Acasă Actualitate CSM a decis: Soția inculpatului Costiniu poate judeca în dosarele DNA

CSM a decis: Soția inculpatului Costiniu poate judeca în dosarele DNA

DISTRIBUIȚI

Secția pentru judecători a CSM a stabilit, ieri, că magistratul Viorica Costiniu are dreptul să judece în dosarele de corupție instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție. Prin această decizie, Consiliul Superior al Magistraturii răspunde unei sesizări care i-a fost înaintată, lunile trecute, de către procurorii anticorupție de la DNA, sesizare prin care se cerea analizarea suspiciunilor de imparțialitate care planau asupra judecătoarei Costiniu, din Secția ll-a Penale a Curții de Apel București. Reamintim că Viorica Costiniu este soția fostului judecător Florin Costiniu, trimis deja în judecată pentru comiterea unor fapte de corupție incriminate în „Dosarul Cătălin Voicu”. Solicitarea DNA a fost analizată de inspecția judiciară, care, cu egalitate de voturi -patru la patru- a concluzionat că, deși se află într-o aparentă stare de ioncompabilitate, soția inculpatului Costiniu poate totuși să participe la soluționarea dosarelor de corupție instrumentate de DNA.
Potrivit Legii 303/2004, judecătorii sunt obligați să se abțină de la orice activitate legată de actul de justiție în cazuri care presupun existența unui conflict între interesele lor și interesul public de înfăptuire a actului de justiție. Analizînd sesizarea DNA, Inspecția judiciară a CSM a constatat că situația judecătorului Viorica Costiniu nu se regăsește, totuși, în niciunul dintre cazurile prevăzute de procedura penală.
Solicitarea dezbătută de CSM a fost înaintată de anchetatorii aticorupție în condițiile în care, în primăvara acestui an, judecătorul Viorica Costiniu a dispus punerea în libertate a opt dintre polițiștii de frontieră, inclusiv a șefului poliției de frontieră Albița, singurul „lot” de polițiști și vameși implicați  în activități de contrabandă, care au fost puși în libertate la scurt timp după documentarea activității lor infracționale.    

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.