Acasă Actualitate DNA a dat iama și-n baronii locali ai UDMR. Alexandru Kiss, implicat...

DNA a dat iama și-n baronii locali ai UDMR. Alexandru Kiss, implicat într-un „tun” de 8,6 milioane de euro, a fost arestat în 1995!

DISTRIBUIȚI

Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss este urmărit penal, alături de mai mulți ”parteneri de afaceri” cu care a mai fost implicat în mai multe afaceri dubioase, în ultimii douăzeci de ani. Procurorii DNA Oradea au formulat acuzații de spălare de bani și abuz în serviciu, luare de mită și alte fapte de corupție și pentru  Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăți Lotus Market Oradea, Beniamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea,  Gheorghe Ioan Roatiș, administrator al societății Martex Trans SRL Oradea, Vilmos Laszlo Bojtor, precum și alți doi cetățeni maghiari.
 ”Cei trei mușchetari”, respectiv Alexandru Kiss, Beniamin Rus și  Vilmos Laszlo Bojtor au gândit și exploatat un mecanism financiar complex, susțin procurorii DNA, prin care a fost disimulată plata sumei de 600.000 de euro, la nivelul anilor 2005-2006, prin mai multe firme românești, dar și cu ajutorul unei firme americane,  Wasleys Worldwide LLC Washington
"Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina SRL Oradea) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide LLC Washington, la prețuri mult mai mari", au scris procurorii în referat.
Procurorii susțin că cei 600.000 de euro ar fi ajuns la Alexandru Kiss, care în acea perioadă era președinte al CJ Bihor, în schimbul ajutorului dat bunului său prieten Beniamin Rus, a cărui societate, Selina, a fost favorizată la vânzarea unor terenuri aparținând CJ Oradea. Prejudiciul a fost calculat de anchetatori la fabuloasa sumă de 8,6 milioane de euro!
Anchetatorii au mai stabilit că grupul afaceriștilor ocrotiți de Kiss au mai ”albit” 300.000 de euro, în perioada anilor 2003-2004, prin societăți românești, ungurești dar și britanice, ”Spălarea banilor a fost realizată, conform procurorilor, sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România East Bau Construct SRL Oradea, folosind ca intermediari societățile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Vilmos Laszlo Bojtor, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de Gheorghe Ioan Roatiș. Mai exact, utilajele care valorau 187.000 de euro au fost vândute succesiv până la valoarea de 500.000 de euro, în doar câteva zile. Cei 300.000 de euro, considerate foloase necuvenite, au ajuns la Kiss și Mudura,  ”pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea”. Scenariul s-a repetat și pentru sume mai mici, de 100.000 de euro, tot cu afaceri cu utilaje, iar banii au ajuns tot la funcționarii publici cu rang, pentru a-i convinge pe consilierii locali să aprobe diferite proceduri de achiziție publică către firmele grupului de afaceriști.

Făcea afaceri cu marfă ”la negru”

Trio-ul Kiss, Mudura și Beniamin Rus s-au aflat în atenția polițiștilor și procurorilor orădeni și în anii 1995-1996, pentru mai multe afaceri. Kiss a fost arestat pentru o săptămână, în cazul unei afaceri cu mărfuri importate din Ungaria, fără acte, și introduse în circuitul comercial, doar scriptic, prin intermediul unor consignații pe care le controla, scria presa locală. Alexandru Kiss a fost reținut la 3 iulie 1995, arestat a doua zi și pus în libertate de Tribunalul Bihor la 10 iulie. Persoanele care administrau consignațiile au recunoscut afacerile ilegale, dar Alexandru Kiss a negat orice fel de implicare, astfel că anchetatorii nu au avut atunci suficiente probe să-l dea pe mâna justiției. Oamenii legii stabiliseră un prejudiciu uriaș la acea vreme, 2 milioane de dolari  prin activități de contrabandă și evaziune fiscală !
Numele lui Kiss a mai fost implicat și în alte afaceri controversate pe plan local, precum  ”Dosarul Castelului de la Cadea”, imobil spre care Kiss ar fi dirijat 25 miliarde lei deși știa că va fi restituit urmașilor fostului proprietar. La fel, CJ Bihor a hotărât o investiție de 33 de miliarde de lei vechi în clădirea Filarmonicii din Oradea, în condițiile în care a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, exact în același an în care a fost inițiată revendicarea. Într-un mod suspect a fost falimentată și fosta Fabrică de Bere din Oradea, iar terenul a ajuns în posesia prietenului lui Kiss, Alexandru Mudura. La fel, terenul ”cartierului Kiss” a ajuns la ”tovarășul” Beniamin Rus.
Afacerile au fost deosebit de profitabile de-a lungul vremii pentru baronul de Bihor, Alexandru Kiss. El a reușit să strângă o avere impresionantă, potrivit propriei sale declarații: 15 terenuri, cinci case, o mașină, o rulotă de agrement. El mai are un depozit la bancă de 70.000 de euro, dar și părți sociale la 12 societăți comerciale. Fiul și soția acestuia conduc două dintre afacerile acestuia, printre care și o fermă ”bio” în localitatea Paleu.

Mihai Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.