Acasă Actualitate E foame de bani băieți, e foame de bani: Mitropolia Olteniei a...

E foame de bani băieți, e foame de bani: Mitropolia Olteniei a inventat birul lumânărilor

DISTRIBUIȚI

Mânați de lăcomia lor fără de margini, egalată poate doar de ticăloșia politicienilor noștri, popii par să fi uitat, definitiv, că „banul este ochiul dracului“. Preschimbată într-o imensă și profitabilă societate comercială, pe care mulți o numesc, deja, „BOR“ SRL, înalta noastră ierarhie bisericească  s-a preschimbat într-o liotă de afaceriști care au învățat cum să scoată parale chiar și „din piatră seacă“. Așa se face că, de curând înalții prelați din Mitropolia Olteniei au pus pe roate o afacere „mănoasă“ care le va umple buzunarele: au inventat un nou bir pe care-l vor arunca, prin ricoșeu, tot în spatele credincioșilor pe care-i păstoresc.
De curând, preoții parohi subordonați acestei Mitropolii au primit un soi de ordin scris, venit direct de la superiorii lor, prin care, pe un ton blând și cucernic, li se cere să facă pe dracu în patru și să oblige fiecare familie de enoriași să cumpere de la biserici minim 0,60 kilograme de lumânări pe an.
În cuvinte mieroase, care ascund în spatele lor fermitatea ierarhică, ordinul Mitropoliei îi anunță: „Cu frățească, dragoste vă facem cunoscut că în urma Permanenței Consiliului Eparhial din 12.07.2013, s-a hotărât ca acestei Protoierii să îi fie repartizată în perioada 01.09.2013-01.09.2014, următoarele cantități de lumânări: parafine 27.000 de kg, de ceară 8000 kg. În acest sens vă rugăm să comunicați în scris fiecărei parohii, printr-o adresă, cota de lumânări ce-i revine pentru perioada respectivă în funcție de numărul de familii arondate. Precizăm că procentul de repartizare pentru fiecare parohie este de 0,60 kg/familie. Totodată, vă îndatorăm că până la 01.09.2013 să vă îngrijiți de aprovizionarea cu lumânări în vederea asigurării stocului necesar pentru livrarea în parohii. Din încredințarea, IPS, Dr Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei“.
Așadar, „vrei, nu vrei, bea Grigore agheasmă!“. Sau, în forma modernizată de Mitropolie: „vrei, nu vrei, cumpără lumânări oltene!“

Bișnițari în numele Domnului

De fapt, în spatele acestei prea-cuvioase cerințe, se ascunde o afacere deosebit de profitabilă. Zecile de tone de lumânări pomenite „din încredințarea IPS, Dr. Irineu“, sunt produse într-o fabrică specializată, aflată sub patronajul direct al Mitropoliei Craiovei. Iar pentru a nu lăsa loc nici unui fel de confuzie, pe fiecare dintre aceste lumânări se va ștanța sigla „Mitropolia Olteniei- Arhiepiscopia Craiovei“. Presa locală a aflat că prețul de fabrică al unui kilogram de lumânări din parafină este de 25 lei, iar al celor din ceară de 53 de lei. În schimb, în biserici, primele se vând la un preț aproape dublu, de 45 de lei pe kilogram. Iar pentru un kilogram de lumânări din ceară, credincioșii trebuie să plătească 75 de lei. Așadar, indiferent de „material“, rezultă un profit de aproape o sută la sută. Ei, asta da afacere! Un asemenea profit uriaș nu obțin nici măcar traficanții de arme sau de droguri. Dar îl vor obține popii subordonați Mitropolitului Olteniei. Iar asta în condițiile în care, după cum deja se știe, biserica este scutită de taxe și impozite. Tot presa locală a citat și opinia unui preot care vădit stânjenit, a recunoscut în fața ziariștilor: „Am primit hârtie scrisă de la reprezentanții Mitropoliei Oltenia, dar noi nu avem voie să vorbim absolut nimic.“ De fapt, ca să-i spunem pe nume, această „afacere“ cu lumânări este doar o bișniță ordinară, exact cum era, pe vremuri, cea cu  blugi ori cu țigări Kent. Bineînțeles că lumânările nu sunt singura activitate „lucrativă“ care umple buzunarele popilor.

