Acasă Actualitate De ce e necesar ADN-ul fratelui lui Nicolae Ceaușescu?

De ce e necesar ADN-ul fratelui lui Nicolae Ceaușescu?

DISTRIBUIȚI

Deshumarea soților Nicolae și Elena Ceaușescu va spulbera multe din miturile create pe baza speculațiilor apărute în ultimii douăzeci de ani despre moarte și înmormåntarea cuplului. De asemenea, decizia familiei de a deshuma cele două cadavre va scoate la iveală sau va îngropa alte adevăruri din viața soților Ceaușescu. Astfel, după efectuarea expertizelor se va stabili cu exactitate dacă fiul cel mare, Valentin Ceaușescu, este sau nu copilul cuplului. Amintim că după 1990 mai multe publicații au susținut, conform spuselor unor apropiați ai cuplului, că Elena Ceaușescu, pe atunci Elena Petrescu, ar fi fost însărcinată cånd s-a căsătorit cu Nicolae.

Tot presa relata că fiul cel mare, Valentin, nu ar fi fost copilul celor doi, ci doar al ei. Acum, după mai bine de 20 de ani de la moartea prin împușcare a cuplului, Valentin va afla adevărul. Pentru a stabili cu exactitate dacă cele două cadavre aparțin sau nu lui Nicolae și Elena Ceaușescu medicii legiști, dar și criminaliștii au mai multe variante pentru a afla adevărul. Cel mai important, în efectuarea acestor teste, s-a dovedit a fi ADN-ul fratelui lui Nicolae, Florea. Dacă se ia în calcul că Valentin ar putea să nu fie decåt fiul Elenei, atunci ADN-ul lui Florea Ceaușescu este vital pentru a stabili că cel care a fost deshumat, ieri, este Nicolae Ceaușescu.

Contactat telefonic, unul dintre cei mai buni procurori criminaliști ne-a declarat că, pe långă testul ADN, se mai pot face și alte teste care să completeze expertiza. „Teoretic se pot face mult mai multe teste pentru a putea afla dacă un cadavru este persoana care este indicată sau nu. Astfel, se poate stabili foarte simplu acest lucru prin compararea urmelor dentare.
Cu siguranță că, chiar după 20 de ani, stomatologul care îi trata pe cei doi mai are fișa dentară a soților Ceaușescu sau cei care au lucrat la acel cabinet o mai dețin. Acest test e unul foarte simplu și ușor de făcut.

Pe de altă parte, se mai poate stabili cu o exactitate de 98% dacă un cadavru este acea persoană sau nu după înalțime, dar și după anumite boli ale oaselor sau alte indicii care sunt coroborate. Nu am cunoștință dacă cei de la INML au făcut astfel de măsurători. Vom vedea. Pe de altă parte, dacă după împușcarea cuplului medicii care au emis actul de deces ar fi făcut autopsia cadavrelor, așa cum era normal, procedural, azi am fi putut foarte simplu să facem cåteva teste și să stabilim după felul în care au fost împușcați, după traiectoria gloanțelor sau după alte măsurători, dacă cei doi sunt cu adevărat cei doi sau nu. Totuși, în acest caz, pentru că atunci, în decembrie, aceste lucruri nu au fost făcute conform legii, cea mai sigură expertiză pentru a stabili adevărul rămåne tot testul ADN“, ne-a declarat magistratul, care a cerut să nu-i facem public numele.

ADN-ul Ceaușeștilor nu poate fi furat

Medicul legist, dr. Ligia Bărbări, specialista care va conduce echipa care va efectua testul ADN, a declarat, în exclusivitate pentru ziarul „Curentul“, că probele ADN sunt în siguranță și nu pot fi furate. „Expertiza trebuie făcută în timp, va dura aproximativ 6 luni să facem toate testele. Noi așa procedăm cu fiecare caz în parte. Expertiza trebuie făcută în timp, cu atenție, la standardele la care lucrăm noi. Probele strånse au fost sigilate și depozitate într-un laborator, unde nu are acces multă lume. Totul e sub control, probele nu pot fi furate sau distruse. Eu voi pleca în concediu pentru o lună și mă voi apuca de treabă cånd mă întorc. Sper ca la sfårșitul lunii octombrie să pot da primele indicii despre testul ADN“, ne-a declarat dr. Ligia Bărbări. „Pentru stabilirea paternității este necesară compararea ADN-ului tatălui cu al altor membri ai familiei. Dacă este posibil, rude directe, copii, frați. De asta e necesară prelevarea unor probe și de la fratele lui Nicolae Ceaușescu, cel care este încă în viață, Florea. Dar sunt sigură că povestea despre Valentin nu e adevărată. Cu toate acestea, vom vedea care este adevărul. Din ce am constatat, probele strånse sunt bune. Nu sunt nici prea vechi, nici prea noi și au fost destul de bine conservate“, a mai spus medicul Ligia Bărbări.

