Acasă Actualitate Doi medici condamnați la închisoare cu executare; se va mobiliza Borcean vizat...

Doi medici condamnați la închisoare cu executare; se va mobiliza Borcean vizat și el de un astfel de proces?

DISTRIBUIȚI

Săptămâna trecută, judecătorii Curții de Apel Craiova au decis condamnarea definitivă la trei ani și șase luni de închisoare cu executare a doi medici din Slatina pentru malpraxis ce a dus la moartea unui copil de 9 ani. Deși la fond fuseseră condamnați cu suspendare, judecătorii curții de apel au admis contestația procurorilor și au decis ca pedepsele să fie executate.

Potrivit rechizitoriului, pe 23 mai 2010, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, doctorul Paul Iancu, medic de gardă – medic primar ortoped la Spitalul Judeţean Slatina, nu l-a examinat corespunzător pe Cristian Grigore, în vârstă de 9 ani, din Şerbăneşti, care se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa, stabilind, în mod eronat, diagnosticul, iar doctorul Mircea Tusciuc, medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, nu a acordat îngrijirile medicale necesare copilului pe perioada internării şi a decis externarea pacientului după trei zile. Băiatul a fost reinternat în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare Tusciuc a decis amputarea mâinii stângi a pacientului dar din cauza complicaţiilor intervenite copilul Cristian Grigore a decedat în aceeași zi.

Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, nu a părut interesat până acum de sistemul românesc de tratament juridic al malpraxisului medical. Chirurgul din Caransebeș lăsat mai mare peste medici de Vasile Astărăstoae, ocupat cu propriile probleme penale de corupție, nu a mișcat un deget să importăm din SUA modelul de acțiune al autorităților în caz de malpraxis medical unde neglijența doctorilor se analizează în sistemul civil și consecința constatăriii unei astfel de situații duce la plata de despăgubiri către familia victimei și nicidecum la dosar penal și eventual chiar încarcerarea medicului, noi am rămas la modelul rusesc.
Cum și la adresa lui Borcean există un dosar penal pentru uciderea unei paciente, vom urmări să vedem dacă va pune în discuție acest subiect. În urma unei operații efectuate de Borcean la Spitalul din Caransebeș, o femeie a murit iar soțul i-a făcut plângere penală medicului pentru ucidere din culpă. Borcean se declară nevinovat dar soțul vrea un milion de Euro de la Borcean și pe medic la închisoare.

L-ați văzut până acum pe Borcean să dea interviuri, să meargă la televiziuni să lupte pentru medici? Nici pomeneală! El s-a mulțumit cu funcția.
27 de ani au trecut de la Revoluție și mahării din sistemul medical nu au mișcat un deget pentru ca doctorul român să muncească fără stresul că o aspirină prescrisă cuiva care declară că nu e alergic îl poate băga în pușcărie pentru vătămare sau ucidere din culpă. Oare noi chiar înțelegem ce consum nervos are un medic sau un asistent atunci când are în față pe cineva care e pe moarte încercând să-l ajute? Și totul, timp de 27 de ani pe niște salarii rușinoase, în condiții mizere.
Borcean în loc să se preocupe de problemele medicilor are niște priorități de-a dreptul hilare. Președintele Colegiului Medicilor din România vrea să introducă în patrimoniul UNESCO sintagma relație medic-pacient, România fiind prezentă până acum pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu 5 elemente: Ritualul Călușului (proclamat inițial drept capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității în data de 25 noiembrie 2005, pentru ca în anul 2008 să fie înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității), Doina (2 octombrie 2009), Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (6 decembrie 2012), Colindatul de ceată bărbătească (5 decembrie 2013) și Jocul fecioresc (2 decembrie 2015). Borcean vrea să adauge și relația medic-pacient pe care el o consideră ceva original și reprezentativ pentru România la nivel mondial. Fără cuvinte!

Citește cazul Borcean în articolul Scandal uriaş la Spitalul din Caransebeş, cu acuzaţii de malpraxis şi ucidere din culpă!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.