Acasă Actualitate „E fundamental greșit că toți elevii trebuie să ajungă la facultate”

„E fundamental greșit că toți elevii trebuie să ajungă la facultate”

DISTRIBUIȚI

Opinii pe marginea Legii educației

Inițiativa ministrului Educației de a dezbate noua lege pe un portal special de Internet, unpasinainte.edu.ro, i-a determinat atåt pe părinți, cåt și pe profesori sau pe oamenii din sistem să-și spună deschis opiniile despre sistemul de învățămånt și despre schimbările preconizate. Ideile și mai ales comentariile prezente pe site-ul pus la dispoziție de minister sunt extrem de interesante, chiar mai interesante decåt declarațiile politicienilor care nu reușesc, nici măcar în acest domeniu,  să depășească politicianismul de duzină. Așa cum veți vedea, din mesajele postate pe site, romånii din Romånia reală oferă soluții concrete și încurajează schimbarea unui sistem de educație încremenit în timp și în năravuri.
Cătălin Valahu, unul dintre comentatori, crede că există  trei probleme fundamentale care trebuie rezolvate pentru ca schimbările propuse să aibă rezultatul dorit:

„1. eliminarea meditațiilor; nu vorbește nimeni despre conflictul de interese în care se află profesorii care fac meditații cu elevii din clasă. Doar examenul poate rezolva problema. Astfel se elimină cursa prostească pentru note mari la toate materiile. Nu văd valoarea adăugată.
2. reducerea programei; volumul de informații e imens și nu văd unde este încurajată creativitatea și imaginația elevului. Stresul la care sunt supuși elevii este artificial indus tocmai de importanța mediei generale.
3. principiul care stă la baza Legii educației este că toți elevii trebuie să ajungă la facultate. Cred că e FUNDAMENTAL GREȘIT!

Eu la firmă am nevoie mare de matrițeri, de sudori și de multe alte meserii pentru care școlile s-au desființat de mult și de care societatea are atåta nevoie.
Nu există societate în care toți să fie absolvenți de învățămånt superior! Cei mai mulți habar n-au pe ce lume sunt, iar nivelul de pregătire este cel mult mediocru. Ar cåștiga mai bine și ar fi mai fericiți dacă ar practica bine o meserie pe măsura capacității și pregătirii lor.

Așa se întåmplă în orice țară civilizată!“

De remarcat că sunt numeroase poziții exprimate în favoarea admiterii la liceu, facultate, etc, ca o metodă corectă de evaluare.
„Admiterea, oriunde, la liceu sau la facultate, apropie elevul de domeniul în care dorește să-și desfășoare toată viața activitatea. Sunt cazuri în care elevii nu au habar de domeniul în care ajung, astfel că rezultatele lui sunt foarte modeste. Fiecare trebuie să aleagă ce îi place, dar mai ales ce poate să facă.
Se plångeau cei de la universitate de slaba calitate a studenților. Dacă se menține concurs de dosare va trebui să-i alfabetizeze. În străinătate admiterea se face pe bază de dosar, interviu în specialitate (evident nu peste tot), la admitere își dau seama examinatorii de felul în care candidatul este potrivit sau nu pentru domeniul pe care și l-a ales. Elevul nu are interes să învețe dacă nu este examinat, să învețe degeaba nu merită efortul.
Toți comentează că elevul este stresat, dar ce pretindeți să-l scărpinăm ca pe marmota din reclama de la ciocolată? Să fim serioși, påine fără muncă nu se poate. Am intrat pe vremuri la facultate fără meditații sau pile, am fost 7 candidați pe loc, 6 au plecat acasă și unul a rămas la facultate.
Nu mai jigniți profesorii, dacă unii iau mită nu înseamnă că toți pot fi mituiți. Să fim cinstiți, mai vinovat este cel care merge să tragă sforile. Cei care iau mită au fost încurajați de cei care dau mită, pentru că ale lor odrasle au băut cerneală, iar mămica și tăticu au încercat să forțeze måna comisiilor.
Introducerea admiterii nu trebuie să fie văzută ca un fenomen infracțional ci ca o selecție a candidaților. Se poate face performanță, elevii pot deveni competenți dacă au măcar legătură cu profilul ales. Dacă nu se face o selecție, trebuie să cobori nivelul foarte tare (ce facem astăzi) astfel încåt cei mai mulți să fie în stare să se descurce cåt de cåt“, scrie și „irina elena“
Nu lipsesc bineînțeles nici comentariile profesorilor legate de salarizare dar, spre surprinderea noastră, sunt numeroase și mesajele de încurajare trimise ministrului Funeriu, precum cel semnat de „Sandu ionel“:
„În general, noul Proiect al educației vizează reformarea învățămåntului romånesc.
Felicitări pentru acest mod de dezbatere și de prezentare a proiectului de lege.
Problema învățămåntului la ora actuală o reprezintă acea categorie de cadre didactice, formate înainte de ‘89, categorie care nu poate ține pasul cu schimbările propuse și care vor îngreuna cåt pot ei de mult înaintarea acestei reforme.
Bravo domnule ministru pentru curajul și inițiativa dumneavoastră. Un astfel de curaj am observat acum cåțiva ani la dl. ministru Miclea.
Țineți-va tare pe poziții așa cum ați făcut-o și la conferința din 22.03. Tinerii, care au un cuvånt de spus în educație, vă sunt alături“.

Părinții cer dascălilor să se mai ocupe și de elevi

Pånă și părinții elevilor s-au săturat de haosul din învățământ. Aceștia își doresc ca toți dascălii să intre în sălile de curs, iar liderii sindicali ai acestora să răspundă „prezent“ cånd sunt chemați la Ministerul Educației pentru discuții privind proiectul Legii Educației. Mai mult decåt atåt, reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățămånt Preuniversitar (FNAP-IP) s-au oferit să fie mediatori ai conflictului pe tema salarizării dintre sindicate și Guvern. Potrivit FNAP-IP, revendicările salariale ale cadrelor didactice ocupă din ce în ce mai mult timp, în defavoarea dezbaterii proiectului Legii Educației. „În timp ce adulții își dispută opiniile, își clamează drepturile și prerogativele, copiii, învață, asistånd neputincioși, cum dreptul lor la educație de calitate este încălcat, învață diferența dintre asumare responsabilă și lozinca populistă «Educația – prioritate național㻓, precizează FNAP-IP.
Pe de altă parte, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care s-au întålnit cu ministrul Educației, Daniel Funeriu, au propus liberalizarea pieței manualelor și bani pentru ca profesorii să-și cumpere cărțile de specialitate de care au nevoie.

Băsescu – adeptul descentralizării profunde

Pe site-ul oficial al dezbaterii proiectului Legii Educației, www.unpasinainte.edu.ro, președintele Traian Băsescu susține ideea unei „descentralizări profunde la nivelul învățămåntului romånesc, precum și implementarea unor mecanisme de cooperare și responsabilizare a tuturor celor implicați în formare generațiilor de måine“, spune Traian Băsescu în mesaj. „În același timp, este necesară o flexibilizare a curriculei și o reducere a numărului de ore obligatorii pe care elevul trebuie să le petreacă în clasă“, adaugă Băsescu.
Dezbaterile vor continua și astăzi la Palatul Parlamentului, unde va avea loc o întalnire pe tema  proiectului Legii Educației, fiind așteptați la discuții președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, președinții celor două camere ale Parlamentului, președinții grupurilor parlamentare. PSD și PNL au anunțat că nu vor participa la această dezbatere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.