Testul ar putea fi făcut și la Viena

Cimitirul Ghencea Civil a fost închis încă de dimineață publicului, deoarece urmașii au dorit ca operațiunea de deshumare să se desfășoare fără incidente. Cel care s-a luptat vreme de douăzeci de ani pentru ca misterul înhumării soților Ceaușescu să fie spulberat, Mircea Oprean, soțul Zoei Ceaușescu, a fost prezent la cimitirul Ghencea încă din primele momente și a explicat că aceasta a fost dorința familiei. Toate costurile legate de deshumarea soților Ceaușescu și analizele pentru identificarea acestora, a căror valoare ar putea fi între 4.000 și 5.000 de lei, vor fi suportate de familie, întrucåt cererea a venit din partea acesteia, a declarat, pentru Mediafax, directorul general al INML, Dan Dermengiu. „Toată procedura pentru confirmarea faptului că cele două persoane înmormåntate în Cimitirul Ghencea sunt soții Nicolae și Elena Ceaușescu costă între 4.000 și 5.000 de lei, în cazul în care nu vom avea nevoie de investigații suplimentare care să fie realizate la Viena, așa cum am procedat în alt caz. Dacă nu vom reuși să extragem ADN, atunci am putea apela la un laborator de la Viena, așa cum s-a întåmplat într-un alt caz. Costurile percepute de laboratorul austriac oscilează între 2.000 și 2.500 de euro“, a spus Dan Dermengiu.

El a adăugat că a informat familia în legătură cu aceste costuri, dar și despre etapele pe care specialiștii trebuie să le parcurgă pentru extragerea unui ADN bun. „Este vorba despre o procedură foarte complicată și care ar putea dura chiar și șase luni. Am avut un caz în care după șase luni de investigații am fost nevoiți să apelăm la un laborator din Austria“, a precizat directorul general al INML. Dan Dermengiu a mai spus că cercetarea ar dura mai puțin dacă experții INML ar putea avea acces la fișele medicale ale soților Nicolae și Elena Ceaușescu. „Ar fi mult mai simplu dacă am avea o fișă medicală stomatologică sau o alta care să indice o anumită intervenție chirurgicală pe care cei doi ar fi suferit-o în timpul vieții. Atunci am putea compara ceea ce am găsit cu starea celor doi din timpul vieții. În lipsa acestora, vom încerca extragerea unui ADN bun, însă procedura este extrem de laborioasă și presupune zeci de teste, unele chiar repetate de mai multe ori pentru aceeași probă“, a explicat Dermengiu.

Directorul general al INML a mai spus că speră ca ADN să nu fie degradat de apă, îngrășăminte sau substanțe acide, pentru că altfel va fi foarte dificil de obținut un rezultat precis în cazul soților Ceaușescu.

Gelu Voican-Voiculescu a mințit

Soțul Zoei Ceaușescu, Mircea Oprean, a declarat că în urma deshumării lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu și după vederea rămășițelor pămåntești ale acestora înclină să creadă că în acele sicrie erau socrii săi, el precizånd că a văzut paltonul și pantalonii lui Nicolae Ceaușescu găuriți de gloanțe.

Mircea Oprean a spus, la ieșirea din Cimitirul Ghencea, că atåt Nicolae, cåt și Elena Ceaușescu au fost deshumați și medicii legiști au luat probe biologice pentru testul ADN ce urmează să fie făcut. El a precizat că deși înclină să creadă că acolo sunt îngropați Nicolae și Elena Ceaușescu, doar testul ADN va confirma cu precizie că așa este. Oprean a mai spus că la Nicolae Ceaușescu rămășițele pămåntești s-au conservat mai bine, iar la Elena Ceaușescu locul a fost mai umed și probele erau mai degradate, adăugånd că peste sicriele socrilor săi nu a fost turnat beton, așa cum a susținut chiar și ieri Gelu Voican-Voiculescu, cel care s-a ocupat de înhumarea lor în decembrie ‘89. El a precizat că a văzut, la deshumarea lui Nicolae Ceaușescu, centura, căciula, precum și pantalonii și paltonul găurite de gloanțe. Mircea Oprean a mai arătat că, în opinia sa, cei doi nu au fost îngropați creștinește, în sensul că în sicrie, în loc să se pună o pånză, s-a pus rumeguș, iar Nicolae Ceaușescu are mormåntul pe o alee, între alte cavouri.

Lista „criminalilor“

Soțul Zoei Ceaușescu a mai spus că vrea să completeze lista „criminalilor“ socrilor săi cu alte nume, spunånd că pe långă cei pe care i-a nominalizat deja, respectiv Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu și Petre Roman, îi adaugă și pe Virgil Măgureanu și Victor Athanasie Stănculescu, care „nu numai că au fost criminali, dar s-au purtat cu niște cadavre ca niște păgåni, au pus sub ei rumeguș“.

„Am dezgropat neomenia celor care s-au erijat în conducătorii țării“ după 1989, a afirmat Oprean.
Întrebat dacă soții Ceaușescu vor rămåne în locurile în care sunt înmormåntați, Mircea Oprean a spus că familia va cumpăra un alt loc în care să îi îngroape pe amåndoi, tot în Cimitirul Ghencea Civil. Deshumarea a avut loc la cererea lui Valentin Ceaușescu și a lui Mircea Oprean. Valentin Ceaușescu, singurul fiu în viață al cuplului Ceaușescu, a devenit recent, alături de Mircea Oprean, proprietarul mormintelor din Cimitirul Ghencea, după mai mulți ani de procese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.