Home Actualitate Două elicoptere doborâte de rebeli în Ucraina

Două elicoptere doborâte de rebeli în Ucraina

DISTRIBUIŢI

Armata ucraineană a lansat vineri dimineața o vastă operațiune militară împotriva orașului separatist prorus Slaviansk, au declarat rebelii. Doi militari ucraineni au fost uciși, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenților proruși din estul Ucrainei, a anunțat Ministerul Apărării.

Kremlinul susține că operațiunea lansată de Kiev la Slaviansk distruge acordul de la Geneva

Kremlinul a calificat vineri drept „raid de represalii” operațiunea lansată de armata ucraineană în orașul Slaviansk, afirmând că acesta prejudiciază acordul de la Geneva și cerând ajutor urgent OSCE pentru oprirea lui.

„Folosind aviația pentru a trage asupra localităților civile, regimul de la Kiev a lansat o operațiune de represalii distrugând ultima speranță privind viabilitatea acordului de la Geneva”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin. 

Acest acord, încheiat la jumătatea lui aprilie între Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană, urmărește o reducere a tensiunilor în Ucraina.

Totodată, potrivit agenției oficiale Itar-Tass, autoritățile ruse au contactat oficiali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pe tema „ofensivei forțelor armate” ucrainene împotriva bastionului prorus Slaviansk. Rebelii proruși din această regiune dețin de o săptămână 11 observatori ai OSCE.

„Aparatele au fost doborâte de persoane necunoscute, care au folosit lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost uciși și mai mulți au fost răniți în aceste tiruri”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Primul bilanț oficial al Ministerului de Interne a anunțat doborârea unui elicopter și uciderea unui pilot. Potrivit unor surse, două elicoptere ar fi fost doborâte

„Un pilot a murit și sunt și răniți”, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care susține că se află la fața locului cu ministrul Apărării. „Faza activă” a operațiunii a fost lansată la ora 04.30 dimineața la Slaviansk și Kramatorsk, a adăugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat, la rândul într-un comunicat că un „elicopter a fost doborât, ceea ce demonstrează (prezența) unor specialiști militari străini”.

Tiruri de armă și explozii puternice au răsunat în nordul orașului, a constatat AFP.

„Este un atac de anvergură totală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP, afirmând că un elicopter ucrainean a fost doborât.

Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul orașului unde staționează zeci de blindate, a constatat AFP. Orașul Slaviansk rămâne relativ calm.

Primarul autoproclamat al Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai ulte zile asupra unui atac ucrainean.

Rebelii pe care îi conduce aici dețin de o săptămână o echipă formată din 11 observatori ai OSCE, șapte străini și patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas.

Slaviansk face parte din cele 12 orașe din estul ucrainean aflate sub controlul separatiștilor proruși. Kievul acuză Rusia, care a anexat deja Crimeea în martie, că dirijează ostitilitățile, ceea ce Moscova dezminte. 

Situația din Ucraina și soarta observatorilor OSCE vor figura vineri în centrul întâlnirii dintre președintele Statelor Unite, Barack Obama, și cancelarul german, Angela Merkel, care vor avea prima întâlnire bilaterală de la începutul crizei ucrainene. 

La Berna, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se va întâlni cu omologul său elvețian Didier Burkhalter, actualul președinte al Organizației pentru cooperare și securitate în Europa. 

Angela Merkel i-a cerut joi președintelui rus Vladimir Putin să își „folosească influența” în dosarul observatorilor reținuți, în timp ce negocierile par să tergiverseze de mai multe zile.

 

În cursul unei conversații telefonice, cei doi lideri au insistat asupra „importanței medierii” OSCE în Ucraina.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.