Acasă Actualitate Curtea de Conturi confirmă jafurile sistematice ale directorului ALPAB și cere destituirea...

Curtea de Conturi confirmă jafurile sistematice ale directorului ALPAB și cere destituirea acestuia

DISTRIBUIȚI

În urma controlului desfășurat la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement  București (ALPAB), instituție subordonată direct primarului Capitalei, Sorin Oprescu, Curtea de Conturi a întocmit un proces-verbal adresat Consiliului General al Municipiului București, în care confirmă toate ilegalitățile comise de directorul ALPAB, Radu Popa (foto), dezvăluite cu consecvență  de ziarul „Curentul“. Conform procesului-verbal, ALPAB a încheiat trei contracte cu trei case de avocatură, în condițiile în care instituția dispune de propriul serviciu juridic, contracte considerate de inspectorii Curții de Conturi „neeconomicoase și neeficiente“. Potrivit acestora, numai în luna mai, directorul Radu Popa a virat în contul firmelor de avocatură S.C.A. Șova și Asociații și S.C.A. Biriș-Goran 113.630 lei noi ( adică peste un miliard de lei vechi). Ca urmare a nenumăratelor ilegalități și abuzuri, Curtea de Conturi cere destituirea lui Radu Popa de la conducerea ALPAB.
Din procesul-verbal de constatare întocmit de inspectorii Curții de Conturi la Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) rezultă faptul că, în 2009, instituția publică a încheiat trei contracte-cadru de asistență juridică cu trei case de avocatură, în condiții „neeconomicoase și neeficiente“, ținånd seama că toate operațiunile pretinse a se efectua de aceste firme constituie obligații de serviciu ale salariaților ALPAB din cadrul serviciului juridic, „constatåndu-se astfel dublarea cheltuielior efectuate din banii publici“. În urma controlului, inspectorii au descoperit că numai în luna mai a acestui an, S.C.A. Șova și Asociații, precum și S.C.A. Biriș-Goran au emis facturi către ALPAB în  valoare de 113.630 lei noi. „Notele de onorarii cuprind activități pretinse a fi executate de casele de avocatură și care în realitate reprezintă atribuții de serviciu ale angajaților ALPAB (…), iar altele (revizuire de acte normative) nu au legătură cu activitatea ALPAB“, notează inspectorii (facsimil 1). De asemenea, controlul a constat în faptul că toate contractele încheiate în perioada aprilie-iunie, care angajează fonduri publice, nu au fost supuse controlului financiar preventiv, nefiind semnate de contabilul-șef, acestea purtånd doar semnătura directorului interimar și avizate de casa de avocatură.

Inspectorii confirmă angajările ilegale făcute de Popa

De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au confirmat dezvăluirile făcute de ziarul „Curentul“, potrivit cărora Radu Popa a angajat la ALPAB 12 consilieri personali cărora le-a dat mână liberă, aceștia fiind prieteni vechi și foști colegi de la Bursa Română de Mărfuri. Conform procesului-verbal, „s-a constatat angajarea a 12 persoane cu încălcarea prevederilor OUG nr. 223/2008, care blochează angajările în sistemul bugetar dar și OUG nr. 34/2009, considerând în mod nejustificat că posturile astfel ocupate ar fi posturi unice, situație nereală“, se menționează în procesul-verbal. „Având în vedere gravele abateri înscrise în procesul-verbal de constatare precum și abuzurile manifestate de directorul ALPAB în cheltuirea banilor publici din bugetul local, vă rugăm să supuneți analizei Consiliului General al Municipiului București (CGMB) dacă se mai justifică prelungirea mandatului de director interimar domnului Radu Popa, care expiră la data de 27.06.2009, și să dispuneți măsuri care să oblige aducerea la îndeplinire a Deciziei nr. 10/2009“, menționează inspectorii (facsimil 2). De asemenea, aceștia cer CGMB să informeze Camera de Conturi a Municipiului București cu privire la măsurile pe care le vor lua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.