Acasă Actualitate Direcția Națională Anticorupție dezvăluie modul în care ENEL ne-a furat prin facturile...

Direcția Națională Anticorupție dezvăluie modul în care ENEL ne-a furat prin facturile de energie electrică

DISTRIBUIȚI

 

Prețurile înscrise în facturile de plată a energiei electrice au crescut an de an, fără ca, în paralel să se fi înregistrat vreo îmbunătățire a serviciilor prestate. Cu toate acestea, de fiecare dată, conducerea ENEL a oferit tot soiul de explicații legate ba de o pretinsă retehnologizare a domeniului, ba de evoluția cursului valutar și de ce nu de evoluțiile situației meteorologice. De curând, procurorii DNA au ridicat un colț al cortinei care acoperă acest domeniu economic, iar ceea ce au scos ei la iveală poartă un singur nume: hoție generalizată. DNA a anunțat, joi seară, că i-a reținut pe Claudiu Dumbrăvanu, vicepreședinte reglementatorului în energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, și Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat și el până în 2005 la ANRE, înainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzați că ar fi distorsionat mecanismul de formare a prețului final al facturilor plătite de consumatori. Cum s-ar fi produs, concret, această „măsluire” a prețurilor care au dus până la urmă la înșelare a clienților? Potrivit procurorilor, ANRE a descoperit ca ENEL a impus o dublă taxare a certificatelor verzi către consumatori în 2012. Cu alte cuvinte, a umflat factura consumatorilor. În urma acestei constatări ENEL ar fi trebuit să fie sancționată cu reducerea tarifelor cu circa 6 la sută. Totuși, asta nu s-a întâmplat niciodată. Potrivit DNA, Dumbrăvanu, în calitatea sa de reprezentant al arbitrului pieței, s-a înțeles cu Florin Gogu, cel care în calitatea sa de reprezentant al ENEL, era un „jucător” din piață, ca sancțiunea să fie de doar 1,3 la ută în loc de 6 la sută, mecanism din care ENEL câștiga, dintr-un foc 2,5 milioane de euro. În schimbul acestui mic „serviciu”, beneficiarul acestei „inginerii” financiare urma să acorde anumite contracte, deosebit de avantajoase firmei SC ELECTROALFA INTERNATIONAL cu care vicepreședintele ANRE avea legături de afaceri. Era vorba despre două contracte de câte 407.199,10 lei. Relațiile reciproc avantajoase dintre Dumbravănu și Gugu nu s-au oprit însă aici iar vicepreședintele ANRE a rămas, în continuare „omul din interior” al directorului ENEL căruia urma să-i ofere, în continuare diferite avantaje economice pe care i le acorda în dauna intereselor statului. În același timp el urma să-l țină la curent cu ce controale urmau să se facă la ENEL și ce anume vizau acele controale. În acest context, DNA menționează faptul că, ladata de 2.10.2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficiența în beneficiul ENEL de la 25 la sută la 50 la sută în ceea ce privește curentul de joasă tensiune. De asemenea, la 3.10.2013, Dumbrăveanu l-a informat pe Gugu, printr-un intermediar, despre faptul ca un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum și că nu are nicio reclamație la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.

În cadrukl acestei anchete, procurorii DNA au aflat și de a cerut Dumbrăvanu ca în schimbul avantajării unei companii private în dauna interesului public să fie acordate două contracte mari societății SC ELECTROALFA INTERNATIONAL:este vorba despre faptul că, asociat la această firma este Ciubotaru Gheorghe, persoana aflată în relații de prietenie cu Dumbrăvanu. Pe scurt, acuzațiile aduse de către DNA în această anchetă se referă la: micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la 6 la sută la 1,3 la sută; majorarea unui spor de eficiență de la 25 la sută la 50 la sută și informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control. Potrivit ziarului Botoșaneanul, Grupul -Electroalfa- este controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, cel mai bogat botoșănean, singurul inclus în Top 300 Capital și care, pe de alta parte, potrivit Top Forbes este cel mai avut botoșănean, cu o avere estimată la 22 milioane de euro.

În urmă cu vreo câteva săptămâni, Premierul Victor Ponta a efectuat o vizita la firma Electroalfa din Botoșani, unde i-a urat președintelui Consiliului de Administrație al Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, profit cât mai mare. „Să dea Dumnezeu să faceți profit și să îl reinvestiți, că în felul acesta nu vă mai taxăm deloc de la 1 iulie, ca reducere a contribuțiilor de asigurări sociale.” Bineînțeles că, la fel ca de obicei, și de astă dat Premierul nostru a demonstrat că habar nu are ce se întâmplă în „prăvălia” pe care o conduce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.