Home Actualitate Ex-judecătorul Toni Neacșu, achitat la Instanța Supremă în dosarul salariului pe care...

Ex-judecătorul Toni Neacșu, achitat la Instanța Supremă în dosarul salariului pe care l-ar fi încasat abuziv

DISTRIBUIŢI

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Toni Neacșu a fost achitat, joi, de instanța supremă, în dosarul în care este acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu și diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu.

Toni Neacșu a fost achitat pentru că „faptele nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de lege”, potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, instanța a respins și acțiunea civilă prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat recuperarea sumei încasate de Neacșu în perioada în care a lipsit de la serviciu.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii DNA ceruseră, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Toni Neacșu la închisoare cu suspendare, în timp ce avocatul acestuia a cerut să fie achitat.

Avocatul a susținut că fapta de care este acuzat magistratul de către anchetatorii DNA nu se regăsește în lege. Astfel, avocatul a arătat că Toni Neacșu avea calitate de demnitar și că, potrivit prevederilor legale, acesta nu avea program fix de muncă, precum funcționarii publici, ci un program de 24 de ore din 24, la fel ca un parlamentar.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Toni Neacșu, judecător la Tribunalul Vrancea, pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participație improprie la uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

 

Neacșu a fost suspendat din CSM, iar ulterior, în 10 decembrie 2013, Consiliul a luat act de cererea sa de demisie din magistratură.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.