Acasă Actualitate Familia a devenit teatrul unor violente greu de imaginat

Familia a devenit teatrul unor violente greu de imaginat

DISTRIBUIȚI

Familia, care ar trebui sa constituie elementul de siguranta al societatii, s-a transformat intr-o scena pe care se consuma acte de o violenta greu de imaginat. Numarul copiilor care-si ucid cu sange rece parintii, al sotilor care se ucid intre ei, nu de putine ori din motive lipsite de importanta, a crescut ingrijorator in ultima perioada. Peste jumatate din crimele inregistrate in 2001 s-au consumat in familie, la acestea adaugandu-se numeroasele cazuri de violenta intra-familiala, de pruncucidere si abandon familial. Cauzele acestui fenomen sunt saracia extrema, la care se adauga lipsa de educatie a populatiei, silita, inainte de toate, sa rezolve intr-un fel sau altul problema banilor care sa asigure subzistenta. In acest context, familia devine locul in care se da frau liber tuturor nereusitelor si nemultumirilor de peste zi.

Numarul sotilor care comit agresiuni criminale asupra partenerilor de viata, al copiilor care, la varste fragede, curma viata parintilor, creste de la an la an, semn ca acest fenomen nu a atins inca momentul culminant. Familia, departe de a mai constitui o garantie a sigurantei membrilor ei, s-a transformat intr-un mediu ucigas, intr-un mediu care favorizeaza, prin disparitia valorilor specifice, manifestarile criminale. Poate una dintre cele mai sugestive crime consumate in 2001 a avut loc in Neamt, in noaptea de 10 spre 11 februarie 2001, la locuinta familiei Munteanu, din comuna Viisoara.

Vasilica Munteanu si-a lovit tatal mai intii cu pumnii si apoi cu o toporisca, dupa care l-a aruncat si l-a incuiat in beci, in conditiile in care batranul inca mai traia. Moartea a survenit ca urmare a unei fracturi de bolta si baza craniana si a hemoragiei cerebrale cauzate de numeroasele lovituri receptionate la nivelul capului.

La ancheta, Vasilica Munteanu a recunoscut ca si-a omorat tatal, fara a lasa impresia ca ar regreta fapta comisa. -Am venit acasa sambata si eram ametit. El s-a luat de mine ca de ce am baut si ne-am certat. Apoi m-am enervat de tot si am sarit la bataie. I-am dat de numa-numa, mi-am belit degetele in fata lui-. Pentru ingrozitoarea fapta comisa, Vasilica Munteanu a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

Alcoolul, cel mai mare dusman

De cele mai multe ori, violentele intra-familiale sunt exacerbate de consumul exagerat de bauturi alcoolice. Este si cazul Agripinei Negura, in varsta de 59 de ani, care si-a omorat sotul, in varsta de 61 de ani, lovindu-l cu pumnii si cu picioarele. Crima s-a petrecut in garsoniera celor doi, sotii Negura fiind sub influenta bauturilor alcoolice. La ancheta, Agripina Negura a admis ca este posibil ca ea sa fi lovit victima, insa a afirmat ca, din cauza bauturii consumate, nu-si aminteste ce s-a intamplat.

Tot pe fondul consumului de alcool, Vasile Marisca si-a zdrobit in bataie tatal, in varsta de 64 de ani. Pe 22 martie 2001, cei doi s-au certat de la o bucata de pamant, batranul fiind ulterior lovit in mod repetat mai intai cu pumnii si cu picioarele, apoi cu un ciocan cu care incercase sa se apere de furia ucigasului.

De la o discutie pornita de la bani, Ioan I. Cercel, in varsta de 34 de ani, si-a zdrobit in bataie tatal, Ioan Cercel, in varsta de 53 de ani, lovindu-l in mod repetat, mai intai cu pumnii, apoi cu un par.

O acuzatie de infidelitate din partea sotului si consumul exagerat de alcool au fost cauzele care au condus la comiterea unei crimei oribile, petrecuta pe 20 mai, in comuna Baltatesti. Victima infractiunii, Veronica Oprea, in varsta de 56 de ani, a decedat in urma leziunilor provocate de sotul ei, Mihail Oprea, in varsta de 61 de ani, care a batut-o aproximativ o ora cu pumnii, picioarele si cu piciorul de la un scaun rupt in timpul conflictului. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai grave infractiuni petrecute anul trecut in familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.