Acasă Actualitate Deputatul Marko Attila a fugit de DNA la Budapesta, după modelul ucigașilor...

Deputatul Marko Attila a fugit de DNA la Budapesta, după modelul ucigașilor colonelului Agache

DISTRIBUIȚI

Urmărit penal în dosarul BICA privind despăgubirile ilegale de la ANRP, prejudiciul depășind 60 milioane de Euro(cam cât cel al lui Dan Voiculescu în dosarul ICA), deputatul Marko Attila a fugit la Budapesta, sustrăgându-se urmăririi penale și arestului preventiv.

CITEȘTE ȘI SCANDAL DIPLOMATIC CU UNGARIA DUPĂ CONDAMNAREA DEPUTATULUI MARKO ATTILA, NEPOTUL LUI MARKO BELA

Modelul fugii în Ungaria pentru a scăpa de pușcărie a fost patentat de ucigașii fostului maior de Miliție, Aurel Agache.  Colonelul post-mortem Agache Aurel, tatăl a cinci copii, dintre care patru minori, a fost ucis cu bestialitate în 22 decembrie 1989 de o mulțime dezlănțuită din care s-au „remarcat” cinci bestii: Reiner Anton, Hejja Dezideriu, Filip-Orban Daniela Kamilla, Konrad Ioan și Paizs Octavian.
După 11 de ani de judecată cei cinci au fost condamnați la închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte: Reiner și Konrad la câte trei ani, Hejja și Paizs la câte patru ani, Daniela-Kamilla la 7 ani. Faptele așa cum le-au stabilit judecătorii au fost:

„După ce-au aflat de fuga soţilor Ceauşescu, mai mulţi locuitori din Târgu Secuiesc s-au deplasat în centrul oraşului. Aceştia au distrus simbolurile puterii şi au spart mai multe vitrine de librării. Sosită la sediul miliţiei, mulţimea a forţat intrarea şi a aruncat pe fereastră documente şi mobila, apoi a agresat mai mulţi ofiţeri de miliţie, printre care Aurel Agache. Aceştia au părăsit clădirea, iar manifestanţii i-au dat foc. Apoi, Aurel Agache a fost lovit de două sau trei persoane neidentificate, dar a scăpat cu ajutorul martorilor O.C. şi K.L. Acesta a fugit către centrul oraşului, dar a fost prins de mulţime şi bătut. Timp de doar câteva momente, acesta a reuşit să se refugieze într-o farmacie. Având în vedere violenţele, martorul K.M., medic, a chemat o ambulanţă. Atunci când aceasta a sosit, Aurel Agache a urcat, dar mulţimea a împiedicat vehiculul să plece. Conform declaraţiilor martorilor, inculpaţii Hejja, Paisz şi Reiner au scos victima din ambulanţă şi au lovit-o. Inculpata Filip Orban l-a lovit de mai multe ori în torace şi în cap cu tocul cizmelor sale, iar domnul Konrad l-a lovit cu picioarele în gât şi piept. Aurel Agache a decedat pe loc. De asemenea, rechizitoriul preciza faptul că prima reclamantă, soţia lui Aurel Agache, nu s-a constituit parte civilă şi a cerut doar ca vinovaţii să fie pedepsiţi.”

VEZI POZELE DE LA AUTOPSIA COLONELULUI

Condamnaţii au solicitat achitarea, pe motiv că faptele pretinse nu constituiau infracţiuni, ci acte revoluţionare.

La 9 mai 2001, au fost emise mandate de executare a pedepselor pentru cele cinci persoane condamnate.Hejja a fost încarcerat la 9 iulie 2001. Opt luni mai târziu, la 18 martie 2002,acesta a fost repus în libertate, beneficiind de graţiere individuală acordată de Ion Iliescu.
La 5 august 2001, și Reiner a fost încarcerat, după ce un mandat de urmărire generală a fost emis pe numele său. La 5 februarie 2003, acesta a fost eliberat condiţionat, astfel cum a dispus Judecătoria Braşov.

Filip-Orban Daniela s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea, deşi un mandat de urmărire generală a fost emis pe numele său. În prezent, aceasta locuieşte în Ungaria. La 18 aprilie 2007, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele său. Până în prezent, acest mandat nu a fost executat. Prin decizia din 5 noiembrie 2007, Tribunalul Budapesta a refuzat executarea mandatului european de arestare, pe motiv că ucigașa avea dublă cetăţenie, maghiară şi română. Acesta a considerat că, în speţă, condamnarea persoanei respective în absenţa sa încălca legislaţia maghiară, ceea ce reprezenta un motiv de ordine publică care justifica neluarea de măsuri împotriva sa; şi a decis suspendarea procedurii, având în vedere că autorităţile române nu au trimis un certificat care să ateste legislaţia românească aplicabilă.
 
Şi Paisz s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea. Acesta locuieşte în Ungaria, de asemenea. Un mandat de urmărire generală a fost emis pe numele său la 26 iunie 2001. La 4 august 2003, autorităţile maghiare au refuzat să admită cererea de transfer comunicată de autorităţile române, considerând că probele administrate împotriva persoanei în cauză nu erau suficiente pentru stabilirea vinovăţiei sale. La 18 aprilie 2007, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele lui Paisz. Până în prezent, acest mandat nu a fost executat. La 18 iulie 2008, Ministerul Justiţiei român 1-a informat pe reclamantul Aurel-Dionisie Agache că mandatul european de arestare nu a fost trimis autorităţilor maghiare deoarece nu se ştia dacă domnul Paisz se afla în continuare în Ungaria.

Şi Konrad s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea, deşi un mandat de urmărire generală a fost emis pe numele său. în prezent, acesta locuieşte în Ungaria. La 18 aprilie 2007, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele său.60. Prin decizia din 5 noiembrie 2007, Tribunalul Budapesta a refuzat executarea mandatuluieuropean de arestare, pe motiv că domnul Konrad avea dublă cetăţenie, maghiară şi română, şi a invocat aceleaşi motive ca şi pentru Filip-Orban. Acesta a decis suspendarea procedurii.

Cei trei ucigași au fost salvați definitiv și irevocabil de pușcărie de autoritățile maghiare.

 

CITEȘTE PE SITE-UL FIULUI CEL MARE AL COLONELULUI AGACHE, AUREL DIONISIE AGACHE CUM S-A LUPTAT CU AUTORITĂȚILE MAGHIARE TIMP DE 10 ANI PENTRU CA CEI VINOVAȚI SĂ FIE PEDEPSIȚI.

Pe lângă banii pe care instanțele române le-au acordat soției și celor cinci copii ai colonelului Agache, în 2009 și CEDO a acordat 25.000 de Euro urmașilor acestuia ca daune morale și 1000 de Euro cheltuieli judiciare.

Așadar dacă un cetățean maghiar este condamnat în lipsă, acesta nu va fi niciodată extrădat în România. Deci Marko Attila va trăi bine mersi în Ungaria chiar dacă va fi condamnat pentru că autoritățile de la Budapesta nu-l vor extrăda niciodată.

CITEȘTE ȘI MARKO ATTILA A FUGIT ÎN UNGARIA PENTRU A OBȚINE PROTECȚIA GUVERNULUI DE LA BUDAPESTA

CITEȘTE ȘI AVOCATUL LUI MARKO ATTILA CĂ ACESTA E LA BUDAPESTA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.