Acasă Actualitate Cum s-a lăudat Voiculescu la Securitate cu anchetarea familiei sale

Cum s-a lăudat Voiculescu la Securitate cu anchetarea familiei sale

DISTRIBUIȚI

Documente senzaționale despre colaborarea „Varanului“ cu fosta poliție politică
 
Candidat pentru un fotoliu de senator din partea USL în sectorul 4 al Capitalei, Dan Voiculescu nu pune mare preț pe sinceritate.  Chiar dacă a recunoscut cu jumătate de gură, la momentul depunerii candidaturii, că a colaborat cu fosta Securitate, fondatorul Partidului Conservator a spus mereu că a fost obligat de conducerea întreprinderii unde lucra înainte de Revoluție să dea informații organelor care făceau poliție politică.  „Curentul“ vă prezintă, în exclusivitate, dovezile că „Felix“, așa cum semna sub pseudonim Voiculescu notele informative, a mințit. ?ê?£i nu oricum, pe la vreun talk-show sau într-un discurs politic, ci chiar în fața reprezentanților celei de-a treia puteri din stat: judecătorii Curții de Apel București. Fapt care ar putea să ridice și unele  suspiciuni cu privire la o posibilă acuzație de mărturie mincinoasă.

Audiat în ianuarie 2010 de magistrații Curții în procesul cu CNSAS, Dan Voiculescu a răspuns unor întrebări formulate de reprezentantul Colegiului, spunând că era obligat de conducerea întreprinderii să dea informații despre rudele sale plecate în străinătate, și că nu știa în ce scop erau folosite acestea. Voiculescu se judecă și acum cu Victor și Paraschiva Silaghi, care au fugit în Germania înainte de căderea regimului Ceaușescu, rudele lui Voiculescu atacând constant orice demers al său de a-și contesta calitatea de colaborator cu Securitatea, în instanță.

?ê?£i-a tras de limbă rudele

Voiculescu a negat, în depoziția sa în fața judecătorilor că ar fi știut ce ”cadru” i-ar fi ajutat pe soții Silaghi să fugă din țară, în anul 1974, dar și că și-a chestionat rudele asupra identității celui care le-a facilitat părăsirea țării. O notă informativă semnată în nume propriu de către Dan Voiculescu îl contrazice. ”În continuare men­ționez că în anul 1974, Silaghi Paraschiva a plecat în excursie în Austria și nu s-a mai întors. În afara acestei verișoare, sora acesteia, Naum Mihaela, s-a căsătorit cu un suedez, părăsind țara cu aprobarea Consiliului de Stat. Menționez că mai recent am aflat într-o discuție cu tatăl meu că părinții celor două verișoare au plecat din țară tot cu aprobarea Consiliului de Stat, nu cunosc locul unde s-au stabilit. Precizez că în perioada 1973-1976, împreună cu tov. col. Gligor Octavian de la Direcția Pașapoarte am depistat cadrul care a contribuit la fuga fam. Silaghi. Menționez că în această perioadă am activat atât în țară cât și în repetate rânduri în RFG. ”
În aceeași informare, Dan Voiculescu nu a pierdut ocazia să se laude cu rolul pe care turnătoria sa a avut-o în ungerea mecanismului de represiune al fostei poliții politice. ”Față de cele de mai sus, îmi exprim convingerea că analiza făcută împreună cu organul min. de interne a fost deosebit de utilă, ea având rolul de a clarifica poziția mea față de interesele sta­tului”. Delațiunea lui Dan Voicu­lescu a avut efecte dezastruoase asupra părinților rămași în țară după fuga verișoarei. Tatăl Ecaterinei Silaghi, Nanu Petre, a încercat să-și urmeze fiicele și solicitat viză de ieșire din țară, pentru a o vizita pe Mihaela, cea căsătorită cu un suedez. După o audiență la adjunctul direcției pașapoartelor, pe 27 iulie 1977, s-a întocmit o notă. ”Solicită aprobarea vizei de ieșire în vizită la fiică în Suedia, care a plecat în anul 1973 cu aprobarea organelor de stat. Mai are o fiică, Para­schiva, care a plecat în RFG temporar și a refuzat să se mai înapoieze în țară. Ca părinți, pentru fapta fiicei lor, o reneagă” . În urma acesteia, colonelul Gligor i-a refuzat plecarea. ”Nanu Petru este tatăl fugarei Silaghi Para­schiva care în anul 1973 a plecat într-o excursie prin ACR în Austria și a refuzat să se mai înapoieze….În legătură cu Nanu Petre deținem informații că intenționează să nu se mai înapoieze în țară. Avizul nostru este NEGATIV.”

Tânărul economist Voiculescu și-a turnat și superiorii

În afara rudelor despre care a furnizat informații Securității, Dan Voiculescu a activat în special pe linie economică, chiar din perspectiva primului său loc de muncă după terminarea Acade­miei de Studii Economice, la firma de export ”Vitrocim”. O notă informativă semnată de ”Felix” i-a aruncat direct în mâinile Securității pe directorul adjunct al societății la care lucra Voiculescu și un alt angajat. ”La momentul semnării contractelor de transport ptr. 1981 cu firma Qutul  nu s-au respectat legile țării referitor la modul de tratate a importurilor. Rugescu Gheorghe (adjunctul Vitrocim, n.r.) și Stirbat Octavian au perfectat contracte de transport ciment în Irak cu firma Qutul probabil fără a fi în posesia a minim trei oferte de competiție conform reglementărilor legale” și-a dat cu părerea economistul Voiculescu. Mai mult, a indicat securiștilor, mură-n gură, de unde să obțină dovezile afirmațiilor sale. ”Pentru materializarea informațiilor de mai sus, aș indica spre consultare următoarele documente primare: contracte vânzare ciment în Irak în 1981, contract plus addendummuri ptr. transport ciment în Irak în 1981 cu firma Qutul, ref. de vânzare ciment, documente de transport și factura (calculație uz intern) export ciment în Irak”.

Ofițerii de Securitate au propus sancționarea directorului adjunct după dezvăluirile lui ”Felix”, chiar printr-o notă la finalul declarației lui Voiculescu. ”Pentru încălcarea normelor de comerț exterior și a suspiciunilor ce se ridică asupra lui Rugescu Gheorghe, director adjunct la ICE Vitrocim, de favorizare a parte­nerilor externi, propun să fie luat în d.u.i (dosar de urmărire informativă, n.r..) după soluționarea aprobării organelor de partid”.

Citiți în următoarele numere ale ziarului Curentul cum a fost recrutat Dan Voiculescu de Securitate și ce calificative a obținut pentru activitatea depusă.

Mihai Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.