Acasă Actualitate Episcopii catolici din Europa solicită statului român protejarea Catedralei Sf. Iosif

Episcopii catolici din Europa solicită statului român protejarea Catedralei Sf. Iosif

DISTRIBUIȚI

Președinții conferințelor episcopale din Europa, aflați în sesiunea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, au lansat o scrisoare de susținere a Catedralei Sfântul Iosif din București, manifestându-și convingerea că autoritățile române vor proteja acest lăcaș de cult.
Președinții conferințelor episcopale din Europa, care participă, la Paris, în zilele de 1-4 octombrie, la sesiunea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, se declară „profund îngrijorați de marile riscuri la care este expusă catedrala, în urma construirii unui edificiu uriaș la numai opt metri distanță de zidurile lăcașului de cult“.
„Profund îngrijorați pentru supraviețuirea acestui loc de cult, lovit în existența sa fizică și morală de o construcție care nu este dorită de către comunitatea voastră, nici de celelalte confesiuni religioase din România și de mulți cetățeni, manifestăm convingerea noastră fermă că autoritățile publice române vor trata cu cea mai mare atenție acest caz delicat și vor proteja Catedrala Sfântul Iosif – o valoare a patrimoniului european care trebuie să fie transmisă mai departe generațiilor viitoare. Îngrijorarea pentru ocrotirea acestui loc de cult, monument istoric, este o realitate care atinge cele mai înalte foruri ale lumii catolice, care speră la o manifestare neechivocă de punere în aplicare a recomandărilor forurilor românești și internaționale, pentru salvarea și punerea în valoare a «inimii» Arhidiocezei de București“, se arată în scrisoarea adoptată de președinții conferințelor episcopale din Europa.

Somație ignorată

În 22 octombrie 2009, societatea Millennium Building Development a fost somată de către Primăria București, prin înștiințarea 3953/21 octombrie 2009, înregistrată la sediul firmei de construcții și prin proces-verbal a înștiințării, „afișat la intrarea în șantierul din strada General Berthlot 11-15, în data de 22 octombrie 2009, la ora 11.05, în prezența martorilor și prin executor judecătoresc“, în care se indică încetarea lucrărilor la Cathedral Plaza, întrucât autorizația de construire 179/18B/24.02.2006 a expirat.
Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 în 24 februarie 2006. Lucrările au fost începute în 9 martie 2006. În aprilie 2006, avizele au fost contestate în instanță de reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, procedurile juridice derulându-se timp de aproximativ trei ani. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte până la soluționarea cauzei.
Proiectul Cathedral Plaza vizează construirea lângă Catedrala Sfântul Iosif din Capitală – considerată monument istoric – a unui imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de mașini, parter și 19 etaje, de 75 metri înălțime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.