Acasă Actualitate CTP bate câmpii în cazul Nicușor Dan: CEDO și ONU au statuat...

CTP bate câmpii în cazul Nicușor Dan: CEDO și ONU au statuat că nu există un drept al căsătoriei între persoane de același sex

DISTRIBUIȚI

Înverșunat cum s-a consacrat, Cristian Tudor Popescu vituperează împotriva lui Nicușor Dan acuzându-l că nu luptă pentru respectarea drepturilor omului în România, respectiv acela al persoanelor de același sex de a se căsători: „căci, dl Dan refuză o poziție fermă în chestiunea modificării Constituției, cerută de Coaliția pentru Familie. Dânsul dorea ca USR s-o scalde, s-o facă pe mortul în păpușoi în legătură cu o chestiune importantă: respectarea Drepturilor Omului în România. A accepta că oricare cetățeni ai acestei țări care își plătesc dările către stat și respectă legile au dreptul, fără a fi discriminați prin sex, să beneficieze de serviciile publice ale zisului stat, cum ar fi căsătoria civilă – nu neapărat sub acest nume, s-ar putea numi și parteneriat – este o dovadă de gândire liberă, democratică și umanistă.” În opinia mea numai invidia față de coeficientul de inteligență foarte mare al lui Nicușor Dan te-ar putea orbi în așa fel încât să ajungi, tu CTP să bați câmpii despre drepturile omului fără să te documentezi. Ciudată metamorfoză a lui CTP pe care ni-l amintim cu toții cum în 1990, ziarist la Adevărul, înfiera presa străină care scria „doar despre violențele minerilor” chiar dacă aceștia încălcaseră dreptul la viață și sănătate al bucureștenilor. Să fie bătrânețea sau face și el un joc oarecare?
Încă din 2010 CEDO a decis în cauza Schalk & Kopf contra Austriei că nu există un drept la căsătorie între persoane de același sex.

Horst Michael Schalk, născut în 1960 şi Johann Franz Kopf, născut în 1962, homosexuali au dorit în 2002 să se căsătorească în Viena. Primăria a respins solicitarea deoarece în art.44 din Codul Civil austriac este prevăzut că doar persoane de sex opus se pot căsători, și „în conformitate cu jurisprudența constantă, o căsătorie încheiată între persoane de același sex este nulă.” Cei doi au contestat la guvernator și la Curtea Constituțională Austriacă dar plângerile le-au fost respinse. Astfel că cei doi s-au adresat CEDO în baza a trei articole din Convenția privind drepturile omului că li s-a încălcat dreptul la căsătorie, fiind discriminați pe criteriul orientării sexuale și încălcându-li-se astfel și dreptul la viața privată și de familie:
„Articolul 8
Dreptul la respectarea vieţii private şi familiale
1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în executarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.”

„Articolul 12
Dreptul la căsătorie
Începând cu vârsta stabilită prin lege, bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie conform legislaţiei naţionale ce reglementează exercitarea acestui drept.”

„Articolul 14
Interzicerea discriminării
Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta convenţie trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

CEDO a respins plângerea celor doi, decizând în UNANIMITATE că „articolul  12  al  Convenției  nu impune  guvernului  pârât  obligația  de  a  acorda  dreptul  la  căsătorie  unui cuplu de același sex ca cel al reclamanților, prin urmare, nu a avut loc violarea articolului 12 al Convenției”. Apoi „Curtea concluzionează că faptele prezentei cauze cad sub incidența noțiunii de „viață privată”, cât și a celei de „viață de familie” în sensul articolului 8. Prin urmare, se aplică articolul 14 combinat cu articolul 8. și analizând decide că „Legea cu privire la parteneriatul înregistrat oferă reclamanților posibilitatea de a obține statut legal egal sau similar celui al căsătoriei  în  multe  privințe și concluzionează cu 4 voturi contra 3 că „nu există o încălcare a articolului 14 în coroborare cu articolul 8”.
De asemenea într-un Raport (A/HRC/19/41) al Înaltului Comisar al drepturilor omului Natiunilor United, Navanethem Pillay, în 17 noiembrie 2011, Comitetul drepturilor omului al ONU a apreciat că « statele nu sunt ținute, în virtutea dreptului internațional, să autorizeze căsătoria între persoane de același sex »

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.