Acasă Actualitate Dorin Chirtoacă – principalul favorit al cursei electorale

Dorin Chirtoacă – principalul favorit al cursei electorale

DISTRIBUIȚI

Alegerile locale din Moldova sunt validate Participarea la vot a basarabenilor, la scrutinul de ieri, a fost suficient de consistentă pentru a valida scrutinul electoral. Alegerile locale din Moldova reprezintă o miză importantă din mai multe puncte de vedere, inclusiv pentru Romånia. Revenirea comuniștilor, care mizează pe un scor de peste 35-40%, le-ar da speranța revenirii la guvernare, prin anticipate, la toamnă.
La nivel european, semnalele pe această temă au fost dure. Dirk Schubel, șeful Delegației UE la Chișinău, a declarat că  „dacă implementarea reformelor va eșua, noi nu vom da bani. Luna de miere s-a terminat. Am devenit cuplu real și a venit timpul să lucrăm împreună, să trăim împreună și să venim cu aceleași mesaje, dar și mai important – cu aceleași fapte“. Pe scurt, UE va tăia banii dacă ies comuniștii.
Rusia pe de altă parte, dar și Ucraina au intervenit masiv în jocul preelectoral, echipe de specialiști în diversiuni participând la susținerea candidatului comunist, principalul competitor la scaunul de primar controlat de Dorin Chirtoacă, reprezentant al așa-numitei „partide românești“ și europene.
Acesta a declarat ieri că alegerile din 5 iunie trebuie să fie încă un pas în viitor, insistând asupra „efortului de a produce schimbarea“ prin „înlăturarea ruinelor minciunii, ruinele clanurilor ascunse în spatele unor false simboluri“, aluzie transparentă la Clanul Voronin. Contracandidatul său, marioneta lui Voronin, Igor Dodon, a fost ministru al economiei în perioada îmbogățirii sălbatice a clanului Voronin prin acumularea unor repere economice importante ale țării.
Dorin Chirtoacă este, la nivel personal, forța tractantă a Alianței politice amestecate aburcate la putere după jertfa tinerilor care au ieșit în stradă în aprilie 2009 pentru a se bate cu comuniștii ce falsificaseră alegerile în stilul lor arhicunoscut.
Deși participarea etnicilor ruși la alegeri a fost consistentă și capacitatea de mobilizare a electoratului PCRM în Chișinău a fost una fără precendent, peste nivelul celorlalte formațiuni politice, favoritul cursei electorale pentru Chișinău este Dorin Chirtoacă, creditat încă de pe acum drept câștigător al alegerilor.
Alegerile locale din Moldova au ca miză centrală Chișinăul, oraș parțial rusesc, dar majoritar românesc, unde este concentrată aproape întreaga economie a micii țărișoare, după ce Tiraspolul – majoritar rusesc – a înhățat toate reperele industriale importante. Poziția de primar general al Capitalei este la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă decât cea de prim-ministru.
Aceste alegeri au o valoare simbolică specială deoarece importanța procesului electoral depășește cu mult cadrele politicii locale. Ca urmare a polarizării electoratului, alegerea dintre cei doi candidați – lideri reali ai cursei electorale – Dorin Chirtoacă și Igor Dodon, candidatul comuniștilor, contrapune opțiunea euroatlantică și românească și cea rusească și euroasiatică. Votul este unul categoric (geo)politic – între Est și Vest, iar eventuala revenire a comuniștilor ar însemna și o revanșă a Rusiei, după evenimentele din 2009.

