Acasă Actualitate Dosare penale pentru tăierea pădurilor, după sesizările făcute de senatorul USR Mihai...

Dosare penale pentru tăierea pădurilor, după sesizările făcute de senatorul USR Mihai Goţiu

DISTRIBUIȚI

Sesizările senatorului USR Mihai Goţiu legate de distrugerile şi tăierile ilegale de păduri în judeţul Caraş-Severin sunt confirmate de controalele efectuate în zonă. Conform unui comunicat al Poliţiei Române, dat publicităţii, sâmbătă, au fost întocmite şase dosare penale, trei pentru infracţiuni de tăiere fără drept de arbori şi trei pentru furt de arbori. De asemenea, au fost aplicate 21 de acţiuni contravenţionale, în valoare de 96.000 de lei, în urma controalelor efectuate la mai multe ocoale silvice şi agenţi economici din judeţul Caraş-Severin.

„Încă nu am primit raportul oficial al anchetei pe care am solicitat-o Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), ai cărui reprezentanţi au luat parte la controale. Pe de o parte, însă, din informaţiile făcute publice de Poliţia Română, se confirmă sesizările pe care le-am făcut privitoare la abuzurile şi ilegalităţile care distrug pădurile din Caraş-Severin. Pe de altă parte, acesta este doar vârful icebergului. O activitate infracţională atât de extinsă nu ar fi fost posibilă fără sprijin şi acoperire din partea autorităţilor, locale şi centrale. Vom continua demersurile ca toţi responsabilii, nu doar „acarii Păun”, să răspundă pentru faptele lor”, a declarat senatorul USR.

În ultimii doi ani, Mihai Goţiu a făcut mai multe vizite de documentare în pădurile din judeţul Caraş-Severin, în urma cărora a interpelat oficial Ministerul Mediului şi Ministerului Apelor şi Pădurilor. O primă anchetă a Corpului de control al MAP, dispusă la solicitarea senatorului USR, în vara lui 2017, a confirmat o parte din abuzuri, ministerul sesizând, la rândul lui, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În luna februarie a acestui an, Mihai Goţiu a depus o sesizare la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat, cu privire la modul în care Romsilva administrează Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, o primă audiere a reprezentanţilor ministerelor şi a altor instituţii publice având loc în cadrul Comisiei, la începutul acestei luni. O petiţie pentru scoaterea drujbelor din parcul naţional a fost iniţiată de Comunitatea Declic şi a adunat deja aproape 10.000 de semnături.

Tot săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice (MDRAP) a confirmat o altă sesizare a senatorului USR Mihai Goţiu, legată de construirea ileaglă a unei microhidrocentrale în albia râului Someşul Cald, din judeţul Cluj. Potrivit răspunsului MDRAP, nu există autorizaţie de construire pentru microhidrocentrală şi nu există vreo înregistrare ori vreo solicitare pentru înregistrare la Cartea funciară a construcţiei. Pe parcursul săptămânii, Administraţia Bazinală de Apă-Someş Tisa a confirmat, la rândul ei, într-un comunicat de presă, că nu există vreo autorizare pentru construcţie şi a amendat proprietarul acesteia cu suma de 10.000 de lei pentru lipsa avizului de gospodărire a apelor.

„Şi în acest caz aştept raportul oficial, dar informaţiile primite până la acum oferă suficiente indicii legate de săvârşirea unor fapte penale. Şi nu doar pentru „întreprinzătorul” care îşi închipuie că râurile României sunt proprietatea lui privată, ci şi pentru instituţiile publice care aveau atribuţii să împiedice şi să sancţioneze asemenea ilegalităţi. Cât despre construcţie, sper să particip cât mai repede la desfiinţarea şi demolarea ei”, a precizat Mihai Goţiu.

„Complicitatea dintre cei care ar trebui să aplice legea şi cei care profită de pe urma încălcării ei fac ca aceste lucruri să continue, iar măsurile se iau doar după demersuri de lungă durată şi, de multe ori, într-un moment în care dezastrul e deja produs. Vreau să vă asigur, însă, că avem energia de a merge până la capăt şi că nu ne vom opri până când cei care sunt responsabili nu vor răspunde civil, administrativ şi, mai ales, penal, pentru faptele lor. Hoţia şi distrugerile de mediu trebuie să înceteze, pentru că ceea ce se fură şi se distruge este viitorul României. Cu ajutorul şi sprijinul vostru, vom pune capăt mai repede acestor distrugeri şi hoţiei!”, a mai adăugat senatorul USR.

1 COMENTARIU

  1. Nu este de mirare ca Raportul solicitat catre Ministerul Mediului si cel al Apelor si Padurilor nu a venit, o situatie asemanatoare, flagrant in afara legii este la Controlul recent facut de Garda Nationala de Mediu Comisariatul Judetean NEAMT in dorul lelii la balastirele de pe judetul IASI, BACAU si NEAMT . jaful balastierelor din aceste judete a fost de ani de zile sem,nalat in presa locala si centrala dar doamna Ministru PETCU ADRIANA deasemenea doarme linistita!! Cconcluziile Raportului au fot refuzate sa fie facute PUBLICE de actualul comisar sef de pe judetul NEAMT care este obosit, prea obosit si se vrea sa plece !!! A uitat cu certitudine ca este PLATIT DIN BANI PUBLICI !! Dna Ministru LEUCADIA, care stim ca mai veniti prin Neamt la ceas de taina, rugam cercetati , analizati si poate demiteti pe acest individ care doarme pe bani PUBLICI!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.