciudata, comparativ cu celelalte rapiri. Dupa acest moment, informatiile devin din ce in ce mai neclare. Luni dimineata, la mai putin de o zi de la incident, asa-zisii rapitori il contacteaza pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam pentru a-i solicita patru milioane de dolari rascumparare. Autoritatile romane nu pot confirma informatia, dar omul de afaceri apare la toate posturile TV si declara sus si tare ca va plati oricat pentru ca cei patru ostatici sa revina in tara. Ieri, omul de afaceri sirian a trimis in Irak un alt prieten, Ayman Asha, care trebuie sa negocieze eliberarea celor patru ostatici. Demersul este strict privat, autoritatile neavand nici o implicare. Motivul gestului ramane un mister, nimeni neputand sa creada ca cineva plateste patru milioane de dolari doar din spirit umanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.