Acasă Actualitate Cum se înfruptă Oprescu & co. din banii spitalelor bucureștene

Cum se înfruptă Oprescu & co. din banii spitalelor bucureștene

DISTRIBUIȚI

Cu toții am văzut în direct la televizor dramoleta ieftină jucată de primarul Sorin Oprescu în legătură cu starea spitalelor din Capitală. După ce a încercat să scape de orice responsabilitate, deși 21 din spitalele din București sunt în subordinea sa, inclusiv Maternitatea Giulești, Oprescu a trecut la episodul doi al telenovelei: grija pentru aceste instituții. De fapt, este vorba de grija banilor din aceste instituții, bani gestionați de managerii de spital aleși pe sprânceană de Oprescu și direcționați către firme de casă ale primarului general. Poate nu e totuși întâmplător faptul că Bogdan Marinescu, directorul Maternității  Giulești, era printre cei 3-4 manageri de spitale care nu fuseseră înlocuiți de către Oprescu.
Mergând pe urmele banilor din spitalele bucureștene, am ajuns la anul de grație 2008, imediat după ce la Primăria Capitalei s-a instalat, în urma alegerilor, doctorul Oprescu. La scurt timp de la preluarea prerogativelor, Oprescu a început să facă presiuni asupra guvernului, cerând în subordinea sa toate spitalele din Capitală. Deși „oferta“ sa a fost refuzată în mai multe rânduri de guvernul Tăriceanu, Oprescu nu s-a descurajat, iar în toamna anului 2008, cu ocazia alegerilor parlamentare, și-a văzut visul cu ochii. Tăriceanu candida pentru poziția de senator în Ilfov și avea mare nevoie de un impuls electoral, pe care i l-a oferit cu dărnicie Oprescu. Astfel, după ce suspendase cursele RATB în Ilfov, primarul general a revenit asupra deciziei, oferindu-i astfel lui Tăriceanu gura de oxigen necesară câștigării alegerilor. În schimbul reluării curselor RATB în Ilfov, primarul Oprescu s-a ales cu 18 spitale. Potrivit informațiilor noastre, la scurt timp de la preluarea spitalelor primarul general a trecut la schimbarea managerilor, primul pas pentru a pune mâna pe banii acestor instituții.

Prietenul în afaceri se cunoaște

Și, cum nu se face ca ditamai primarul general să aibă direct, prin firmele sale, contracte de achiziții de medicamente și aparatură medicală cu spitalele aflate în subordinea sa, a apelat la un prieten. Potrivit declarațiilor deputatului PDL Gelu Vișan, „Sorin Oprescu, prin intermediul a două firme, controlează toate achizițiile de medicamente și aparatură medicală din spitalele aflate în subordinea sa“. Conform afirmațiilor deputatului PDL, cele două firme prin care doctorul de la primărie  controlează fluxul banilor din spitalele bucureștene sunt Gemedica SRL

și Three Farm SRL. Gelu Vișan a mai precizat că, prin intermediul firmelor pe care le controlează indirect, Oprescu a introdus în spitale și materiale medicale de care acestea nu aveau nevoie. Firmele agreate de edilul-șef au un numitor comun: Cătălin Aurel Galea, prietenul de-o viață al familiei Oprescu. Atåt de mare este prietenia între familiile Galea și Oprescu încåt s-au amestecat prin diferite firme, unde au împărțit profituri generoase. Mai mult, generos din fire, domnul Galea i-a oferit lui Oprescu, fără nicio obligație desigur, un frumos Audi A8, la volanul căruia primarul este zărit adesea pe străzile cu gropi din Capitală. Limuzina este înmatriculată pe numele firmei Three Farm SRL, unde acționar este Cătălin Aurel Galea.

Famigliile

Familiile Oprescu și Galea se întålnesc adesea, nu numai la o cafea, ci și în business. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, membrii celor două familii sunt acționari la aceeași firmă „Medical Prestige“ SRL. Sorin Oprescu, fratele său, Dorin Oprescu, fiul său, Mircea Oprescu, și nevasta lui Cătălin Galea, Gizella Galea, au fiecare cåte 25% din acțiunile firmei Medical Prestige SRL.

Interesant este că la sediul acestei firme, în Pitar Moș, își desfășoară activitatea și clinica „Academica Medical“, afacerea de familie a lui Oprescu, de care acesta este tare måndru. Și mai interesant este faptul că în cadrul „Academica Medical“ funcționează și o clinică de oftalmologie, patronată de Mădălina Savu, nimeni alta decåt soția lui Mariu Savu, șeful Administrației Spitalelor din Primăria Capitalei.

Contracte pe bandă rulantă

Potrivit datelor oficiale, Gemedica SRL a cåștigat  numai în 2010, peste 30 din licitațiile publice organizate de spitalele bucureștene, o bună parte din acestea fiind derulate cu spitalul Elias, condus o bună bucată de vreme de doctorul Oprescu. De asemenea, tot anul acesta norocoasa firmă a lui Galea a pus måna și pe un contract de 300.000 de euro cu Spitalul Militar, pentru furnizarea de medicamente.
Marea lovitură a fost dată de Galea în 2009, cånd a pus måna pe un contract, tot pentru furnizarea de medicamente, în valoare de aproape 700.000 de euro cu Spitalul Universitar, instituție de care Oprescu s-a declarat atașat pe viață. Tot în 2009, Gemedica SRL a mai înhățat un contract și cu Spitalul Colentina, ce-i drept valoarea fiind mai mică, puțin peste 100.000 de euro. Dar nu-i nimic, ban cu ban se face averea.

Galea – donator în campania lui Oprescu

Ca orice prieten care ține la relațiile sale, mai ales că la mijloc este vorba de mulți bani, de multe contracte, prietenul Galea a contribuit și el, pe măsura buzunarului său, la campania lui Sorin Oprescu în alegerile prezidențiale de anul trecut. Potrivit datelor furnizate de Monitorul Oficial, Galea a contribuit cu 85.400 de lei la campania lui Oprescu. Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.