Acasă Actualitate Epoleții lui Oprescu

Epoleții lui Oprescu

DISTRIBUIȚI

Ca și cum steaua kabalică aleasă ca simbol electoral și stelele de pe umerii tatălui și fratelui său nu ar fi fost de ajuns, doctorul Sorin Oprescu a ales să se înconjoare de multe alte stele căzătoare. Majoritatea oferite de Ion Iliescu acoliților din garda sa pretoriană. Dincolo de orientatorul pe teren electoral Ron Weber și steaua sa cu șase-șapte colțuri, în tranșeele candidatului Oprescu s-au aliniat, ca niște soldăței de plumb, toți oamenii președintelui. Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, evident. Generalii la vedere Gabriel Naghi (foto 1), Iulian Crăiniceanu, Pavel Abraham (foto 2) sau mai acoperiții Alexandru Grumaz (foto 3) și Gheorghe Mărgărit sunt doar o parte din vechea gardă grea în stele pusă în slujba lui Sorin Oprescu. Carevasăzică, foști oficiali ai cel puțin patru servicii de informații – SPP, Poliție, STS și DIM – îl deservesc, dependenți de Iliescu, pe independentul Oprescu. SIE și SRI, mai discrete, nu și-au etalat încă reprezentanții în „CSAT-ul lui Oprescu“, al cărui secretar este un anume Radu Rizescu.
E drept, generali sunt și de-a dreapta și de-a stånga eșicherului politic. Recent, și Băsescu și-a mai tras, pe långă intelectuali, și doi generali: Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu. Dar dacă Oprescu se bazează pe faptul că noii lui badigarzi electorali îi vor aduce beneficii, trebuie însă să aibă cel puțin o minimă reticență față de trecutul controversat al grupului de intervenții „Doctor Guard“.

Ploaia de stele

Poate cel mai toxic dintre ei este Gabriel Naghi, descris de unul dintre foștii săi subalterni din SPP, Gheorghe Rizea, la rândul său băgat în afaceri necurate, drept „o marionetă ghidonată de Dumitru Iliescu și de nașul său, Voicu Cătălin“. Ca să vezi legătură, în timp ce Naghi se ocupă de Oprescu, fostul său șef de la începuturile SPP, Dumitru Iliescu, badigardul șef al lui Ion Iliescu, are în custodie aparatul informativ al polivalentului Marian Vanghelie. Dacă ne scărpinăm puțin memoria, o să ne amintim că în campania lui Oprescu la Primăria Capitalei același Vanghelie, în timp ce pe la tarabele televiziunilor mârâia la „candidatul independent“, pe sub mână livra la „pulime“ pungi cu pui transați de bisturiul doctorului.
Dan Badea, unul dintre jurnaliștii independenți amenințați recent de interlopii cu stele pe umăr, afirmă că unul dintre capii mafiei cu epoleți a echipei Vanghelie-Hrebenciuc (alintat „Javra“) este generalul cu patru stele Dumitru Venicius Iliescu, zis Maurul, zis Mitică. Fost „câine de pază“ al lui Ion Iliescu până la sfârșitul lui 1996, Mitică Iliescu este creatorul și binefăcătorul ex-colonelului SPP Cătălin Voicu (care este nașul de cununie al fiicei sale) și a lui Gheorghe Rizea (finul său), numit de recent-demisionarul ministru Dan Nica drept șef al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, dar și al lui Gabriel Naghi, pe care l-a instalat personal la șefia SPP „bătrânul edecar“ Ion Iliescu.
Dintr-un biet locotenent major la „revoluție“, Naghi a urcat în aparat și a fost numit director al SPP pe 28 decembrie 2000, iar un an mai târziu a fost avansat la gradul de general de brigadă, printr-un decret al președintelui Ion Iliescu, care l-a înaintat în grad din nou, în noiembrie 2003, la general maior, fiind eliberat din funcție de Traian Băsescu în 7 decembrie 2005, cu gradul de general-locotenent cu trei stele la 43 de ani!
Fost ofițer inferior la arma rachete în Ministerul Apărării Naționale, Naghi a fost orientat, în decembrie 1989, pe lângă Ion Iliescu, „oferindu-se“ împreună cu alți trei ofițeri să devină garda capului FSN. Pe perioada domniei sale la SPP, serviciul devenise o adevărată rețea a cumetriei și pepinieră de interlopi. Conform foștilor săi subalterni, Naghi s-a remarcat prin: reangajarea ofițerilor trecuți în rezervă pentru implicarea lor în celebrul scandal de contrabandă cu țigări (țigaretă II), coordonată de colonelul SPP Gheorghe Truțulescu; implicarea unor ofițeri SPP în campania electorală în favoarea PSD (după cum l-a acuzat colonelul SPP Dumitru Vlad, care a și câștigat un proces cu serviciul după ce a fost mazilit brutal); angajarea în SPP a unor persoane despre care se speculează că ar avea legături cu lumea interlopă, afaceri cu bogații preferați ai regimului „săracului“ Iliescu, Tender, ș.a.