Sfintele șprițuri

Afacerea cu lumânări pare un fleac, care nu se compară cu marile „gheșefturi“ din care „BOR“ SRL câștigă, anual, milioane de euro. Totuși nu este lipită de importanță că doar, de „strop cu strop, se umple marea“. O altă bișniță, la fel de „mănoasă“ este cea cu vin popesc. La diverse biserici din țară, ascunse discret printre prescuri, lumânări, cruciulițe și iconițe scoase la vânzare în sfintele lăcașuri, pe rafturile din pangar, adeseori pot fi văzute și sticloanțe pline cu „sângele Domnului“, șprițuri sfințite, cu egidă popească,  pe a căror etichete scrie că ar conține vin de la Patriarhie ori de la Mitropolie. Din păcate popii noștri nu au avut măcar nu au avut talentul și imaginația clericilor din Republica Moldova, unde Combinatul de vinuri Cricova a pus pe piață „Patriarh Prestige“, lăudat ca fiind cel mai bun vin pastoral. Motiv pentru care Înalt Preasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Mpoldove a oficiat slujba de sfințire a licorii. Dar acolo, asta ar putea avea o anumită logică: Combinatul de Vinuri Cricova a fost declarat prin lege obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova.
Cu totul altfel stau lucrurile pe la noi. Încă din septembrie 2010,  Arhiepiscopia Bucureștiului a expediat o „circulară“ prin care se anunța că: „Permanența Consiliului Eparhial a hotărât că parohiile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor să folosească pentru Sfânta Liturghie, nunți, botezuri și parastase, vinul sănătos și curat produs în podgoriile Eparhiei noastre“. Motiv pentru care toate cele 1.100 de biserici din subordine aveau la dispoziție trei luni pentru a cumpăra necondiționat „cel puțin“ 120 de sticle de vin dacă unitatea de cult se află în oraș și „cel puțin“ 60 de sticle dacă preotul slujește la sat. Prețul unei sticle este de 10 lei. La Ministerul Culturii și Cultelor Arhiepiscopia Bucureștilor figurează cu 500 de parohii în mediul urban și 640 în zona rurală. Asta înseamnă că în perioada septembrie-noiembrie 2010 Arhiepiscopia a vândut tuturor bisericilor din subordine, circa o sută de mii de sticle de vin la o valoare totală de circa un milion de lei. Așadar, aproximativ 250.000 de euro. Care au fost vândute apoi, de fiecare preot de parohie, la buna înțelegere cu credincioșii amatori de șprițuri sfințite, fără bon fiscal și bineînțeles în absența unor case de marcat. Chestionat de ziariști în legătură cu această afacere popească părintele Stoica , purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat atunci că „E firesc ca în bisericile ortodoxe să se găsească vin la pangar. Acesta e produs în podgoriile Arhiepiscopiei Bucureștilor și este cumpărat de credincioși și oferit la Sfântul Altar. Nu este necesară o casă de marcat. Este absolut legal“. O fi, dar atunci presa a descoperit că în bisericile din subordinea Arhiepiscopiei Bucureș­tiului, vinul bisericesc se vinde fie „angro“, fie în sticle etichetate cu tot soiul de sigle bisericești.

Concurență neloială?

Patronată de Patriarhie, afacerea cu vinul sfințit a mers „șnur“ până în momentul în care pe piața sprițurilor sfințite a apărut „concurența neloială“, concurență care și-ar face de cap tot prin Oltenia. Printr-un comunicat remis Mediafax, Patriarhia Română a atras atenția credincioșilor, să nu se lase păcăliți de cei care le vând vinul „Milostivirea“. În acel comunicat, ierarhia de la vârful BOR anunță că „Încă din 2009, Patriarhia Română a informat opinia publică asupra caracterului abuziv al folosirii numelui și stemei sale pe eticheta de prezentare a unui așa-numit vin liturgic Milostivire, produs și distribuit eparhiilor de SC Vinăria Murfatlar SRL“. În același timp, Patriarhia Română a notificat această societate comercială că mențiunea „vin liturgic“ și textul de prezentare tipărit pe etichetă „induc în eroare cumpărătorul și aduc prejudicii de imagine Patriarhiei Române, întrucât ea nu garantează că vinul respectiv este vin liturgic natural și curat, așa cum este cel produs de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române“. Ei, i-a uite unde erau ecologiștii îndrăgostiți de produsele „naturiste“. Pe de altă parte, Patriarhia atrage atenția și asupra unei presupuse insubordonări ierarhice, dacă nu chiar o încălcare a dreptului de autor și a dreptului la propria imagine: „…nu a existat niciodată o consultare a ierarhilor cu Patriarhia pentru distribuirea acestui așa-zis vin liturgic Milostivire în eparhii“. Motiv pentru care „la următoarea ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii eparhiilor în care încă se mai oferă abuziv spre vânzare parohiilor și mănăstirilor așa-numitul vin liturgic Milostivire vor fi interpelați, pentru a da explicații privind prejudiciile morale aduse Patriarhiei și confuzia creată în parohii și mănăstiri“. Ei, asta este: „Domnul a dat, popii au luat“. Aleluia!

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.