Home Actualitate Copii dupa gratii

Copii dupa gratii

DISTRIBUIŢI


-Societatea romaneasca trece printr-o perioada deosebit de dificila. Ne confruntam cu o lipsa a valorilor sociale, a reperelor, ceea ce conduce la desocializarea tinerilor. Problemele familiale si mai ales economice au creat in randul tinerilor o perceptie gresita asupra societatii. Nimeni nu mai considera astazi ca furtul este o problema, toti se tem sa nu fie prinsi. Aceste false perceptii conduc la cresterea numarului delincventilor minori-, explica seful Serviciului Cultural Educativ din cadrul DGP, colonelul Gheorghe Florian.

Delincventa juvenila a cunoscut o crestere spectaculoasa in anii 1990-1992, cand numarul minorilor condamnati s-a ridicat la 9.225. Peste 5.600 dintre acestia si-au ispasit pedepsele in penitenciare, iar alti 3.600, in centre de reeducare. Dupa 1993, numarul infractiunilor comise de minori a scazut simtitor. Potrivit datelor puse la dipozitie de Directia Generala a Penitenciarelor, numarul minorilor condamnati se ridica acum la 1.880. Peste 1.487 dintre acestia se afla in inchisori, iar 393, in centrele de reeducare.

Principala caracteristca a minorilor internati este agresivitatea. Aceasta stare se manifesta atat in libertate, cat si in detentie. Cei mai multi au grave deficiente in planul educatiei si traiesc in conditii precare. Mai mult de un sfert din numarul celor internati provin din familii dezorganizate, case de copii sau alte institutii de ocrotire sociala.

Furturile si talhariile au cea mai mare pondere

Sfera infractionalitatii juvenile este deosebit de larga. Cea mai mare pondere o au insa furturile si talhariile. Peste 74% dintre minorii care se afla in penitenciare au savarsit cel putin doua-trei infractiuni de acest gen. Sunt insa unii care au ajuns la performante incredibile. In Timisoara, Politia a retinut doi gemeni de 14 ani, care sunt acuzati ca ar fi comis peste 200 de furturi din masini. Exista si cazuri in care minorii, in dorinta de a face rost de bani, se implica in traficul de droguri, arme sau substante toxice. Un astfel de caz a fost rezolvat de politistii din Piatra Neamt in urma cu mai putin de o saptamana. Iulian Potelea, elev in clasa a XI-a, si Marius Avasilicai, elev in anul II la o scoala profesionala, au incercat sa vanda 6,780 kg de mercur. O categorie aparte de infractori minori o reprezinta copiii strazii, care, organizati in bande, comit sute de furturi. La inceputul lunii februarie, politistii bucuresteni au descoperit un grup format din sase copii ai strazii, cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani, care au furat bunuri de peste 250 milioane de lei. Infractiunile comise de minori au un tipar aparte, mentalitatea acestora fiind influentata de grupul din care fac parte. De foarte multe ori, minorii se lasa antrenati in comiterea unor infrctiuni, din cauza teribilismului caracteristic varstei. De asemenea, nu putine sunt cazurile in care in spatele minorilor se afla instigatori majori, care se folosesc de acestia pentru a comite diverse infractiuni, stiind ca vor fi mai greu de condamnat.

-Motivele pentru care minorii comit infractiuni sunt deosebit de complexe si greu de inventariat, deoarece ei sunt supusi multor influente. Avem tineri care au comis infractiuni doar pentru a se distra, altii care au sperat ca prin furt sau talharie pot scapa de saracie. Mai avem insa si cazuri, nu putine, in care infractiunile au fost comise, din cauza tulburarile psihice sau de comportament, explica seful Serviciului Cultural Educativ din cadrul DGP, colonelul Gheorghe Florian.

Munca in folosul comunitatii, alternativa la inchisoare

Conform legilor in vigoare, minorii care savarsesc fapte de natura penala pot fi condamnati de instante la executarea pedepsei intr-un penitenciar sau intr-un centru de reeducare. Anul trecut a fost adopata insa o hotarare de guvern, prin care se legifereaza posibilitatea executarii unor pedepse, in stare de libertate, prin prestarea unei activitati in folosul comunitatii. Putini opteaza pentru aceasta varianta. Cei mai multi prefera sa-si execute pedeapsa in inchisoare, pentru ca durata detentiei este mai mica.

-Intr-un penitenciar, chiar si in blocurile speciale pentru minori, exista un regim aparte, cu mult mai restrictiv decat cel din centrele de reeducare. Nu se poate trece cu vederea nici aspectul educativ, mult mai redus intr-un penitenciar-, adauga colonelul Gheorghe Florian.

Politica condamnarii minorilor la pedeapsa cu inchisoarea a atras numeroase critici din partea Uniunii Europene, care militeaza pentru infiintarea unor tribunale speciale destinate minorilor si pentru aplicarea unor programe foarte seriose de resocializare si protectie. Punerea in practica a acestor recomandari, obligatorii pentru integrarea in Uniunea Europeana, va necesita schimbarea legislatiei privind minorii, precum si alocarea unor sume considerabile pentru aplicarea programelor respective

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.