Afaceri cu Timofte, Măgureanu și Korjakov

După trecerea sa în rezervă, urmată de demisia/demiterea lui Radu Timofte de la SRI, Oficiul Național al Registrului Comerțului a înregistrat, la 11 noiembrie 2006, firma „Investigații și Securitate Omega SRL“, care are ca principal obiect de activitate „activități de investigație și protecție a bunurilor și persoanelor“, în care cei doi moguli ai serviciilor secrete ale lui Iliescu apăreau ca acționari, alături de un tânăr de doar 29 de ani, Marin Adrian Marius, fiul lui Ionel Marin, adjunct al șefului SRI încă din 2001, când a fost adus în serviciu de Radu Timofte. Ulterior, în urma dezvăluirilor din ziarul „Curentul“, Radu Timofte a anunțat că s-a retras din firmă. Naghi, dimpotrivă, a perseverat, intrând în afaceri cu produse chimice împreună cu Marian Măgureanu și Andrei Biriș, fiul și, respectiv, ginerele ex-directorului Serviciului Român de Informații (SRI), Virgil Măgureanu. Cei trei sunt asociați în SC Amochim SA, o societate cu capital majoritar elvețian clădită pe scheletul combinatului Amonil din Slobozia, informează UrbanNews.
Naghi a rămas celebru în istoria SPP prin performanța sa din Polonia, în 2001, când, în timpul vizitei oficiale a lui Iliescu, a fost furat Mercedesul blindat cu care era transportat președintele, chiar din fața sediului ambasadei României. În prezent, Naghi este alături de Dumitru Iliescu partener într-o afacere de tip sovietic a foștilor șefi de direcția „a V-a“ din Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia etc, aflată sub patronajul badigardului șef al lui Boris Elțîn, Alexandr Korjakov, în prezent deputat în Duma Rusiei.

„Miliția e cu noi“

Adjunctul lui Naghi din perioada directoratului SPP, generalul Iulian Crăiniceanu, acum implicat în campania de susținere a lui Sorin Oprescu, a fost aghiotantul lui Adrian Năstase, rival recunoscut al „prostănacului“ Mircea Geoană, actualul „prezident“ PSD. Crăiniceanu a fost înaintat în gradul de general maior în iunie 2004, prin decret al președintelui Ion Iliescu, și retras din funcție de Băsescu, după ce a fost înaintat la general-locotenent cu trei stele.
Un alt om de tinichea de sub pulpana Vrăjitorului din Primăverii Ion Oz Iliescu, generalul Pavel Abraham, este tipul ofițerului politruc, dacă ținem cont că între 1985-1989 a fost secretar științific la Comisia de Cercetare Științifică din cadrul Direcției de Personal și Învățământ a MAI al RSR. După o carieră fulminantă în Miliție și Poliție (inclusiv șef la Poliției Române), în 2004 i s-a acordat gradul profesional de chestor șef de poliție (echivalent cu cel militar de general cu 3 stele), pentru ca în noiembrie 2008 să fie pus pe liber de ministrul de atunci, Cristian David. Ulterior, presa a dezvăluit că rude ale sale erau acuzate că au vândut unui suspect de trafic internațional de droguri un teren în valoare de circa 15 milioane de euro, care aparținea altcuiva. Evenimentele s-au petrecut în perioada în care generalul Abraham era șef la Antidrog.

Doctorul, racordat la „urechea poporului“

Pe partea „militară“, doctorul Oprescu beneficiază și de analizele General-maior (rez) Mihaiu Mărgărit, fost șef al compartimentului de analiză și sinteză din Direcția Informații Militare, pentru ca apoi să devină șef al DIM, în perioada 1998-1999, în prezent Director de Proiect în cadrul Fundației EURISC.
Un alt consultant în stele al doctorului Oprescu este generalul Alexandru Grumaz, fost prim-adjunct al STS „urechea poporului“ – în perioada 2001-2005, proaspăt întors dintr-un post de consul al României la Shanghai. Conform mass-mediei preocupate de serviciile speciale, generalul Grumaz a făcut obiectul unor cercetări privind primirea unor comisioane substanțiale pentru favorizarea unor firme care au amenajat spațiile tehnice destinate „Sistemului unic pentru apeluri de urgență 112“ din București și teritoriu. Grumaz a intrat în MApN în 1973, ocupând diverse funcții, printre care și cea de Inspector pentru armamente. Conform presei anilor ‘90, în 1989 Grumaz era subordonatul lui Dinu Ștefan, supranumit „Amiralul Apa Grea“, și a lui Gheorghe Arădăvoaicei, în realitate cu toții operatori ai războiului psihologic made in GRU, cu care a fost amorsat contextul războiului civil din România. Dornic să fie mereu în atenția tuturor, Grumaz a insistat în vremea când activa în MApN să-i fie pictat chipul pe fresca din holul central al Ministerului Apărării.
Dacă la vedere îi avem pe alți oameni ai lui Năstase, piarista Anca Alexandrescu sau sociologul și fostul deputat și șef al cancelariei PSD, Alin Teodorescu, pe la spate generalii trag sforile, cu sprijinul financiar al cuplului de milionari ai mafiei PSD Bobic-Burci. Acesta din urmă este antrenat în campanie doar de frica dosarelor de la Direcția Națională Anticorupție care au început să dea pe-afară din birourile procurorilor. Dar despre acestea și afacerile sale transpartinice, de la UDMR la PSD și retur, într-un episod următor: Dosarele DNA ale Campaniei Oprescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.