Acasă Actualitate Criză politică la vârful puterii. Ponta și Antonescu joacă la ruperea USL

Criză politică la vârful puterii. Ponta și Antonescu joacă la ruperea USL

DISTRIBUIȚI

Mulți au sperat ca după o săptămână de acuzații reciproce și de tensiuni puternice în cadrul USL, liderii alianței  vor pupa luni Piața Independenței și vor merge mai departe spre bunăstarea guvernării și mai ales a guvernanților. Din păcate negocierile au eșuat și suntem în plină criză politică, fapt afirmat chiar de președintele PNL Crin Antonescu, după ce i-a cerut premierului Ponta să ia urgent o decizie privind guvernarea. Cu alte cuvinte, Antonescu i-a pasat lui Ponta deciziei ruperii USL, invocând o decizie a Delegației Permanente a liberalilor peste care nu poate trece. "Nu cred că e vorba de negocieri, noi i-am spus încă o dată domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politică a PNL și l-am rugat să ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide dacă venim în Parlament cum am spus – fără să condiționăm, să apară alți vicepremieri și alte istorii de felul acesta – sau face ceva cu ministerele vacante (…) Trebuie să ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce să fie, că nu avem foarte mult ce negocia", a declarat Antonescu. ?ê?£i, ca să fie clar pentru toată lumea, liderul PNL a precizat că în acest moment Executivul se află într-o "criză guvernamentală".
"Chestiunea cu Guvernul e simplă, domnul prim-ministru se poate gândi și trei luni de acum încolo, dar trebuie să rezolve problema Guvernului, pentru că domnul Chițoiu, domnul Stroe, domnul Gerea sunt demisionari. Să numească interimari, să facă ce-o ști, dacă nu dorește să facem un lucru simplu care se impune în spiritul coaliției, pentru care PNL a făcut propuneri, propuneri acceptate și considerate ca binevenite (…) Sunt două variante, premierul alege: unu, ține cont de propunerile legitime și acceptate ca persoane din partea partenerului de coaliție care suntem noi sau construiește un alt guvern care este în afara înțelegerii din USL, dar un guvern care să fie funcțional trebuie să aibă", a mai declarat liderul PNL. Întrebat dacă se va rupe USL din cauza acestor neînțelegeri dintre liderii politici, Antonescu a răspuns evaziv:"Sper că nu, dar nici așa nu poate să continue".

Varianta USD versus varianta PNL

Deși cei doi lideri ai USL mimează public dorința de a ajunge la un acord de continuare a alianței, variantele pe care le propun Ponta și Antonescu sunt în acest moment ireconciliabile și niciunul nu pare dispus să facă vreo concesie. Astfel, Antonescu, înarmat cu decizia Biroului Permanent  al partidului susține că PNL dorește un singur lucru :Klaus Iohannis ministru de interne și vicepremier. Pentru a se îndeplini decizia BPN al PNL guvernul trebuie să ceară un vot în Parlament pentru schimbarea structurii la nivelul executivului întrucât în actuala formulă vicepremierul PNL este ministrul de finanțe, nu cel de interne. Profitând de acest aspect, Ponta a venit cu varianta sa, susținută de USD, această struțo-cămilă inventată de PSD pe post de sperietoare a liberalilor. Conform variantei prezentate de Ponta dacă se ajunge la un vot în Parlament structura guvernului urmează să se schimbe radical, făcând loc unui nou post de vicepremier pentru PC și ridicând la rang de ministere pline departamentele conduse în acest moment de reprezentanți ai PSD și PC. Or, așa cum era de așteptat, Antonescu nici nu vrea să audă de această variantă."Jocul pe care acest USD, acest PSD, îl fac pentru a condiționa trecerea prin Parlament pentru modificarea de vicepremier (în cazul lui Klaus Iohannis – n.r.) pentru apariția unor noi posturi de vicepremier nu este în mandatul nostru, nu este acceptabil pentru noi și domnul prim-ministru trebuie să decidă, dacă vrea în continuare guvern USL, guvern cu liberalii, facem modificările în Parlament care se cuvin, și le facem mai repede, pentru că nu are rost să prelungim aceste lucruri. Dacă nu, nu vom ceda nici acestei forme de condiționare, primul ministru își poate lua libertatea să numească interimari, sau chiar să propună plini, oameni din PSD, oameni din PC, oameni din oraș, nu știu. Nu mai este problema noastră", a declarat Antonescu.

Ponta tace și face

Deși în mod normal Ponta este extrem de vorbăreț, de data  aceasta premierul a făcut economie la declarațiile pe tema relațiilor din USL. "Din punctul nostru de vedere, al USD – de aceea am fost toți cei trei lideri aici – sunt două variante: ori varianta să rămânem cu Guvernul așa cum este, din 2012, așa cum a fost votat de Parlament și aștept oricând începând din acest moment propunerile pentru viceprim-ministru, ministru de Finanțe, ministru de Interne, ministrul Economiei", a spus premierul. Ponta a adăugat că varianta a doua, care ar consta într-o restructurare masivă, nu întrunește consensul partidelor componente ale USL. ?ê?£i cum nici prima variantă, nici a doua nu sunt acceptate de PNL, având în vedere mandatul imperativ dat de BPN, e clar că USL se află în fața celei mai mari crize a sa de la înființare și până în prezent. Iar acest lucru nu pare să-l afecteze prea mult pe Victor Viorel Ponta care și-a pregătit deja un vehicul de rezervă pentru a rămâne la butoane. E vorba de fantomatica USD, născută din spuma certurilor din USL, care-i adună sub aceeași pălărie pe pesediști, uneperiști și conservatori. De altfel, Ponta a început să vorbească deja în numele USD, semn că se bazează acum pe o nouă alianță, chiar și electorală cum este aceasta. Un alt semnal important dat ieri de premier a fost întâlnirea ad-hoc cu grupul parlamentar al minorităților naționale, sub pretextul unei așa-zise consultări pe tema Legii STS. Așa cum se știe , grupul minorităților susține constant guvernul, iar acum Ponta și-a asigurat votul lor în cazul conturării unei noi majorități în Parlament. O majoritate care se conturează deja, având în vedere că în acest moment, la Camera Deputaților USD, alături de Minorități, deține o majoritate de 206 voturi, necesarul fiind de 203 voturi. Iar dacă Ponta continuă apropierea de UDMR putem adăuga la aceste voturi și pe cele 18 ale maghiarilor. La Senat lucrurile sunt rezolvate deja, tata-socru Ilie Sârbu amenințându-l deja pe Crin cu posibilitatea revocării lui din funcția de președinte, grație conturării unei noi majorități odată cu trecerea aproape în bloc a senatorilor PPDD în tabăra noului USD. Prin urmare, Ponta este liniștit, are majoritate în ambele camere , iar de acum înainte urmează războiul nervilor în alianță. Cel care cedează primul, pierde partida, iar acest lucru îl știe și Ponta și Antonescu, fiecare așteptând la colț cu scenariul victimizării scris deja. Din nefericire, criza politică ne costă   mult, iar plata o facem noi, românii, nu guvernanții de conjunctură care se lăudau până mai ieri cu majoritatea zdrobitoare care le dă dreptul să facă tot ceea ce doresc.

Iulia Nueleanu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.