Home Actualitate Criza finaciară salvează vieți

Criza finaciară salvează vieți

DISTRIBUIŢI

În plină criză financiară, bonurile de masă în valoare de 50 RON reprezintă o adevărată valoare și sunt motivul pentru care donatorii de sânge se înghesuie în număr din ce în ce mai mare în centrele de recoltare. Astfel, potrivit medicilor, de la începutul anului numărul donatorilor de sânge s-a dublat în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea celor care donează sânge au recunoscut că fac acest lucru pentru a beneficia de cei 50 de RON, însă sunt conștienți că pot salva în acest fel și viața unui seamăn. Cu toate că numărul donatorilor a crescut considerabil, doctorii au în continuare nevoie de sânge de la persoane care au grupa AB4, o grupă foarte rară.

Ingenioși din fire, românii găsesc soluții chiar și pentru a combate o criză financiară care a speriat lumea. Astfel, donarea de sânge a devenit o metodă bună pentru a face rost de bonuri de masă, dar și pentru a-și ajuta aproapele. Potrivit medicilor din centrele de recoltare, donatorii de sânge vin în număr din ce în ce mai mare și ori de câte ori le permite doctorul, pentru a obține echivalentul a 50 de lei în bonuri de masă. Astfel, de la începutul anului, medicii din centrele de transfuzii au constatat că numărul donatorilor s-a dublat față de anul 2008, în fiecare zi înregistrându-se cel puțin 200 de donatori. Cu toate că numărul donatorilor a crescut considerabil, doctorii au în continuare nevoie de sânge, de la persoane care au grupa AB4, o grupă foarte rară. Iar printre spitalele din țară care au neapărată nevoie de sânge se numără și Spitalul Fundeni, unde se fac operații pe cord deschis. În toată țara există 41 de centre de transfuzii, care sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile unităților medicale. Iar acest fapt este demonstrat și de statistici, care ne clasează la nivel european pe locurile codașe la acest capitol. Astfel, dacă în România aproximativ 17 români din 1000 donează sânge, procentajul în Franța este de 50%, pe segmentul de vârstă cuprins între 20 și 60 de ani. De asemenea, numărul donatorilor din alte state din Europa se situează la un nivel crescut, în comparație cu țara noastră, adică între 30 și 60 de persoane la 1.000 de locuitori.
La o donare se recoltează 450 ml, o cantitate ce se reface, ca volum, în câteva ore, iar la nivel celular, în două săptămâni. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință. Procesul durează destul de mult din cauza cozii de dinaintea donării. Nu au voie să doneze sânge cei care au avut hepatită (de orice tip) sau alte boli contagioase, ca TBC sau sifilis. Donatorii au și avantaje de pe urma efortului lor, fiindcă o serie de analize sunt gratuite: RH, grupa sangvină, hepatită B și C, HIV (SIDA), HTLV (leucemie), VDRL (sifilis), ALT (probe hepatice).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.