Chișinău, 5 iunie: alerta roșie și încercarea de revanșă a Rusiei    

Toți basarabenii sunt (încă) ostaticii Rusiei, deși Rusia se află la peste 1.000 de kilometri. Moscova a muncit din greu în ultima vreme pentru recuperarea teritoriului scăpat puțin din mână în urmă cu doi ani, în aprilie 2009, când a explodat în stradă energia unei noi generații anticomuniste. Cu pași mici, agenții moscoviți s-au tupilat prin tufișuri, inițial, pentru ca acum să răsară la vedere, profitând de jocul electoral al democrației pe care nu dau de fapt două copeici.
Candidatul comuniștilor – Igor Dodon – a fost ministrul economiei pe timpul îmbogățirii fabuloase a clanului Voronin. În două guverne succesive, Tarlev și Greceanâi, a dovedit că știe a administra chiverniseala clanului Voronin, cei mai bogați capitaliști-comuniști din mica regiune jefuită până la epuizare de valurile de rusoi. Speculator iscusit al nostalghiei sovietice, clanul nerușinat al lui Voronin a supt sângele țării, folosind prostimea, manipulată cu cârnați și basamac, la ce este bună dintotdeauna prostimea, la consolidat puterea prin vot, că de aia există și vor exista mereu idioții utili, în traducerea lui Lenin.
Chiar în debutul acestei campanii electorale locale, Igor Dodon s-a apucat să promoveze teoria moldovenismului exclusivist și agresiv, inventată de Kremlin în timpul dictaturii staliniste, ai cărei promotori pretind că moldovenii, ca identitate etnică, nu ar fi români. Resuscitarea și exaltarea problemei identității etnice în Republica Moldova este o manevră clasică rusească de divizare a populației românești din Moldova, creând artificial două tabere, moldoveni și români, pentru a-i contrapune și vlăgui sub flamura stalinistei teorii moldoveniste. Cercurile rusești care promovează moldovenismul în Republica Moldova sunt tot aceleași care doresc și federalizarea țării pe linia planului Primakov-Kozak, pentru a subordona de fapt Chișinăul, Tiraspolului. Miza acestui scrutin de duminică nu este așadar nu doar politică ci cu resorturi clar geopolitice.
În orice campanie electorală din Moldova din ‘90 încoace, principalele teme vehiculate de partidele politice sunt fie trecutul sovietic, comunist și relațiile cu Rusia, fie traseul european și relațiile cu România. Astfel încât generatorii câmpului de forță politic de la Chișinău rămân Bucureștiul și Moscova și doar partidele ori personalitățile politice care au ocupat o poziție clară, tranșantă, pe o direcție sau alta au rămas pe val până astăzi.
Se verifică și acum această propoziție axiomatică. Comuniștii au obținut câștig de cauză la Referendumul-Test din 5 septembrie 2010 ce ar fi putut debloca impasul în care se află Moldova din luna aprilie 2009 și ar fi putut duce la o rezolvare politică ce putea împinge Chișinăul către o apropiere de structurile euroatlantice, implicit de România. În 2010 s-a dovedit încă o dată că primordiale sunt pentru reprezentanții partidului comunist interesele geopolitice ale Rusiei.
Trei teme esențiale cu caracter geopolitic asociate Referendumului au fost marcate în discursul public al lui Voronin. Acesta a subliniat că validarea Referendumului ar fi dus la:

„1. Ieșirea Moldovei din CSI;
2. Unirea cu România;
3. Aderarea la NATO“.

Aceste trei teme fundamentale au fost blocate de comuniști prin eșecul Referendumului din 5 septembrie. Deci miza Referendumului a fost adjudecată în favoarea Moscovei, irosindu-se prețul sângelui vărsat de tinerii care au ieșit în stradă în aprilie 2009.
Comuniștii, chiar dacă nu au încă majoritatea, fac jocurile cu suportul direct al Rusiei. Moscova are instalat acum un președinte interimar „cedat“ de Voronin, marioneta Marian Lupu, premierul Vladimir Filat are la bază un stagiu la KGB și milioane de euro în cont obținute pe o filieră cvasicunoscută în sistemul oligarhic rusesc și mai lipsește doar Primăria Chișinăului pentru ca Rusia să acumuleze toate pozițiile de forță politice ale Moldovei.
Miza rusească este clară, mai ales în contextul interesului special al cercurilor militare moscovite față de scutul american ce urmează să fie instalat în România. Decuplarea de la traseul european plăpând al Chișinăului, respectiv a Republicii Moldova, dacă Partidul Comunist obține o poziționare bună la nivel teritorial la aceste alegeri, va avea loc neîntârziat, cu consecințe directe și pentru România, dar și pentru ecuația intereselor euroatlantice regionale.George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.