Acasă Actualitate Democratul Ionel Mantog a demisionat!

Democratul Ionel Mantog a demisionat!

DISTRIBUIȚI

Campania ziarului -Curentul- privind ilegalitatile secretarului de stat din MEC, democratul Ionel Mantog a dat roade: ieri seara, acesta si-a dat demisia din conducerea ministerului.

Demisia a venit la sfarsitul unei zile in care Ionel Mantog a facut eforturi disperate pentru a arunca responsabilitatea ilegalitatilor constatate la complexele energetice de la Turceni si Rovinari pe umerii sefului sau, ministrul conservator Codrut Seres, si a directorilor care au semnat contractele paguboase pentru statul roman.

Semnalul privind iminenta demisie a lui Mantog a fost dat chiar de absenta la conferinta de presa a secretarului de stat al PD, a liderilor acestui partid, care pana acum nu s-au ferit sa-l sustina public, in ciuda dosarului acestuia de la DNA. Fata in fata cu ziaristii, Mantog a dat raspunsuri partiale, combinate cu jumatati de adevaruri, pozand in victima politica.

Anticipand parca gestul lui Mantog, ministrul Seres a dat ieri curs cererii deputatilor din Comisia economica si a trimis o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu in care solicita demiterea secretarului de stat democrat in baza rapoartelor privind ilegalitatile constatate la complexele energetice de la Rovinari si Turceni, aflate in responsabilitatea sa. Rapoartele in cauza au ajuns tot ieri la DNA, iar demisia lui Mantog nu-l absolva pe acesta de responsabilitatea neregulilor descoperite de corpul de control al MEC. De altfel, pe masa procurorilor anticoruptie se mai afla un dosar al carui protagonist este democratul gorjean. Este vorba de deja celebrul scandal al stramutatilor de lux din Gorj, in care Mantog este cercetat alaturi de seful sindicalistilor din mineritul oltean, Marin Condescu.

Simtind ca-i fuge pamantul de sub picioare, liderul PD Gorj a incercat ieri sa intre si la audieri in Comisia economica a Camerei, dar, dupa ce a aflat de la un coleg de partid binevoitor ca unii deputati au dosare voluminoase cu situatia de la Rovinari si Turceni, a sters-o englezeste de la parlament .

Chiar de la inceputul conferintei de presa care i-a precedat demisia, Ionel Mantog a lansat acuze la adresa ministrului Seres. El a spus ca, desi a fost numit in functie in februarie 2005, nu a primit competente in coordonarea activitatii complexelor energetice Rovinari, Turceni si Craiova decat in luna mai a aceluiasi an. Intre timp, cele trei complexe au fost in subordinea unui secretar de stat provenit din Partidul Conservator, a spus Mantog.

Din iunie a primit si cate un loc in consiliile de administratie (CA) ale complexelor energetice, calitate in care, numai in anul 2005, a primit ca indemnizatie 118.890.000 lei vechi.

Directorii si Corpul de control

Argumentele lui Mantog in favoarea unei conspiratii care il vizeaza sunt greu de urmarit. El s-a legat, de exemplu, de faptul ca directorii generali de la CE Rovinari si Craiova sunt aceeasi de pe vremea PSD-ului, in timp ce la Turceni a fost schimbata o mare parte din conducerea numita pe vremea guvernului Nastase, in martie 2005. Tot pe aceasta linie de argumentare, el a spus ca a incercat, in trei ocazii, sa-l convinga pe Codrut Seres sa-l schimbe pe directorul general de la Rovinari, prezentandu-i chiar potentiali candidati la acest post, dar ca Seres l-a fentat de fiecare data.

A avut totusi o reusita in ianuarie 2006, cand l-a convins pe ministru sa-l schimbe, din nou, pe directorul general de la Turceni cu actualul director Ilinca, omul sau.

Ca Ilinca este omul sau, Mantog a dovedit-o prin ardoarea cu care l-a aparat ieri. Pentru ca ministrul anuntase luni ca ii va schimba din functie atat pe Ilinca, cat si pe directorul Pisc de la CE Rovinari, Mantog l-a acuzat pe Seres ca -a inceput o actiune de imagine, in care sacrifica oameni-. El a spus ca Ilinca este schimbat din functie -netemeinic si nelegal-.

Tot la capitolul -complot- se inscriu si verificarile facute de Corpul de control al ministrului. Mantog a spus ca toate corpurile de control ale ministrilor nu au statut legal, ca Seres il foloseste pe cel de la MEC, ca arma politica. -In afara de sef, care a fost schimbat, sunt aceeasi oameni care imi faceau dosare si pe vremea lui Dan Ioan Popescu-, a spus secretarul de stat.

Atacurile la adresa Corpului de control nu sunt ceva nou la Mantog. El i-a acuzat de incompetenta pe membrii acestui organism, intr-o conferinta de presa, dupa terminarea verificarilor de la CE Turceni. Principalul responsabil de modul in care functioneaza complexele energetice a declarat ca inspectia nu a fost facuta de specialisti in domeniul energiei, iar Corpul de control este -depasit-. Asta, in conditiile in care chiar el spunea, ieri, ca are o experienta de 27 de ani in munca, dar numai in domeniul mineritului.

Daca nu contesta Corpul de control, il desfiinteaza, asa cum s-a intamplat cu cel de la CE Turceni, care, dupa ce a constatat mai multe neregului, a fost desfiintat, iar seful acestuia, Ion Raut, a fost trimis -la munca de jos-.

Nu noi, nenea, alti copii, din alte blocuri… nu tine

Principala aparare a lui Mantog, in afara de pretinsa persecutie, a constat in aruncarea tuturor responsabilitatilor pentru ilegalitatile uriase, soldate cu pagube de sute sau mii de miliarde de lei, de la unitatile coordonate de el, pe umerii directorilor, care au semnat contractele prin care au defavorizat statul roman.

Daca isi imagineaza insa ca demisia din functie si aruncarea vinei pe umerii altora il scapa de responsabilitate, Mantog se insala. Legea societatilor comerciale (31/1990, modificata si completata), prevede, la art 148, alin. 2: -Comitetul de directie, toti administratorii raspund fata de societate pentru actele indeplinite de directori sau de personalul incadrat, cand dauna nu s-ar fi produs daca ei ar fi exercitat supravegherea impusa de indatoririle functiei lor-. Mai mult, pentru ca Ionel Mantog a acuzat ilegalitati savarsite inainte de numirea lui in consiliile de administratie, mai exista o veste proasta. La acelasi articol al legii, alin. 4 prevede: -Administratorii sunt solidar raspunzatori cu predecesorii lor imediati daca, avand cunostinta de neregulile savarsite de acestia, nu le comunica cenzorilor sau auditorilor financiari-, iar la alin. 6 este pusa bomboana de pe coliva: -Pentru deciziile luate in sedintele la care administratorul nu a asistat, el ramane raspunzator daca, in termen de o luna de cand a luat cunostinta de acestea, nu a facut impotrivirea in formele aratate la alineatele precedente-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.