Home Actualitate Copiii institutionalizati din Romania traiesc din mila sponsorilor

Copiii institutionalizati din Romania traiesc din mila sponsorilor

DISTRIBUIŢI

Alocatia bugetara pentru hrana unui copil institutionalizat, normal din punct de vedere fizic si psihic, este cuprinsa intre 22.000 si 32.000 de lei, in functie de varsta acestuia. Legea care fixeaza alocatiile dateaza din anul 2000, iar de atunci sumele nu au fost indexate niciodata, desi preturile au crescut de mai multe ori. In aceste conditii, Directiile judetene pentru protectia copilului nu au decat doua optiuni: sa-i hraneasca pe micutii abandonati dintr-un dolar pe zi ori sa apeleze la eventuala mila a sponsorilor.

Hraniti dintr-un dolar pe zi

Ultima hotarare de Guvern privind alocatiile de hrana pentru consumurile colective din unitatile bugetare de asistenta sociala pentru copii (H.G. nr. 1333/2000) prevede detasarea de la Guvern a unor sume cuprinse intre 22.000 de lei pentru copiii intre 0-6 luni inclusiv si 32.000 de lei pentru copiii intre 4-26 de ani inclusiv. Mai mult ca sigur ca, in urma cu doi ani de zile, paritatea leu/dolar – 25.364 de lei – se reflecta ceva mai mult in meniul copiilor din centrele de plasament. Dupa aproape doi ani, insa, in conditiile in care inclusiv pensiile s-au majorat de cateva ori, banii pentru masa au ramas aceiasi, ajungand la un dolar pe zi, suma ridicola pentru o tara care isi negociaza dosarele de aderare la Uniunea Europeana.

-Intr-adevar, fara banii obtinuti din resurse extrabugetare ne-ar fi mai greu sa le putem oferi copiilor alimentele de stricta necesitate, cum ar fi fructele proaspete sau piureurile pentru cei mici-, recunoaste, cu infinita eleganta, Monica Filip, director adjunct al Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului.

700.000 de lei pe an pentru haine

Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Cluj, spre exemplu, are grija de nu mai putin de 812 copii, intre 0 si 26 de ani, copii gazduiti de 10 centre de plasament. -Suma pe care o primim de la buget e foarte mica, dar incercam s-o suplinim prin atragere de fonduri-, explica Monica Filip. Momentan, Directia clujeana primeste fonduri din partea PHARE, a Bancii Mondiale sau a Programului de Interes National. Utilitatile centrelor sunt platite tot de la buget, insa, pe langa hrana, o problema deosebita o reprezinta, mai ales pentru scolari, achizitionarea de hainute, dat fiind faptul ca statul nu aloca decat 700.000 de lei pe an pentru un copil institutionalizat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.