Acasă Actualitate Deputatul Constantin Nita, afaceristul de zeci de miliarde al PSD

Deputatul Constantin Nita, afaceristul de zeci de miliarde al PSD

DISTRIBUIȚI

Constantin Nita, deputat PSD si presedintele organizatiei judetene PSD Brasov, a fost, pana nu demult, una dintre figurile sterse ale clasei politice. Desi inainte de a deveni parlamentar a ocupat diverse functii importante (ex-director de export la Roman Brasov inainte de 1990, la Protocolul de Stat Predeal si la BTT Brasov), Nita s-a facut -remarcat- doar in momentul in care numele sau a fost mediatizat in scandalul Brener-Cosa Nostra. Autodeclarandu-se un -tip modest in afaceri, care nu a facut niciodata afaceri cu statul-, Nita este foarte influent, mai ales datorita prosperitatii financiare de care se bucura. Desi a ales o cariera politica, Nita figureaza ca asociat sau actionar la mai multe societati comerciale, alaturi de nume importante aflate la conducerea unor institutii de stat. Intrat in afaceri in 1991, actualul deputatul PSD a reusit, in numai cativa ani, sa acumuleze avere, care se ridica la -un anumit standard- – conform spuselor sale. Pentru a va face totusi o imagine fata de anvergura afacerilor derulate de deputatul PSD – despre care declara ca le-a transferat spre administrare sotiei – trebuie subliniat ca in 2001 cifra de afaceri totala a societatilor in care acesta este implicat s-a ridicat la fabuloasa cifra de 16 miliarde lei, o suma exorbitanta pentru un afacerist de rand.

Legaturi periculoase

Asa cum aminteam, Nita a devenit cunoscut in februarie 2002, cand un cotidian central a vehiculat numele sau in scandalul Brener, iar fostul consilier prezidential Zoe Petre a confirmat informatiile. Desi a negat implicarea sa in afacerile lui Brener, totusi Nita a recunoscut ca a discutat cu acest personaj in vederea cumpararii unei fabrici de placute de frana-, gratie lui Romulus Moucha (secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor, ex-director general al Roman Brasov, deputat PDSR in legislatura 1996-2000 si membru-fondator la Banca Astra – predecesoarea BRS – alaturi de Gheorghe Fulga, seful SIE). Desi scandalul Brener s-a stins, totusi numele lui Nita a ramas in atentia presei, mai ales datorita prosperitatii firmelor pe care le -pastoreste- si a legaturilor cu persoane influente din conducerea unor institutii oficiale. Desi declara ca a cesionat sotiei sale calitatea de asociat sau actionar majoritar, precum si cea de administrator la mai multe societati pe care le-a infiintat, deputatul PSD a mai ramas in aceste firme in calitate de asociat semnificativ sau mic actionar.

Afacerile familiei Nita

Dupa scandalul Brener, desi spunea ca a inceput demersurile pentru radiere, conform datelor Oficiului Registrului Comertului (ORC), Nita figureaza ca actionar la General Media Advertising SA (firma cu obiect principal de activitate publicitatea). Alaturi de Nita, in firma respectiva mai sunt actionari Gheorghe Fulga (seful SIE), Ion Seche (deputat PSD, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Brasov), Eduard Huidan (ziarist si om de afaceri), iar administratorii afacerii sunt seful SIE, Nicolae Dogar (consilier local PSD, om de afaceri, director la Poiana Brasov SA), Palaghia Lovin, Isabela Maria Sandru, Eduard Huidan si Nicolae Rusu (patronul Radio Tampa SRL – societate care detine 20% din actiunile General Advertising Media).

Dovedind ca o slabiciune pentru relatia cu colegul sau de partid si de Parlament, deputatul PSD Ion Seche, Nita figureaza alaturi de acesta ca actionar si administrator la SC Termoconstruct SA (societate care are ca obiect declarat de activitate instalatii sanitare si de incalzire centrala). In afara firmelor de mai sus, Nita mai apare in Commet Grup SA (detine 47%; firma este inmatriculata in judetul de bastina al lui Nita si se ocupa cu comercializarea de tevi de otel), precum si in Liz Company SRL (alaturi de sotie si fiica; firma este implicata in activitati hoteliere si moteluri cu restaurant), in Intervida Com SRL (este unic asociat, iar sotia – administrator; firma are ca obiect prelucrarea bruta a lemnului si impregnarea acestuia), in Paneti SRL (detine 95%, iar sotia sa – 5%) si in Nimpex SRL (detine 5%, sotia sa – 95%; firma comercializeaza cu amanuntul bunuri de ocazie vandute prin magazine). Conform datelor comunicate la ORC, daca ar fi sa ne luam dupa cifra de afaceri, in 2000, cele mai profitabile firme in care este implicat deputatul PSD au fost Nimpex SRL (aproape 11,8 miliarde de lei) si Intervida Com SRL (peste 1,4 miliarde de lei).

Afacerea Euro II

Desi a clamat ca firmele in care este asociat sau actionar nu au fost si nu sunt implicate in afaceri cu entitati de stat, surse din interiorul PSD Brasov sustin ca deputatul Nita nu este strain de anumite afaceri derulate cu uzina brasoveana Tractorul. Aceleasi surse sustin ca Nita ar dori sa intre si in potentiala afacere Euro II, pe care chiar el a propus-o Ministerului Transporturilor: schimbarea obligatorie, pana in 2004, a motoarelor camioanelor din Romania cu motoare Euro II (produse de unul dintre noile module rezultate prin divizarea Roman SA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.