Acasă Economic-Financiar Inchirierea mașinilor nu se va mai face după „ureche”

Inchirierea mașinilor nu se va mai face după „ureche”

DISTRIBUIȚI

Operatorii economici care oferă servicii de transport în regim de închiriere cu sau fără conducător auto vor fi nevoiți să respecte Ordinul 288/09.07.2010 al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în caz contrar alegåndu-se cu amenzi usturătoare. Prin impunerea acestor reguli stricte ANPC speră că va scădea numărul celor care reclamă operatorii economici că i-au "țepuit" în momentul în care au închiriat mașini sau după.
Astfel, operatorii economici care oferă servicii de transport în regim de închiriere fără conducător auto au obligația să informeze în prealabil consumatorul, prin prezentarea unui contract-cadru, despre costurile de închiriere, tipul autovehiculului – număr de uși, culoarea, anul fabricației – cantitatea de carburant existentă în rezervor, numărul real de kilometri al autovehiculului închiriat, prezentat prin rotunjire la 5.000 km, modalitatea detaliată de tarifare, număr de kilometri incluși în interiorul localității și în afara localității. Printre altele, în contractul-cadru trebuie să figureze perioada minimă și maximă de închiriere, termenul minim de înlocuire a mașinii închiriate cu alta, din cauze tehnice independente de consumator, fără costuri suplimentare pentru consumator, starea generală a autovehiculului în momentul predării și modalitatea de soluționare a neînțelegerilor.
Aceia care oferă servicii de transport în regim de închiriere cu conducător auto trebuie să prezinte consumatorului prin intermediul unei plachete afișate la loc vizibil în interiorul autovehiculului: numele și prenumele șoferului, numărul autorizației de prestare a serviciului, numărul de înmatriculare a autovehiculului utilizat, tipul de carburant utilizat, tariful per kilometru sau unitate de timp, costul de staționare, costurile suplimentare traseului, precum taxe de autostradă, taxe de pod, taxe de acces, taxe de parcare, taxe de trecere bac. Totodată, pe plachetă mai trebuie să apară data următoarei verificări tehnice, dacă autovehiculul a fost implicat în accidente majore, tariful perceput pentru prestarea serviciului efectuat de conducătorul auto, dacă pasagerii sunt asigurați în caz de accident și în ce mod. De asemenea, nu trebuie să lipsească precizarea "Acesta nu este TAXI".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.