Acasă Actualitate Costache despre Arafat: să se ocupe de transport și situații de urgență,...

Costache despre Arafat: să se ocupe de transport și situații de urgență, nu de spitale de campanie, e prematur să înghesuim pacienții pe brancarde la Romexpo

DISTRIBUIȚI

Victor Costache a oferit un interviu ziarului Adevărul. Referitor la faptul că s-ar fi opus ca Romexpo să fie transformat într-un spitale de campanie pentru COVID-19, după cum ceruse secretarul de stat Raed Arafat, Victor Costache a precizat: „Sunt multe discuţii tehnice în grupurile de lucru. E important ca cei care se pricep la spitale să se ocupe de spitale şi cei care se pricep la transport şi situaţii de urgenţă să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine. Avem acest plan structurat pe spitale, unde avem deocamdată mii de locuri disponibile pentru pacienţii cu COVID-19. Nu văd de ce am înghesui românii în nişte stadioane sau mall-uri, pe nişte brancarde când nu este nevoie”.
Cu această ocazie, liberalul a vorbit și despre „un proiect unic”, pe care l-a demarat alături de Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, care ar aduce beneficii atât pacienților infectați, cât și celui mai mare spital de boli infecțioase din țară.
În plus am demarat împreună cu domnul profesor Streinu-Cercel în Bucureşti un proiect unic, şi îl anunţ la dvs în premieră. Mâine sau poimâine vor fi cazaţi primii pacienţi într-un astfel de sistem. Este vorba de hotelul Mercur din Bucureşti, care a fost golit, a fost pregătit, şi acolo Institutul „Matei Balş” va pune pacienţi tineri, asimptomatici, fără comorbidităţi, care vor fi cazaţi civilizat în camere de hotel. Fiecare pacient va avea un sistem de telemetrie, un sistem care va monitoriza temperatura şi funcţiile vitale, iar personalul de la Matei Balş va putea interveni şi transfera la Matei Balş oricare din aceşti pacienţi ce ar putea prezenta o complicaţie cu COVID-19. În felul acesta luăm presiunea de pe Matei Balş care a ajuns la un grad de ocupare de 80-90% şi aceşti tineri vor putea sta în condiţii civilizate”, a spus Victor Costache, cu precizarea că în spital vor fi internați „cei medii, formele grave și cei mai vârstnici cu factori de risc, chiar dacă sunt asimptomatici.

Citește inteviul integral la Adevărul

4 COMENTARII

 1. Decizia de ai separa pe cei asimptomatici mi se pare f buna
  Dar cum faci asta fara ai fi testat? Daca nu este testat nici personalul din spitale?

 2. E vorba de cei deja diagnosticati cu Cov 19. Mercur e un hotel scump si mic, probabil pentru pile, totusi erau optiuni si mai scumpe :). Ideea cu Romexpo e buna pentru viitor sigur va fi nevoie. Problema e ca nu avem ventilatoare si medici, tara asta nu e niciodata pregatita pentru altceva decat campanii electorale 🙂

 3. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-27/abbott-launches-5-minute-covid-19-test-for-use-almost-anywhere
  Asa ca testarea masiva nu mai pare o prostie; in schimb, debarcarea lui Costache ca si mentinerea nervosului de la DSU par a fi doua tampenii monumentale.

  Pare ca se infrunta doua curente:
  – unul in favoarea testarii masive si unor tratamente cu antivirale
  – un alt curent in favoarea carantinei generale, opririi totale a economiei

  Dubios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.