Acasă Actualitate Cu mai mulți angajați decât UE, administrația Firea e în colaps: doar...

Cu mai mulți angajați decât UE, administrația Firea e în colaps: doar datoriile către ANAF și privați însumează 750 milioane de EURO

DISTRIBUIȚI

Gabriela Firea plătește lunar salarii de 125.4 milioane, comparativ cu 72 milioane în 2016 și 32 milioane asistență socială față de 4 milioane în 2016, fiind nevoită la mijlocul lui 2019 să împrumute 460 milioane lei îndatorând orașul pe 20 de ani, comform datelor publicate de Ministrul de Finanțe.

Conform site-ului Uniunii Europene la Comisia Europeană sunt angajate 32.000 de persoane în cadrul Directoratelor Generale, echivalentul UE al ministerelor, 7.500 de persoane lucrează la Parlamentul European și 3.500 ucrează la Consiliul UE un total de cca 43.000 de angajaţi. Administrația Firea are 45.000 de angajați, cifră care nu include personalul de la instituţii subordonate şi primării de sector. Cu diferenţa notabilă că 45.000 de angajați deservesc 3 milioane de oameni și 43.000 lucrează pentru 500 de milioane de persoane.

Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR-PLUS la funcția de primar general al Bucureștiului, a declarat miercuri seară, la B1 TV, că datoria curentă a Primăriei Generale a Capitalei este de 3,7 miliarde de lei, în condițiile în care bugetul anual al acesteia e de 4 miliarde. „Falimentul financiar în cel mai propriu sens al cuvântului. La 2019, aveam 1,5 miliarde lei datorii către privați și 1,5 miliarde lei către stat, asta însemnând TVA-uri către ANAF, tot felul de obligații, impozite pe salarii. Deci în bilanțul de pe site-ul Primăriei veți găsi aceste două cifre. Asta în condițiile în care bugetul real al Primăriei e de 4 miliarde anual. O informație îmi spune că, de fapt, datoria curentă azi e de 3,7 miliarde, adică aproape cât un buget. A moștenit câteva sute de mii, adică 10% din această datorie. Inclusiv la execuția pe 2018 o să găsiți ceva de ordinul 0,6, respectiv, 0,6 miliarde. Dacă ar vrea, statul, adică ANAF-ul, ar veni mâine și ar bloca conturile Primăriei”, a explicat Nicușor Dan, pentru B1 TV.

El a precizat că Primăria Capitalei a ajuns în această situație și pentru că a estimat pe 2019 că va avea un buget de 7 miliarde, lucru care efectiv nu avea cum să se întâmple: „Problema esențială vine din modul în care Primăria și-a făcut planificarea bugetara. În 2016 a încasat 4 miliarde, în 2017 a încasat 4 miliarde, în 2018 a încasat 4 miliarde, în 2019 a încasat 4 miliarde la sfârșitul anului, dar la începutul anului a estimat că încasează 7 miliarde”.

„În aprilie 2019 am spus că Primăria Capitalei, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, va intra în incapacitate de plată, în cursul anului 2019. Și s-a întâmplat ceva extraordinar: faptul că a luat un împrumut din Trezorerie de o jumătate de miliard și apoi i-a mai dat doamna Dăncilă (atunci premier) din Fondul de Rezervă 100 de milioane ca să plătească factura, să nu se taie căldura. Acum suntem practic în faliment”, a mai declarat candidatul PNL-USR/PLUS la Primăria Generală.

Nicușor Dan a explicat că soluția este restructurarea cheltuielilor Primăriei, fapt ce înseamnă inclusiv că „toată administrația va trebui să fie evaluată profesionist”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.