Acasă Actualitate Denunțarea rețelelor de influență din radioul public. GPLER cere anchetarea de către...

Denunțarea rețelelor de influență din radioul public. GPLER cere anchetarea de către Parlament

DISTRIBUIȚI
ÎN ATENȚIA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, PARLAMENTULUI, PRESEI
Grupul pentru Libertatea de Exprimare, NEAFILIAT SINDICAL, denunță în acest apel toate rețelele de influență din Societatea Română de Radiodifuziune, finanțată eminamente de la bugetul de stat
De peste 15 ani, persoane incompetente care au condus radioul au făcut din SRR locul unde clientelismul, abuzurile și risipirea banilor publici au înlocuit profesionalismul, credibilitatea și bunul-simț. Persoane incompetente s-au grupat în rețele de trafic de influență și au distrus profesioniștii. Clădirea care are bulină roșie se prăbușește, deja, de numărul mare al angajaților și șefilor cu pile, aduși pe salarii de mii de euro, servitori de profesie, pe linie de partid.
RAPORT
În SRR, în ultimii 7 ani au fost micșorate la ¼ veniturile pentru producția editorială și au crescut cheltuielile pentru personalul auxiliar, adus prin trafic de influență sau concursuri trucate, menținând astfel prin șantaj o rețea de uzurpatori incompetenți. Totul s-a făcut în ultimii ani cu sprijinul „sindicatelor” galbene și al celor doi așa numiți reprezentanți ai salariaților în Consiliul de Administrație.
Salutăm inițiativa președintelui Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, domnul Gigel Știrbu de a cere Parlamentului votarea rapoartelor de activitate ale Societății Române de Radiodifuziune și Televiziunii Române. Așa cum Grupul pentru Libertatea de Exprimare în SRR a denunțat în nenumărate rânduri, cele două instituții au devenit oficine de partid, iar financiar se apropie de colaps. Niciodată, în istoria sa, SRR, Radioul public nu a fost atat de lipsit de credibilitate și de terfelit ca imagine, în spațiul public. Iată de ce, vă solicităm, stimați parlamentari,  anchetarea de urgență a următoarelor:

1.     POLITICA EDITORIALĂ adusă la un nivel nemaiîntâlnit de jurnalism practicat prin servitute voluntară, la ordin, sau prin angajarea și menținerea unor oameni de casa ai  partidului, remunerați foarte bine cu salarii de mii de euro. Directorul de Producție editorială, numărul doi în SRR după numitul de către PSD, Georgică Severin, Marius Furdui, a devenit director pe mandatul lui Ovidiu Miculescu, numit tot de PSD. Marius Furdui nu se poate lăuda cu un profil editorial. Citiți-i CV –ul și veți constata că, din punct de vedere profesional nu întrunea niciun criteriu din fișa postului, însă, ocupă această funcție de aproape 7 ani cu un salariu de peste 4000 de EUR.
Camera Știrilor a devenit terenul de experimente ideologice tipic staliniste ale unor indivizi înregimentați politic pentru beneficii și poziții de conducere, ocupate ilegal. La România Actualități, principalul canal al Radio România, exista un manager, doi redactor-șefi si doi adjuncți ai acestora. Niciunul dintre cei 5 nu sunt evaluați : Nicu Popescu, Gabriel Ionescu, Emilian Blânda, Ștefan Alexiu, Angela Matei, patru sunt sunt numiți cu delegație, iar managerul Dan Preda ajuns în această funcție tot pe mandatul fostului PDG, Ovidiu Miculescu.  La aceștia se adaugă Aurelia Daniela Ciobanu, o așa-numită coordonatoare a unei fantomatice redactii necuprinsă în organigrama, cea unde se afla redactorii acreditați la partidele politice. Aurelia Daniela Ciobanu ocupă această poziție, tot fără concurs și “coordonează » campaniile electorale prin alocarea unor timpi de antena si prin coordonarea unor…jurnaliști la formațiunile politice. Considerăm ca menținerea intregii conduceri editoriale este de fapt vulnerabila si șantajabilă politic de către actualul PDG, Georgică Severin, iar aceasta este demonstrată de  audiența scazută dramatic si mai ales de lipsa de credibilitate pe piața media și de încălcarea legii de funcționare 41/1994.

Vă amintim dezvăluirile noastre despre practicile de a scoate jurnaliști din emisie, hărțuirile și presiunile la care sunt suspuși cei care nu se înregimentează politic. Salariile șefilor din SRR  sunt revoltătoare, iar practicile lor sunt rușinoase pentru un post de radio al unei țări membre a Uniunii Europene si a NATO. Sunt cenzurate cu obstinație declarațiile opoziției, ale președintelui României și favorizate non-știrile, știrile pozitive guvernului și PSD-ului, iar contribuabilul care plătește această instituție este privat de o informare corectă și obiectivă! Ca exemple, chiar anunțul șefului Comisiei de Cultură, Gigel Știrbu care cere demiterea conducerii SRR și TVR, moțiunea de cenzură, depusă de Opoziţie la finalul primei sesiuni parlamentare din acest an, citită şi dezbătută în plen în ziua de 18 iunie 2019. Radio România Actualităţi a transmis de fiecare dată în direct, în astfel de momente politice, momentul lecturii documentului, secvenţe din dezbateri şi rezultatul votului. De această dată, însă, citirea moţiunii nu a mai fost difuzată. Motivul este simplu – textul fusese făcut public, iar el conţinea referinţe extrem de critice la adresa managementului de la SRTv şi de la SRR.

