Acasă Actualitate Dragnea va face și acest Paște în închisoare

Dragnea va face și acest Paște în închisoare

DISTRIBUIȚI

Judecătoria Sectorului 5 a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată depusă de fostul lider al PSD Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Decizia instanţei nu este însă definitivă, iar Dragnea poate face contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Cum astăzi este marți, chiar dacă judecătorii ar emite motivarea mâine, lucru puțin probabil, nu va mai fi timp pentru judecarea contestației până joi.

Dacă această hotărâre rămâne definitivă, Dragnea are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare condiţionată la sfârşitul lunii iunie.

„Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27.04.2021”, se arată în hotărârea instanţei.

În cadrul procesului desfăşurat marţi, un procuror de şedinţă s-a opus eliberării lui Dragnea din închisoare, susţinând că acesta nu a dat suficiente dovezi de îndreptare.

„Instanţa trebuie să se raporteze la persoana condamnatului, nu la criterii abstracte. Se cunoaşte că persoana condamnată are o educaţie, spunem noi, înaltă, deci conduita lui în penitenciar este una normală. Programele la care a participat sunt destinate persoanelor cu o educaţie precară. Faptul că el consideră că pedeapsa este injustă, politică denotă că nu şi-a schimbat atitudinea. Atât timp cât se neagă însăşi temeinicia condamnării şi se invocă imixtiuni politice, este evident că petentul condamnat nu îşi atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedepsa nu şi-a atins scopul. Aţi întrebat ce ar trebui să facă – să îşi asume condamnarea”, a afirmat procurorul.

De cealaltă parte, avocata sa, Flavia Teodosiu, a spus că fostul lider social-democrat îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi eliberat înainte de termen.

„Ne aflăm în faţa unei cereri de liberare condiţionată pe articolul 59 din vechiul Cod penal: a fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. Atributul dumneavoastră esenţial este să constataţi îndeplinirea condiţiilor. (…) A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative. Comisia a constatat în unanimitate că a avut o atitudine pozitivă. A achitat prejudiciul din dosar. Aveţi la dosar o societate care îl va încadra în muncă. (…) Să nu uitaţi că suntem în Săptămâna (…) înainte de Paşte”, a afirmat Teodosiu.

Ea a prezentat pasaje din raportul favorabil întocmit de Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Rahova: „Deţinutul a avut un comportament în general pozitiv, a beneficiat de mai multe recompense şi o singură sancţiune, care ulterior a fost anulată”.

Dragnea nu a fost adus la Judecătorie, însă a putut să se adreseze instanţei prin videoconferinţă.

„Îndeplinesc condiţiile (pentru eliberarea condiţionată – n.r.). Am stat destul în penitenciar, nu reprezint un pericol pentru societate. Pot face bine”, a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

8 COMENTARII

 1. Nu-s pesedist, dar se pare că justiția la noi se face ”după ochi”. Te numești ”Dragnia”, stai la pușcărie pentru rahaturile făcute cu niște angajate. Omori vreo trei oameni (Huidu), ești liber ca pasărea cerului, ba mai mult rânjești fasolele pe micul ecran.

  În țara în care dreptatea se poate cumpăra, atunci nu mai poate fi vorba de justiție, și nici măcar de țară. Exact ce spunea ”tătucul” Băsescu – trăim într-un stat mafiot.

  • Așa se face dreptate: cu diferență între infracțiuni comise cu intenție, vezi Dragnea, și cele comise din greșeală (culpă), vezi Huidu.
   Intenția îți aduce executarea.

   • Din ”greșeală” cineva își scapă cuțitul în gâtul dvs. Tu zaci la 3 metri în pământ, autorul crimei spune că s-a împiedicat, nu v-a văzut, nu a avut această intenție. A greșit omul, este omenește….

    • Glumiți, nu? Din „greșeală” așa este legislația penală în România, iar judecătorii o aplică. Nu pot inventa o altă dreptate decât cea prevăzută în legislație.

 2. Condamnarea asta e mizilic in compratie cu cate manareli a facut omul. Dar se pare ca „justitiarii”nu au curaj sa intre pe terenuri minate…e prea multe „enterese” pe acolo.

  • Vezi-ti de Cazul Caracal, nu mai bate din gura aiurea, papagalule! Acolo sunt „enterese”, si „justitiarii” nu fac nimic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.