Acasă Actualitate Dinu Patriciu, audiat ca invinuit in dosarul -Rompetrol-

Dinu Patriciu, audiat ca invinuit in dosarul -Rompetrol-

DISTRIBUIȚI

Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedinte al Consiliului de Administratie al Grupului Rompetrol, a fost, ieri, audiat, pentru a doua oara, de procurorii din cadrul Parchetului General. Particiu s-a prezentat la Parchet in jurul orei 10.00, asa cum fusese citat, insotit de doi dintre avocatii sai, Ovidiu Budusan si Dan Nastrut. Audierea lui Dinu Patriciu a durat peste opt ore, presedintele Grupului Rompetrol declarand, la sosire, ca a venit pregatit cu toate documentele necesare pentru a-si dovedi nevinovatia.

La sfarsitul lunii martie, Patriciu a fost pus sub acuzare, alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol, pentru infractiuni economice, procurorii sustinand ca se face vinovat pentru neefectuarea unor investitii de 15 milioane de dolari si diminuarea unor taxe catre bugetul de stat insumand sute de miliarde de lei. Dinu Patriciu, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis si Constantin Adrian Volintiru, care reprezinta conducerea SC Rompetrol Rafinare SA, precum si cenzorii societatii, sunt acuzati de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Pentru Nicolcioiu, Chis si Volintiru, procurorii au dispus schimbarea incadrarii unor fapte din deturnare de fonduri in inselaciune. In timpul investigatiilor au rezultat date si indicii conform carora actionarul majoritar la SC Rompetrol Rafinare SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale privind efectuarea unor investitii tehnologice de 15 milioane de dolari, care trebuiau realizate din surse proprii ale cumparatorului sau din surse atrase pe numele sau. Totodata, in baza controlului efectuat in anul 2003 de catre Directia Controlului Fiscal Constanta, anchetatorii au constatat ca in contabilitatea SC Rompetrol Rafinare SA nu au fost inregistrate tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 miliarde de lei. In acelasi timp, se fac verificari si cu privire la modalitatea de achizitionare de actiuni SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul societatilor de investitii financiare in perioada 2003-2004. Dupa ce i-au fost prezentate acuzatiile in cazul Petromidia, Dinu Patriciu a afirmat ca acuzatiile sunt tendentioase si ca au asupra lui -un impact de suflet si personal-. -Sunt convins ca aceasta investigatie, care este binevenita de altfel, se va termina cu bine-, a declarat Dinu Patriciu.

Patriciu a respins toate cele trei invinuiri ce i-au fost aduse, sustinand ca sunt nereale.

Referitor la neindeplinirea obligatiilor investitionale, din primul an dupa privatizarea rafinariei, Patriciu a spus ca, daca aceasta ar fi reala, rafinaria nu ar fi putut sa se transforme dintr-un producator cu pierderi intr-o societate profitabila in 2003 si 2004.

Referindu-se la imprumuturile dintre rafinarii, el a spus ca acestea sunt -o cutuma practicata- si ca toate schimburile care au vizat 22.000 de tone de petrol au fost evidentiate in procese-verbale, dar ca nu a fost nevoie de acte de vanzare-cumparare. El a sustinut ca, in conditiile in care produsele erau in custodia Oil Terminal, acestea erau destinate exportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.