Acasă Actualitate Fără amnistie și fără prag la abuzul în serviciu, CCR îi dă...

Fără amnistie și fără prag la abuzul în serviciu, CCR îi dă voie lui Liviu Dragnea să fie premier în 22 aprilie 2019. Trei judecători l-ar fi lăsat și azi

DISTRIBUIȚI

Liviu Dragnea a fost condamnat în 2016, definitiv, la 2 ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 4 ani. Conform Codului Penal pentru pedepsele care nu depășesc 2 ani, reabilitarea de drept (fără a mai fi nevoie de o hotărâre judecătorească) se realizează conform Noului Cod Penal dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.. Dragnea mai este judecat într-un proces de abuz în serviciu la ÎCCJ de care încearcă să scape punând un prag la abuz în serviciu de peste prejudiciul său de 108.000 lei. Astăzi CCR a anunțat că persoanele condamnate pentru care a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea pot fi membri ai guvernului. Trei judecători – Valer Dorneanu, Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu – au formulat o opinie separată. Potrivit celor trei judecători, excepţia de constituţionalitate ar fi trebuit admisă și astfel, Dragnea putea deveni premier imediat.

„(…) Apare cu evidență că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, sintagma ‘nu au suferit condamnări penale’ încetează să mai constituie o interdicție la dobândirea calității de membru al Guvernului în ceea ce privește persoanele care cad sub incidența/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotărâre judecătorească definitivă, persoane cu privire la care condamnarea penală încetează să mai producă efectele extrapenale prevăzute de lege. Orice altă interpretare dată sintagmei ‘nu au suferit condamnări penale’ din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrară literei și spiritului Constituției”, arată CCR în motivarea la Decizia emisă la sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.