Acasă Actualitate Înainte de majorarea salariilor, numărul de medici angajați a crescut cu 6.7%...

Înainte de majorarea salariilor, numărul de medici angajați a crescut cu 6.7% iar cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor cu 30%

DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi a României a publicat „Sinteza privind gradul de ocupare a personalului sanitar din sistemul național public de sănătate în perioada 2014 – 2017 la Ministerul Sănătății”, aprobată în ședința Plenului prin Hotărârea nr. 227/27 mai 2019.

Misiunea de audit de performanță privind gradul de ocupare a personalului sanitar din sistemul național public de sănătate a avut ca obiectiv evaluarea modului în care Ministerul Sănătății a asigurat personalul sanitar din punct de vedere al economicității, eficienței și eficacității astfel încât să fie evidențiate creșterea accesului la serviciile de sănătate și îmbunătățirea calității și a siguranței actului medical în sistemul public de sănătate.

În perioada analizată, numărul personalului sanitar a înregistrat un trend crescător, respectiv de la un număr de 54.929 medici în anul 2014, la un număr de 58.583 medici în anul 2017. Astfel, raportat la numărul populației rezidente la 1 iulie/an, la un număr de 10.000 locuitori reveneau 27,58 medici în anul 2014 și 29,91 în anul 2017.

Totodată, în perioada auditată s-a înregistrat un trend crescător al cheltuielilor cu sănătatea, respectiv de la 26.660.900 mii lei în 2014, la 33.817.000 mii lei în anul 2017. Aceeași tendință de creștere s-a înregistrat și în cazul cheltuielilor cu sănătatea pe cap de locuitor, respectiv de la 1,3 mii lei/locuitor în anul 2014, la 1,7 mii lei/locuitor în anul 2017. Menționăm că majorarea salariilor personalului din sănătate s-a realizat la 1 martie 2018 și nu e prinsă în acest audit.

Curtea de Conturi a României a reținut o serie de aspecte privind necesitatea implementării unor măsuri sustenabile de atragere și retenție a medicilor și asistenților medicali în sistemul de sănătate, cu precădere în specialitățile și în zonele deficitare. Totodată, în vederea depășirii sincopelor din sistemul național de sănătate publică sunt necesare soluții care să se bazeze pe armonizarea deciziilor de planificare a sistemului în concordanță cu necesitățile reale ale populației în domeniul sănătății.

În vederea eficientizării utilizării resurselor și a îndeplinirii direcțiilor strategice prevăzute în Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020, Curtea de Conturi recomandă Ministerului Sănătății luarea cu celeritate a măsurilor de către factorii decidenți în vederea identificării unor politici publice de sănătate care să asigure dimensionarea și dezvoltarea medicinei pe toate componentele, cu asigurarea în paralel a resurselor necesare în sănătate pentru creșterea accesului populației la servicii de sănătate.

Totodată, Curtea de Conturi recomandă analiza situaţiei personalului din sănătate și inițierea unor măsuri în vederea dezvoltării politicilor coerente de formare și alocare a resurselor umane, asigurarea formării unui număr adecvat de personal pentru a acoperi nevoile din domeniile de sănătate prioritare și creșterea capacității administrative prin crearea de centre de perfecționare a personalului de specialitate din sistemul public de sănătate.

Sinteza privind gradul de ocupare a personalului sanitar din sistemul național public de sănătate în perioada 2014 – 2017 la Ministerul Sănătății poate fi accesată pe site-ul instituției, www.curteadeconturi.ro, la secțiunea Publicații recente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.