2.     ANGAJAREA CLIENTELEI POLITICE ȘI DE INTERESE

La Radio Romania au inceput pe bandă rulantă angajări, în baza unor concursuri unde procedura legală nu a fost respectată. Drept dovadă există un numar mare de contestații depuse la comisiile de concurs din care au facut parte aceeași șefi denunțați public pentru cenzură, atat la RRA cat si la canalele regionale ale SRR. La RRA au fost creată, prin aceste concursuri trucate, o rețea de corespondenți interni, după chipul și asemănarea, redactorului-șef, fără concurs, Nicu Popescu și a managerului Dan Preda.
În perioada 5-13 august a fost organizat un concurs pentru ocuparea a 3 posturi de reporter la studioul teritorial Craiova. S-au înscris 9 concurenți, iar în faza finală au ajuns patru jurnaliști, printre care și Luiza Gheorghița Paraschivu. Directorul, Alexandru Mogoșeanu i-a cerut jurnalistei să-i spună cine ține banii în casă și a pus-o să recite poezii, la interviul de angajare.
Cazul de la Craiova dezvăluit de Libertatea care a atras atentia publică prin incompetența și dispretul managerului de la Radio Craiova a afectat, încă o dată, credibilitatea SRR și spune mult despre aceste angajari trucate de către Georgica Severin, cel care a încurajat ca un alt redactor de la Radio Craiova, Dan Păsărin să se urce pe scenă și să prezinte un miting PSD.
De altfel, toată rețeaua de manageri pe care Georgică Severin a moștenit-o de la fostul PDG Ovidiu Miculescu și o conservă pentru avantajele sale este obedientă și incompetentă. Să privim bugetele enorme pe care le administrează fiecare manager, (numiți fără competențe, plagiatori sau cu sprijin de partid,  inclusiv cei de la posturile regionale (nababii locali) și cifrele de audiență și ne lămurim.

Metodele ilegale și discreționare de evaluare ale candidaților, arată că toată această rețea de manageri menținută în ultimii ani în SRR trebuie să plece!!! Solicităm anchetarea și anularea acestor concursuri trucate prin care au fost aduși indivizi incompetenți, aserviți politic și nu jurnaliști!

3.     COLAPSUL FINANCIAR

Considerăm că Societatea Română de Radiodifuziune nu trebuie să fie finanțată politic, ci public, TRANSPARENT, așa cum sunt cele mai importante posturi de radio din lume. Ea nu trebuie să înregistreze găuri mari la buget și nici să facă profit! În prezent, banii alocați de la buget au fost aruncați pe salariile nesimțite ale rețelei de influență, numită în acest material, la care se adaugă personal administrativ supradimensionat, înființări de posturi inutile, de canale de radio (Radio Brașov) necuprinse în bugetul de cheltuieli. Să nu uităm, armata de plimbători de hârtii, de inspectori marketing, resurse umane, secretare, editori multimedia care nu știu ce înseamnă acest lucru, ci doar că sunt plătiți bine și nu fac nimic. În anul 2019, Radio România nu foloșește social media, corespondența electronică, nu are licențe pentru Office 365, nu are computere. Însă, achiziționează ca și în trecut cu peste 6 milioane de euro un alt sistem informatic integrat, ca și cel cumpărat de Dragoș Șeuleanu în 2005, care a cheltuit la fel de discreționar banii publici și care a fost anchetat de DNA.

Așadar, doamnelor și domnilor, Grupul pentru Libertatea de Expreie depune acest document public Parlamentului, cere demiterea de urgență a conducerii SRR, a lui Georgică Severin și anchetarea tuturor acestor fapte descrise de-alungul ultimului an de către GPLER. Vă stăm la dispoziție și anunțăm că vom depune o copie tuturor instituțiilor abilitate să cerceteze, politicile editoriale, financiare și de resurse umane din SRR. Totodată, ne delimităm de orice angajament sindical (considerăm că sindicatele din SRR au fost înființate, în ultimii 10 ani, doar cu scopul de a consuma discreționar banii, iar afilierea lor la așa-numitele centrale sindicale Cartel Alfa, BNS sau Mediasind au fost făcute pentru uzurparea unor funcții, pentru ocuparea posturilor de reprezentanți ai salariaților in Consiliul de Administrație și de a beneficia de fonduri și de salarii mari.  Toți liderii sindicali din SRR au peste o mie de euro venituri, în timp ce angajații de bun-simț au salarii de maxim 3000 de lei. Sesizați diferența și nu uitați, actualul PDG Georgică Severin încasează un salariu lunar de aproape 7000 de EUR, iar sindicatele tac.

GPLER
17 septembrie 2019

5 COMENTARII

  1. Dar de situația de la TVR 1 , unde partizanatul politic este mai mult decat pe față , chiar agresiv – vezi limbricoidul agresiv și pseudo telectualojurnalist de la emisiune Romania 9 carecu o ravnă de-a dreptul de invidiat iși declamă zilnic simpatiile pentru o anumită latură a politicii fără ca absolut nimeni să-l avertizeze ca TVR 1 trebuie să fie INDEPENDENTĂ POLITIC , că TVR 1 nu e o televiziune comercială, și că opiniile unui moderator profesionist răman la el indiferent dacă ii convine sau nu .Ceea ce se petrece la postul național este de-a dreptul revoltător ! Speram ca postul național -iatat radio cat si tv sa – fie mici oaze de normalitate ,atat cat se mai poate in perimetrul nostru național atît de expus alienării. Dar nici pe departe !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.