Acasă Actualitate CSM vrea apărarea independenței justiției, după afirmațiile despre presupusa șpagă dată procurorului-șef...

CSM vrea apărarea independenței justiției, după afirmațiile despre presupusa șpagă dată procurorului-șef al DNA

DISTRIBUIȚI

 

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inspecției Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenței justiției, după ce interlopul Sandu Anghel a făcut declarații cu privire la presupuse fapte de corupție care ar fi fost săvârșite de președintele ICCJ, Livia Stanciu, și șeful DNA, Codruța Kovesi.

 

„Astăzi, 20 iunie 2014, în temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări privind apărarea independenței justiției, în raport cu declarațiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014, referitoare la doamna judecător Livia Doina Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

 

Potrivit articolului 30, alineatul 1 al Legii 317/2004, „Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apără reputația profesională a judecătorilor și procurorilor”.

 

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a spus joi, înainte de a fi audiat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influență care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele președintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la șefa DNA, Codruța Kovesi, la președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, dar și la Vasile Blaga, despre care susținea că ar fi implicat în acest caz. Declarațiile au fost făcute în timp ce Bercea Mondial era în duba cu care fusese adus de la Penitenciarul Colibași și urma să fie dus în fața procurorilor structurii centrale a DNA pentru a da declarații.

 

Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus în 13 iunie, prin avocatul său, Pavel Abraham, o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influență.

 

Procurorii DNA i-au audiat, joi, pe Mircea Băsescu și pe Marian Căpățână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat fratelui președintelui Traian Băsescu, și au emis pe numele lor ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, urmând să ceară vineri Tribunalului București arestarea lor preventivă.

 

Mircea Băsescu a fost reținut pentru trafic de influență, iar Marian Adrian Căpățână pentru complicitate la această infracțiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.